Huishoudelijkeartikelen en Speelgoedwinkel van de Firma Koudijs aan de Poort.
Huishoudelijkeartikelen en Speelgoedwinkel van de Firma Koudijs aan de Poort. 1951-1Fotoarchief Oud Woudenberg975

‘Van pastinaak naar pizzasmaak’

20 augustus 2021 om 20:18

Deel 25A door Ot Beigelsteijn


Koudijs aan de Poort was van meet af aan een goed lopende zaak. Veel kinderen hebben zich in de loop der jaren vergaapt aan de Dinkey Toys en Matchbox in de etalage. In het assortiment huishoudelijke artikelen was het product Sola populair als het om metaalwaren zoals bestek ging waaronder complete cassettes. Ook aardewerk zoals serviesgoed was een veel verkocht product. En dan nog de nodige overige huishoudelijke artikelen.


 Als het tegen oudejaar liep was er bij Koudijs, destijds één van de schaarse verkooppunten voor vuurwerk, veel te beleven. Rechts naast de etalage stonden buiten het pand de collectie vishengels in een bak. Jeugdige vissertjes konden er likkebaardend naar kijken, maar zo’n moderne glasvezelhengel lag boven het budget van menige jonge hengelaar.


,,Zegt het voort, bij Koudijs aan de Poort”. Een veelgehoorde kreet omtrent de Blokker van de jaren ’50. 


Begin jaren ’90 werd Jan ernstig ziek en moest zijn zaak afstoten. Deze werd ingenomen door Wim de Greef die met ongeveer hetzelfde assortiment aan serviesgoederen, potten en pannen en huishoudelijke artikelen de winkel voortzette. Hij had een kruideniers- en drogisterijzaak aan de Voorstraat gehad die hij samen met zijn vrouw runde die daarnaast in brei- en borduurgoederen handelde. Tussen wol en paracetamol zogezegd!


Na enkele jaren verhuisde Wim de Greef naar het aanzienlijk grotere pand van Arie Veenendaal, ook aan de Dorpsstraat. Deze had zijn winkelactiviteiten in manufacturen gestaakt. Deze winkel, die zeer diep was, bood zelfs de mogelijkheid om op uitgebreide wijze tuinmeubilair te showen. Zo kwam de winkel aan de Poort opnieuw leeg te staan.

Kort daarna was het Michel de Jong die er zijn bloembinderij annex verkoop van bloemen en planten vestigde. Tot in 1997 toen het pand werd gesloopt. Maar hij had de nieuwbouw aan de Poort voor zijn nering reeds veiliggesteld.


In 1997 is het gehele pand van De Smit en Koudijs aan de Poort gesloopt ten behoeve van de nieuwbouw van winkels en appartementen aan de Poort, zowel op dit betreffende gedeelte als het complex op de locatie van het voormalige restaurant. 


Tegelijk met de nieuwbouwplannen voor het Poortgebouw werd op de plaats van de Pizzeria en de Bloemenwinkel een nieuwbouwcomplex geprojecteerd dat weer een horeca bestemming in de vorm van opnieuw een pizzeria, maar ook grill-bar onder de naam Mona Liza.


(vervolg in deel 25B)


Bronnen: Archief Oud Woudenberg, Jubileumboek