Kinderfysiotherapeute Ilona Diepeveen vertrekt naar het Zeeuwse land.
Kinderfysiotherapeute Ilona Diepeveen vertrekt naar het Zeeuwse land. Janneke Hek

'Toe aan een [volgende stap]'

Het roer om voor Ilona Diepeveen

7 december 2021 om 07:21

Inmiddels is het nieuws van haar aanstaande vertrek bekend. De praktijk voor kinderfysiotherapie in Renswoude wordt begin januari volgend jaar overgenomen door fysiotherapiepraktijk Geeresteingroep in Woudenberg. Ianthe van der Deyl die nu in de praktijk werkzaam is, gaat mee naar de nieuwe situatie. 

Vanuit de praktijk in Woudenberg komt in eerste instantie Melissa Rus-Van Veldhuizen naar Renswoude voor de kinderfysiotherapie. Kinderen uit de Renswoudse praktijk blijven welkom op het bekende adres.


WARME OVERDRACHT ,,Ik streef een warme overdracht na, waarbij de kinderen die bij mij in behandeling zijn, goed overgedragen worden. De praktijk zal onder dezelfde naam en met hetzelfde telefoonnummer worden voortgezet, zodat de praktijk voor iedereen makkelijk bereikbaar en herkenbaar blijft.


De overdracht naar Geeresteingroep betekent ook dat de patiëntinformatie van de kinderen die bij mij zijn behandeld, of nog in behandeling zijn, zal worden overgedragen aan mijn opvolgers. Als u dit lastig vindt, of als u dit niet wilt, dan kunt u hierover tot eind december contact met mij opnemen”, geeft Ilona aan in een schrijven naar haar cliënten.


BEGRIP IN DE REGIO Ilona startte bijna twintig jaar geleden met één kind om te behandelen. Inmiddels vonden honderden kinderen hun weg naar Ilona. Ze is een begrip voor velen in de regio als kinderfysiotherapeute. Voor kleine of grotere problemen op het gebied van motoriek, maar ook orthopedische en neurologische problemen bij kinderen kunnen bij haar terecht. Van zuigelingen tot slungelige pubers. Leren fietsen, schrijven of traplopen, Ilona zette zich onvermoeibaar in.


,,Ik ga nog steeds met plezier iedere dag naar mijn werk. Mijn passie is het om kinderen weer mee te laten doen. Een jongen die na therapie het ziet zitten om op voetbal te gaan, dat is zo mooi. Daar loop ik thuis nog van te glimmen. In twintig jaar tijd heb ik veel zien veranderen in ons vak. Het draait nu soms teveel om cijfers, wat mij betreft. Bij mij staat altijd het kind centraal”, zo zegt ze.


DRIE BANEN TEGELIJK Ilona werd geboren in De Klomp en koos uiteindelijk voor een opleiding tot operatie-assistente, waarvoor ze voor haar stage het ouderlijk huis moest verlaten. ,,Toen kreeg ik een heel ander leven. Ik werkte in het Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein destijds. Hierna werkte ik tien jaar als fysiotherapeute voor volwassenen in Leersum.''

,,Na mijn studie kinderfysiotherapie hoorde ik per toeval dat er in Renswoude mogelijkheden waren. Ik begon met een middag per week in een zaaltje. Hierna groeide het aantal kinderen die bij mij in behandeling kwamen snel. Na verschillende plekken in het dorp kwam de mogelijkheid voor het gezondheidscentrum De Taets. 

Inmiddels voer ik al vier en een half jaar met plezier mijn praktijk hier in een mooie lichte kindvriendelijke ruimte. Ook de contacten met de andere disciplines in het gebouw zijn goed.”

Toen zij zelf moeder van een jong gezin was, haar twee kinderen zijn inmiddels afgestudeerd, had Ilona drie banen. ,,Soms denk ik weleens: hoe dan? Maar het ging. Samen met mijn man hielden we het gezin en ons werk in balans. Ook deden we nooit tegelijkertijd een studie zodat er altijd één bij de kinderen kon zijn. En ik kook nooit”, lacht ze. Haar man is de kok in huis en dat bevalt nog steeds goed.


VOOR IEDER KIND Naast individuele kinderfysiotherapie begeleidt Ilona ook kinderen op scholen in de omgeving. Ze Observeert hun motoriek en begeleidt deze kinderen om ze mee te kunnen laten doen met de gymlessen, wat anders niet binnen hun mogelijkheden zou liggen. 


Ilona observeert goed en maakt vervolgens een plan om het betreffende kind te helpen. ,,Wanneer een kind weer kan meedoen met gym of een sport oppakt, dat is zo gaaf.” 

Wie Ilona kent, weet dat ze altijd wat harder loopt. Creatieve oplossingen om kinderen makkelijker te laten bewegen, zijn op haar lijf geschreven. ,,Ik heb lol in het vinden van een oplossing voor ieder kind.”


ZEELAND Nu kijkt ze uit naar de verhuizing naar Zeeland. Hun eigen huis is verkocht en het aftellen is begonnen. 


,,Het is goed zo. Ik ben toe aan een nieuwe stap. In ons leven komen dingen op ons pad en dat is ook zo met deze verandering. We starten een Bed and Breakfast in Kattendijke bij Goes. We gaan zien wat dit nieuwe leven ons brengt. Ik heb er zin in”, blikt ze vooruit.