,,Alleen door goede samenwerking met betrokken partijen kan dit een succes worden”, aldus Kolfschoten.
,,Alleen door goede samenwerking met betrokken partijen kan dit een succes worden”, aldus Kolfschoten. Joke van der Heide

DES blij met Visie op de Retail

14 december 2021 om 09:27 Winkels

WOUDENBERG ,,We hebben hier helaas vaker gestaan met bezwaren tegen voorgenomen besluiten. We zijn dan ook blij dat we nu eens in positieve zin kunnen reageren op een voorliggend raadsvoorstel, namelijk de ‘Visie op de Retail’.” Dit was de aftrap van inspreker Patrick Kolfschoten, voorzitter DES, voor het raadsdebat op 8 december over de ‘Visie op de Retail’. 

Patrick Kolfschoten sprak de wens uit dat deze visie als aanjager gaat fungeren, waardoor de centrumontwikkeling voortvarend van start kan gaan. Hij ziet een belangrijke rol voor de per 1 januari aan te stellen onafhankelijke gebiedsregisseur die het vertrouwen zal moeten winnen van de verschillende stakeholders als gemeente, projectontwikkelaars, ondernemers, winkeliers en horeca. ,,Alleen door goede samenwerking met betrokken partijen kan dit een succes worden”, aldus Kolfschoten.

Hij gaf verder aan dat de projectontwikkelaars staan te trappelen om te beginnen. ,,Die wens begrijpen we heel goed en ook wij zien graag dat er vaart wordt gemaakt. Maar de visie vraagt terecht aandacht voor het bereiken van een gewenste eindsituatie per gebied. Het risico bestaat dat deelplannen worden uitgevoerd zonder de gewenste eindsituatie te bereiken. We kunnen het maar één keer goed doen”, benadrukte hij.

In het raadsdebat werd de organisatie besproken, waaronder de vraag welke belangen/ stakeholders plaats moeten nemen in de taskforce. Dit is een koepel waar de verschillende belanghebbende partijen bij elkaar worden gebracht. Discussie was er over de vastgoedeigenaren. Als zij in de taskforce plaatsnemen, zitten zij er alleen voor hun persoonlijk belang. Dat geldt niet voor bijvoorbeeld de voorzitter van de DES. De onafhankelijke gebiedsregisseur staat boven de koepel en bundelt de belangen en kennis van alle partijen. Voor deze functie is subsidie aangevraagd bij de provincie Utrecht in het kader van ‘versterking vitaliteit dorpskernen’.

De eerste opdracht voor de gebiedsregisseur is het begeleiden van winkeliers en eigenaren. Duidelijk is dat de uitvoering van de Visie op de Retail confronterend en ingrijpend kan zijn voor sommige eigenaren en winkeliers met name aan de Voorstraat west en oost, welke gebieden in de toekomst steeds verder kunnen verkleuren naar wonen. ,,Daar moet zorgvuldig mee omgegaan worden. Het is van belang om hen te steunen en begeleiden, zodat zij individuele keuzes kunnen maken over blijven zitten of verplaatsen”, geeft de gemeente aan. Of er daadwerkelijk een kleuring naar wonen zal komen zal afhangen van de keuzes van de winkeliers en eigenaren en de nadere uitwerking van de uitbreidingswensen van de Jumbo.

Ook waren er een aantal suggesties. Jhony Stalman (VVD) stelde voor om een digitaal platform op te zetten, waarin informatie en adviezen worden gedeeld, ook voor ondernemers buiten het dorp. Jan Bessembinders benadrukte het belang om het winkelaanbod zelf ook te toetsen. Henry Veldhuizen stelde voor om de huurders van het Cultuurhuis onder te brengen bij de leegstand aan het Poortplein. Het Cultuurhuis vindt hij geschikt voor woningbouw.