Zorg omvormen bespaart

13 december 2021 om 15:02

Drie voorstellen goedgekeurd

Joke van der Heide

WOUDENBERG De gemeenteraad is positief over de drie bezuinigingsvoorstellen om de zorg om te vormen. 


Ook de wijze waarop de woordvoerders van de fracties zijn meegenomen bij de uitwerking van de denkrichtingen kreeg complimenten.


EIGEN KRACHT STIMULEREN In z'n algemeenheid liet Bert Bosman (CU) weten dat de voorstellen helpen om op een andere manier naar de zorg te kijken en eigen kracht en het netwerk van mensen te stimuleren, wat leidt tot efficiëntere inzet in uren. Er moet volgens hem wel opgepast worden dat mensen die het echt nodig hebben ook echt zorg krijgen.


Over de uitwerkingen voor vermindering van het re-integratiebudget (besparing vanaf 2023 39.500 euro) reageerde Peter van Schaik dat deze in lijn zijn met de aanbevelingen van de VNG-visitatiecommissie eerder dit jaar. Moniek van de Graaf (PvdA-GL) vulde aan dat niemand door deze bezuinigingsvoorstellen buiten de boot valt. Alleen het aantal uren wordt beperkt.


NOODZAKELIJKE AANPAK Ook voor het bezuinigingsvoorstel om de voorwaarden voor het verstrekken van Wmo-hulpmiddelen aan te scherpen was begrip (25.000 euro besparing). 

Henry Veldhuizen (SGP) ziet dat het een noodzakelijke en goede aanpak is, maar noemde het wel een lastige opgave voor de medewerkers. Jhony Stalman (VVD) sloot zich hierbij aan. Positief vond hij dat nu degene die het echt nodig heeft, geholpen wordt. 

Als voorbeeld voor de aanscherping noemde Moniek van de Graaf dat wanneer iemand slecht ter been is en van een appartement verhuist naar een huis met drie verdiepingen, dat dan een traplift niet vergoed wordt, omdat dit voorzienbaar was.


De grootste bezuiniging wordt gerealiseerd bij het uit de medische sfeer halen van de jeugdzorg en ambulante begeleiding Wmo. Het gaat om 319.600 euro in 2022 oplopend naar 347.000 euro vanaf 2024. Ook deze maatregelen zijn aanbevelingen van de VNG-visitatiecommissie die leiden tot andere werkzaamheden van het sociaal team. 

Jhony Stalman noemde de nieuwe aanpak ambitieus. Moniek van de Graaf zette wel vraagtekens bij het onderdeel voor een collectieve aanpak voor kinderen met een autistisch spectrum, omdat juist deze kinderen individuele hulp nodig hebben.


FINANCIËLE HAALBAARHEID Michel Hardeman (CDA) sprak zijn twijfels uit over de financiële haalbaarheid voor de besparingen in 2022. Ook vroeg hij zich af of de draai die de zorg gaat maken zal leiden tot dezelfde kwaliteit, waardoor er jongeren zullen zijn die buiten de boot vallen. Wethouder Marleen Treep reageerde dat individuele begeleiding beschikbaar blijft voor wie dit nodig is, maar dat collectief het uitgangspunt is.

Verwarring en boosheid was er bij de oppositie toen na nadrukkelijk vragen van Henry Veldhuizen pas duidelijk werd dat de opbrengst van de bezuinigingen op het re-integratiebudget en de Wmo hulpmiddelen nog niet verwerkt waren in de begrotingsvoorstellen voor het Tweede Herstelplan. De oppositie gaf aan dat dit consequenties had voor het bespreken van het tweede herstelplan.