Gerald van der Linden: ,,De overheid heeft basistaken en moet er zijn als vangnet. Mensen zijn in eerste instantie zelf verantwoordelijk.''
Gerald van der Linden: ,,De overheid heeft basistaken en moet er zijn als vangnet. Mensen zijn in eerste instantie zelf verantwoordelijk.'' Pieter de Kruif

Gerald van der Linden tweede op lijst CU: ‘Mijn kracht is dat ik een verbinder ben’

18 december 2021 om 10:10 Politiek

WOUDENBERG De verkiezingen voor de gemeenteraad worden volgend jaar op 16 maart gehouden. De politieke partijen in Woudenberg presenteren in deze periode hun kandidatenlijst. De Woudenberger stelt Gerald van der Linden (36) voor als de nieuwkomer op plaats 2 van de kandidatenlijst van de CU.

Gerald van der Linden is opgegroeid in het Utrechtse dorp Hagestein, dat inmiddels onderdeel is van de gemeente Vijfheerenlanden. Hagestein was in zijn jeugd een dorp met 1.500 à 2.000 inwoners. ,,Hoewel Woudenberg bijna acht keer zo groot is, herkende ik het dorpse karakter en de saamhorigheid”, zegt hij.

Na zijn Hbo-opleiding Integrale Veiligheidskunde startte hij in 2006 bij de gemeente Woudenberg als medewerker veiligheid. ,,Doordat ik economisch gebonden was, konden wij ons inschrijven voor een starterswoning in de toenmalige nieuwbouwwijk ’t Zeeland. Wij werden ingeloot en gingen in 2008 in ons vakantiedorp in de bossen bij het Henschotermeer wonen”, vertelt hij glimlachend.

KWETSBAAR Zowel Gerald als zijn vrouw hebben vanuit hun jeugd goede herinneringen aan Woudenberg. ,,Vanuit de supermarkt in Vianen waar ik werkte, mocht ik in de zomer werken bij het filiaal op camping Laagkanje, Mijn vrouw Henriëtte ging regelmatig in de zomer op vakantie naar camping de Heigraaf.” Gerald en zijn vrouw wonen met veel plezier in hun vakantiedorp en hebben samen drie kinderen in de leeftijd van 12, 8 en 6 jaar.

Tot 2010 werkte hij als veiligheidsmedewerker voor de gemeente Woudenberg in de functie van crisisbeheersing. ,,Ik kijk goed terug op die periode. De gemeente Woudenberg is een fijne organisatie, waar hard gewerkt wordt en de lijnen kort zijn. Ik kon zo binnen lopen bij de burgemeester. Doordat er veel éénpitters zijn voor een functie, was en is de organisatie wel kwetsbaar.”

Vanaf 2010 tot 2015 vervulde hij de functie veiligheid & crisismanagement voor de gemeenten Woudenberg en Leusden. Voor hem een nieuwe uitdaging om te zien hoe een andere gemeente zijn beleidsterrein had opgepakt. Met als kritische noot dat hij voor twee organisaties en burgemeesters met andere agenda’s werkte. In 2015 was hij klaar om veiligheid & crisismanagement voor een grotere gemeente te doen en startte hij bij de gemeente Houten.

TE EFFICIËNT ,,De afgelopen anderhalf jaar heb ik voor de gemeente Houten de coördinatie van de coronacrisis gedaan. Ik weet wat corona betekent voor onder andere de cultuur, de horeca, het sociaal domein en de sportverenigingen van een gemeente. Een deel van de problemen is er, omdat het ‘zorgleger’ te efficiënt is ingericht en daardoor te klein is om deze crisis aan te kunnen”, geeft hij aan. Deze crisistijd met ‘een onzichtbare vijand’ noemt Gerald ingewikkeld. ,,Ik vraag me weleens af of we de gevolgen voldoende omarmen. Hier moeten we echt samen doorheen en het gaat pijn doen. Ik wil mij sterk maken om juist in deze moeilijke tijd naar elkaar om te zien en ervoor te zorgen dat we door de uiteenlopende verhalen en meningen niet verder uit elkaar drijven.”

ZELF VERANTWOORDELIJK Zijn werkervaring als ambtenaar noemt hij een voordeel voor zijn politieke werk als raadslid. ,,Ik weet hoe de dingen binnen de gemeente lopen. Ik schrijf zelf raadsstukken. Ook weet ik dat het belangrijk is om vertrouwen te hebben in de ambtelijke organisatie en niet tot in detail vragen te stellen, waardoor de organisatie zich over de kop moet werken. Het gaat om de essentie van een voorstel op basis waarvan het juiste besluit is genomen. Ik hoop dat ik een brug kan slaan tussen de politiek en gemeente. Mijn kracht is dat ik een verbinder ben. Die kracht wil ik ook inzetten richting de inwoners en luisteren waar zij behoefte aan hebben. Ik zit hier niet voor mijn eigen parochie.”

Zijn ervaring als vrijwilliger neemt hij ook mee als raadslid. ,,Vrijwilligerswerk en je inzetten voor de kerk en de samenleving is er bij mij met de paplepel ingegoten. Mijn ouders hebben hiervoor beiden een koninklijke onderscheiding gekregen. Je geloof als stem inzetten voor de ander en vertrouwen hebben in een betere samenleving waar je samen hard aan moet werken vind ik terug in de ChristenUnie.”

Vrijwilligerswerk wordt volgens hem steeds belangrijker. ,,We moeten het samen doen. De verzorgingsstaat is voorbij. De overheid heeft basistaken en moet er zijn als vangnet. Mensen zijn in eerste instantie zelf verantwoordelijk. Naast geld beschikbaar stellen, denk ik dat tijd beschikbaar stellen als vrijwilliger nog belangrijker is. Het gaat om tijd voor de ander, ondanks dat we allemaal zo druk zijn.”

Gerald is actief geweest als jeugdouderling in de Hervormde gemeente Woudenberg. Door dit werk zag hij hoe ingewikkeld de tijd is voor jongeren. ,,Door sociale media draaien jongeren overuren. De prestatiedruk is hoog en hun perspectief op een woning is anders dan in onze tijd.” Op dit moment is hij trainer en coach van het voetbalelftal van zijn zoon, samen met een andere vader, en heeft hij er veel zin in aan een nieuwe uitdaging in de politiek te beginnen. ,,Mijn gedrevenheid om mij in te zetten is groot. Ik moet echter wel balans houden, want het is ook mijn valkuil.”

Als raadslid zit hij straks aan de andere kant van de tafel. Zijn drive is eerst voor het gemeentebestuur gaan en dan pas voor de politiek. ,,Met elkaar kijken wat goed is voor ons dorp. Samen de goede dingen doen en dan pas politiek bedrijven”, benadrukt hij. Belangrijk bij alle politieke ambities als duurzaamheid, klimaat, energietransitie en passend wonen is voor Gerald dat deze ambities wel betaalbaar moeten zijn voor de inwoners. ,,Door corona staan meer gezinnen en bedrijven onder druk. Ook voor deze mensen geldt dat het betaalbaar moet blijven.”

Duurzaamheid en de energie-opdracht vindt hij belangrijk. ,,In de Bijbel staat de opdracht om de aarde te onderhouden en bewaren. Juist in deze tijd zien we duidelijk dat dit nodig is. Dat is mijn innerlijke motivatie om mij hier sterk voor te maken. Dit kan iedereen wel op zijn eigen manier aanpakken. De één zal duurzamer gaan leven of eten en de ander legt zonnepanelen op zijn dak.”

Tot slot geeft hij aan dat hij zich sterk wil maken voor het dorpshart van zijn vakantiedorp . ,,Dit is de identiteit van ons dorp. Samen moeten wij hieraan werken.”