Afbeelding
Jesseka Batteau

Vergroening rondom de Vijverhofvijver

19 december 2021 om 13:06 Natuur en milieu

WOUDENBERG Zaterdagochtend heeft de werkgroep samen met buurtbewoners weer hard gewerkt aan de verdere vergroening rondom de Vijverhofvijver, een van de openbare Heuvelrugtuinen in Woudenberg. Na een kopje koffie en wat lekkers zijn meer dan duizend verwilderingsbollen geplant langs het graspad en onder de bomen. Dat zal een prachtig en kleurrijk gezicht zijn straks in het voorjaar. 

Daarna was het tijd voor het zware werk: het aanleggen van een takkenril van wilgentenen. De gemeente had de week ervoor alvast een hoge berg aan takken klaargelegd. Van de dikste uiteinden van de takken zijn palen gezaagd die vervolgens in grond gestoken werden. Daarvoor moesten er eerst gaten in de grond geboord worden van wel 60 centimeter diep. 

De wilgentenen zijn tussen de palen gevlochten en vervolgens is er een mooie gelijkmatige ril opgebouwd die in alle seizoenen bescherming zal bieden aan insecten en kleine dieren. Ook zorgt de ril voor beschutting bij de toekomstige rustplek. 

Wat zo mooi is aan wilgentenen is dat ze blijven groeien, ook als ze gesnoeid zijn. De ril zal dus ook weer uitlopen worden in het voorjaar. Alle vrijwilligers waren trots en voldaan, en heel tevreden met het resultaat. Dat iedereen enigszins modderig naar huis mocht de pret niet drukken.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding