Dit soort initiatieven zijn belangrijk voor het klimaat
Dit soort initiatieven zijn belangrijk voor het klimaat Wieneke de Leeuw

Verhit debat over tweede herstelplan: ‘Blij dat het boven water kwam’

16 december 2021 om 10:05 Politiek

WOUDENBERG De gemeenteraad wil net als bij het eerste herstelplan unaniem vaststellen welke bezuinigingsvoorstellen worden opgenomen in het tweede herstelplan. Dat is deze ronde een extra moeilijke opgave.

Allereerst omdat er grote verwarring was dat het college pas twee voor twaalf kwam met het feit dat de opbrengst van de bezuinigingsvoorstellen voor re-integratie en Wmo hulpmiddelen nog niet opgenomen was in de begrotingsresultaten. Dit betekent dat er voor 2022 een positief resultaat is van 129.439 euro en voor 2023 tot en met 2025 van 165.539 euro in plaats van rond de 100.000 euro en dat er ruimte is om bepaalde pijnlijke bezuinigingsvoorstellen niet te doen.

De oppositie vroeg om een schorsing tijdens de raadscommissievergadering van 7 december en vertelde na afloop te balen van de gang van zaken. De oppositie had deze vraag zowel voor- als achter de schermen al meerdere malen gesteld en kreeg geen duidelijkheid. 

Henry Veldhuizen (SGP) was wel blij dat hij toch had doorgevraagd, waardoor dit boven water kwam. Peter van Schaik (GBW) mopperde dat de coalitiepartijen niet uitgenodigd waren om mee te praten tijdens de schorsing. Het doel is ten slotte om samen op te trekken. Ook voor hen was deze informatie nieuw, alleen hadden zij dit de afgelopen weken bestreden.

WANDELGANGEN Jhony Stalman (VVD) zocht de verbinding en vroeg de burgemeester om samen met de fractievoorzitters voorafgaand aan de bespreking van dit agendapunt kort om de tafel te gaan met als resultaat dat de raadsfracties op donderdag 9 december samen een afspraak hebben gehad om te kijken of ze er uit komen.

In de wandelgangen wordt al gefluisterd dat dit gelukt is. Het college bood haar verontschuldiging de dag er op aan en vertelde dat dit in de hectiek van de voorbereidingen gebeurd was. Pas op het allerlaatste moment waren deze bedragen bekend en toen was het tweede herstelplan al aan de raadsfracties verstrekt.

Een ander probleem is dat er een gedragen voorstel moet komen en dat dit nog veel water bij de wijn vraagt, omdat iedere partij zijn voorkeuren heeft over welk pakket maatregelen gekozen moet worden om te komen tot een sluitende begroting.

Alle partijen hebben moeite met het voorstel om de winstuitkering van Rova naar de algemene reserve te boeken in plaats van terug te laten vloeien, waardoor de afvalstoffenheffing 10 euro duurder wordt voor de inwoners. ,,Dat is creatief boekhouden”, aldus Henk-Jan Molenaar (SGP).

Molenaar had er verder moeite mee dat het college in de bezuinigingsvoorstellen al aankondigt dat er investeringen gedaan moeten worden voor de buitendienst en de verdere ontwikkeling van de organisatie. Hij wil eerst het tweede herstelplan vaststellen en dit voorleggen aan de provincie Utrecht. Daarna kan er gekeken worden of er mogelijkheden zijn in de begroting om te investeren. Verdere verschraling van de dienstverlening van de gemeente noemde hij onwenselijk.

VERLAGEN BEELDKWALITEIT Het CDA benadrukte moeite te hebben met het verlagen van de beeldkwaliteit van het openbaar groen. De beeldkwaliteit wordt volgens Michel Hardeman nu al als niet goed ervaren. 

Dit leidt wat hem betreft tot een korte-termijnbesparing en op lange termijn tot extra kosten.

Moniek van de Graaf stelde voor om de kosten van 150.000 euro voor de businesscase voor de buitendienst en privatisering van de milieustraat uit te stellen. 

Haar fractie heeft moeite met besparingen ten koste van het openbaar groen en duurzaamheid. Als besparingstip stelde zij voor om niet iedere twee jaar, maar bijvoorbeeld vier jaar te kiezen voor een Woonbehoefteonderzoek. Dit wordt door meer gemeenten gedaan.

Inspreker Gerald ten Wolde van Stichting Duurzaam Woudenberg deed een beroep op de gemeenteraad om oog te houden bij de bezuinigingskeuze voor onderwerpen als milieu, duurzaamheid en klimaat De afgelopen jaren is er volgens hem sprake van hittestress, wateroverlast en afname van biodiversiteit. Dit moet aandacht krijgen. Vergaande bezuinigingen zorgen dat goede initiatieven niet meer mogelijk zijn, stelt hij.