Ingang van de Harmonie tussen Versseveld en het huis van Van de Wetering.
Ingang van de Harmonie tussen Versseveld en het huis van Van de Wetering. Fotoarchief Oud Woudenberg

‘Van pastinaak naar Heerensociëteit’

21 augustus 2021 om 14:35

Deel 25B door Ot Beigelsteijn


Het gedeelte langs de nieuwe weg rond het Poortgebouw wordt nu bevolkt door De Loungerie, een lingeriewinkel met daarnaast Greet’s Hairline. Vroeger kon je op de Poort naar 1 kapper en naar 2 tussen 100 en 200 meter afstand. Nu naar 4 en 3 op 100 tot 200 meter afstand. Maar ja, Woudenberg is van een dorp dan ook een DORP geworden.

In het pand op de hoek heeft in de tussentijd van alles gezeten, van lampen- en interieurboutique ‘De Theeroos’ tot ’t Verfboertje en een kleding Outletwinkel van Soels met vestigingen in Barneveld en Driebergen. Heden ten dage wordt het bevolkt door De Loungerie, een lingeriewinkel voor kleine en grote maten.


Omdat het nieuwbouwpand, ook vanwege de appartementen op de bovenverdieping, ten opzichte van de vorige situatie verder in het zuidelijke richting is uitgebreid kwam er beneden ruimte voor nog een winkel, waarin Greet’s Hairline is gevestigd.


Zuidelijk van Greet’s Hairline staat een muur, een nieuw soort monument, die voorzien is van namen van mensen die hun aanwezigheid rond de Poort hebben ingekocht. Deze namen staan op tegeltjes die een blijvende herinnering moeten vormen aan hun eigenaren. Het was een leuk initiatief maar eigenlijk door te weinig mensen gehonoreerd. 


Vervolgens even terug naar de oude situatie. Naast de oorspronkelijke winkel van Verseveld (later dus De Smit) stond De Harmonie. Het Cultuurhuis van het Woudenberg van voor de oorlog.

 

Begonnen als een gebouw voor diverse doeleinden zoals de eiermarkt en culturele aangelegenheden (Fidelio, De Lijster, toneelvereniging), jubileumherdenkingen, feestjes, vergaderingen en ook voor gymuitvoeringen (Longa) werd het later bevorderd tot Heerensociëteit. Wat dat laatste betreft vond de Rederijkerskamer ‘Ons Genoegen’ er onderdak.


(vervolg in deel 26)


Bronnen: Archief Oud Woudenberg, Jubileumboek