Ruud Stuivenberg: ,,Mijn advies aan de nieuwe raad en het college: doe het in één keer helemaal goed, voor zowel de Dorpsstraat als ook de Voorstraat.''
Ruud Stuivenberg: ,,Mijn advies aan de nieuwe raad en het college: doe het in één keer helemaal goed, voor zowel de Dorpsstraat als ook de Voorstraat.'' Stuivenberg

'De [blije gezichten] zijn het allemaal waard'

Ruud Stuivenberg genoot extra van de Sinterklaasintocht dit jaar

6 december 2021 om 14:47

Leeftijd: 50 jaar
Woonplaats: Woudenberg
Burgerlijke staat: Ongehuwd
Beroep: Ondernemer, bouw en advies
Vrijwilligerswerk: Reparateur bij het repaircafé Woudenberg, teamleider activiteitencommissie van Vrienden van Sinterklaas Woudenberg

Wat maakt het werk dat je doet voor Stichting Vrienden van Sinterklaas Woudenberg zo leuk? Het werk is een afleiding van mijn dagelijkse bezigheden in mijn bedrijf. Het is fijn om daar af en toe wat afstand van te kunnen nemen door iets heel anders te doen. En om dan bij de activiteiten die blije gezichtjes van de kinderen te zien, dat maakt alle vergaderavonden, alle zorgen en alle verloren vrije tijd weer helemaal goed. Ik denk tot nu toe elke keer in oktober: 'dit nooit meer'. Maar na de laatste activiteit ben ik dat weer helemaal vergeten en kan ik niet wachten tot volgend jaar.

Hoe ervaar je de Sinterklaastijd dit jaar? Ik merk aan alle vrijwilligers en aan Sint en de Pieten dat het dit jaar heel anders werd beleefd dan eerdere jaren. Doordat we twee jaar hebben moeten wachten tot de intocht weer mocht doorgaan, en we niet eerder dit concept hebben uitgevoerd met het huidige team, waren we allemaal veel meer gespannen of het zou uitpakken zoals we het hadden bedacht. 

De ontlading van de intocht, na de persconferentie van het kabinet op vrijdag 13 november, waarna we definitief groen licht kregen van het bestuur, was enorm. Het was in elk geval voor mij heel emotioneel om al die inspanningen van iedereen zo mooi samen te zien komen. Dat het zo mooi werd als dat het was, maakte het een heel speciale editie van de Sinterklaasintocht in ons dorp.

Vorig jaar hebben de activiteiten rondom Sinterklaas stilgelegen, merk je dat ouders en kinderen dit jaar extra blij zijn? Vooral de ouders lieten dit jaar erg blijken dat ze het heel fijn vonden. Of de kinderen het extra hebben beleefd, vind ik moeilijk in te schatten. Ik zag net als eerdere jaren hele blije kinderen, die de magie van het Sinterklaasfeest uitstraalden. Ik ben oprecht erg dankbaar dat alle Woudenbergers, jong en oud, er samen voor hebben gezorgd dat het gelaagd was en dat iedereen zich zo goed aan de beperkingen hield. Daar neem ik graag mijn petje voor af!

Wat is je favoriete activiteit rondom het Sinterklaasfeest? Natuurlijk draait het bij onze voorbereidingen in de eerste plaats altijd om de intocht. Dat is de meest intensieve activiteit qua voorbereidingen. Maar er worden veel meer leuke dingen georganiseerd. Helaas ging dit jaar de lampionnenoptocht niet door. Op zo’n avond in het donker, met al die lichtjes op straat, is het Sinterklaasfeest echt magisch. Samen Sint naar bed brengen en dan lekker warme chocolademelk drinken en een stuk speculaas erbij. Heerlijk! Maar sinds 2019 hebben we ook de knutselmiddag in Sportcafé de Camp, en dat is een blijvertje want dat is echt geweldig. Een flinke groep kinderen, die in een hele gemoedelijke sfeer samen met Sint en Pieten lampionnen in elkaar knutselen. Echt een prachtig gezicht.
Hobby’s: Al sinds 1995 heb ik veel met vliegsimulators ‘gevlogen’. Daar kan ik helemaal in op gaan. Helaas heb ik er de laatste jaren steeds minder tijd voor.
Drie belangrijkste apps op telefoon? Telebankieren, Google Maps, Microsoft Onedrive.
Met welke beroemdheid zou u een keer uit eten willen gaan? Helaas leeft Anthony Bourdain niet meer. Met hem was ik graag eens mee uit eten gegaan. Zo gepassioneerd als die man over eten was, dat is heel bijzonder.
Wat zouden oud-klasgenoten op een reünie over u zeggen? Lieve jongen, beetje vreemd wel, altijd bereid om je te helpen als je hem vroeg. Zat heel vaak strafwerk te maken bij de conciërge.
Lijfspreuk: 'Het komt goed!'
Wat is uw definitie van geluk? Ik ben gezond, heb voldoende eten op de plank om van te leven en heb fijne familie en vrienden om me heen. Daarbij geniet ik van de mooie dingen in het leven die je heel snel kan missen. Een bloeiende bloem, een kind dat stampt in een plas… Al die dingen zijn nog steeds heel mooi om te zien en dat maakt mij gelukkig.
Wat is uw slechtste gewoonte? Ik vergeet altijd verjaardagen. Als je mij vandaag vertelt dat je volgende week dinsdag naar de bioscoop gaat, weet ik de dag daarna alleen nog ‘bioscoop’.
Waar geeft u los van noodzakelijke dingen het meeste geld aan uit? Vakantie. Hard werken, hard ontspannen is mijn motto waar het om werk en vrije tijd gaat. Ik ga graag naar verre oorden, het liefst zo min mogelijk toeristisch. Heerlijk cultuur snuiven, de natuur in trekken, interessante wegen berijden.
Welk tv-programma wilt u niet missen? Ik kijk altijd uit naar de nieuwste aflevering van The Grand Tour op Amazon. Drie volslagen idioten van boven de 55 die onmogelijke capriolen uithalen met allerlei soorten auto’s, van 500 euro tot 500.000 euro en duurder. Hilarisch!

Wat is volgens jou de mooiste of leukste plek in of rondom Woudenberg? Den Treek is voor mij de mooiste plek als het gaat om de natuur. Met het Henschotermeer op een goede tweede plek. Nog wel. Ik hoop oprecht dat onze gemeenteraad het niet laat gebeuren dat die mooie plas wordt veranderd in een evenemententerrein, zoals dat is gebeurd bij terreinen van Leisurelands.

Wat was tot nu toe uw leukste vakantie? Mijn mooiste ervaring op vakantie was toch wel een ‘onbewoond' eiland aan de westkust van Sumatra, Indonesië. Prachtige riffen, kraakhelder water, verse kokosnoten en verder niemand. Ik heb daar bijzondere vissen gevangen en gegeten en nieuwe vrienden voor het leven gemaakt uit een andere cultuur.
Wat was als kind uw droomberoep? Ik wilde op de lagere school altijd vrachtwagenchauffeur worden. Waarom ik daar later van af ben gestapt weet ik niet. Later wilde ik ook nog wel piloot worden, maar ook dat is er niet van gekomen.
Wat is uw favoriete muziek? Als het maar melodieus is en een lekker tempo heeft. Ik hou van pop, rock, lounge, R&B, maar ook van klassieke muziek.
Bent u (bij)gelovig? Ik geloof dat er meer is dan toevalligheid en wetenschap. Maar ik denk niet dat er een man, of vrouw, boven op een troon zit die alles regelt en een groot plan heeft liggen. Daardoor geloof ik ook niet in de dag des oordeels, en dat zorgt er weer voor dat ik niks te vrezen heb. Ik leef wel volgens de tien geboden, maar dan eerder die van mijzelf. Ze gaan er alle tien over dat ik een goed mens moet zijn die mededogen heeft. Ik geef om mijn naasten minstens zoveel als om mijzelf.
Waar kunnen ze u voor wakker maken? Niet! Gewoon lekker laten slapen alsjeblieft.
Als u het voor het zeggen had in de gemeente Woudenberg, wat zou u dan als eerste veranderen? Dan zou ik ervoor zorgen dat we weer beleid gaan maken met een langetermijnvisie. En dat is dus niet twintig jaar, maar vijftig of honderd jaar. Toen de eerste boerderijen aan de Dorpsstraat werden gesloopt, en er winkels als Blokker voor terugkwamen, begreep ik al niet waarom er werd gekozen voor versnipperde bouwplekken. Dat is daarna niet veranderd en telkens kwam er iets voor terug dat er op zichzelf staand heel leuk uitzag, maar in het geheel geen eenheid vormde. Denk aan snackbar de Heuvelrug en de Albert Heijn, de Aldi, en de panden waar later Ritmeester, het reisbureau en Grillroom Sphinx in kwamen. Dat leidt nu tot de problematiek rondom de centrumplannen, die met elke nieuwe gemeenteraad weer andere vormen zal krijgen. Mijn advies aan de nieuwe raad en het college: doe het in één keer helemaal goed, voor zowel de Dorpsstraat als ook de Voorstraat.
Wat is uw grootste ergernis? Ik erger me enorm aan de groeiende ongelijkheid in de wereld. Daardoor polariseert de samenleving ook gigantisch. Maar gek genoeg groeien de onverschilligheid en de desinteresse ook bijzonder hard. Waarom roepen we met zijn allen moord en brand, want het gaat allemaal zo vreselijk slecht, maar doen we er vervolgens helemaal niks aan? Daar word ik moedeloos en verdrietig van.