Beeld van de 10 Engelse mijlen tijdens de editie van 2020: opnieuw gaat het festijn niet door.
Beeld van de 10 Engelse mijlen tijdens de editie van 2020: opnieuw gaat het festijn niet door. Archieffoto

Opnieuw streep door 34ste Florijn Winterloop: ‘Meest verstandige besluit’

15 december 2021 om 10:33 Evenementen

WOUDENBERG Een beslissing met het hoofd, niet met het hart. Met dat gevoel heeft de organisatie van de Florijn Winterloop besloten om de komende editie op zaterdag 8 januari 2022 te annuleren. ,,Dit is het meest verstandige besluit dat we kunnen nemen.”

Aan het woord is Mark van Vugt, voorzitter van de commissie die namens voetbalvereniging Woudenberg het hardloopevenement organiseert. ,,De week voorafgaand aan deze beslissing heb ik er een knoop van in mijn maag gehad”, vertelt hij. Dat had onder meer te maken met het feit dat Van Vugt ervan overtuigd is dat sporten in de buitenlucht ‘juist in deze tijd een positieve bijdrage’ kan leveren aan de maatschappij.

Tegelijkertijd is er ook de bestrijding van coronavirus in combinatie met de geldende maatregelen en ‘onze verantwoordelijkheid’ voor de veiligheid van deelnemers en vrijwilligers, zo vervolgt Van Vugt. ,,Hoewel overdag sporten in de buitenlucht gelukkig wel mag, heeft dat laatste uiteindelijk wel de doorslag gegeven. Hoe graag we ook willen, dit is een beslissing die je met het hoofd moet maken. De aanhoudende onzekerheden en risico’s, zeker omdat je als organisatie ook financiële verplichtingen aangaat, zijn simpelweg te groot.”

UITGEKLEDE EDITIE Bovendien zou het, als de Florijn Winterloop wel was doorgegaan, neerkomen op een ‘uitgeklede editie’. ,,Zonder publiek, zonder gezelligheid, met strakke regels: de Florijn Winterloop staat voor een vrolijke sfeer, voor ontmoeting en samen sportief het nieuwe jaar inluiden. Dat zat er allemaal sowieso niet in”, vervolgt Van Vugt. ,,Ik ben daarom heel blij dat het hoge woord eruit is en dat we dat als commissie op deze manier hebben besloten.”

Het is voor het tweede opeenvolgende jaar een streep door de rekening. Aan het begin van dit kalenderjaar ging de 34ste editie evenmin door. Vorig jaar onderzocht de organisatie na de afgelasting de mogelijkheden om de 34ste Winterloop eenmalig te verplaatsen naar een andere datum. 

Van Vugt legt uit dat dat een ingewikkelde opgave is. ,,Ons evenement wordt gehouden op sportpark De Grift. De voetbalvereniging maakt op alle zaterdagen volop gebruik van de eigen accommodatie. Misschien zou zoiets mogelijk zijn op Tweede Paasdag, maar de KNVB heeft dat voor het amateurvoetbal ook aangemerkt als speeldag. Niet raar ook, want in het amateurvoetbal moeten straks ook weer wedstrijden ingehaald worden”, weet Van Vugt. 

,,Met de Florijn Winterloop hebben we aan het begin van het jaar altijd een unieke dag te pakken, zeker als je ook bedenkt dat veel vrijwilligers ook van andere sportverenigingen als ‘t Schilt, de korfbalvereniging en de volleybalvereniging afkomstig zijn. Ook die sporten liggen dan nog stil.” 

Om die reden schat Van Vugt in dat dat ook dit jaar verplaatsen complex wordt. ,,We gaan er opnieuw naar kijken, maar daar ben ik op voorhand niet erg optimistisch over.” Uiteraard hoopt hij wel dat het hardloopevenement op 7 januari 2023 sowieso terugkeert. ,,Aan ons enthousiasme ligt het niet.”