Wethouder Anita Vlam.
Wethouder Anita Vlam. Gemeente

‘Gesprekken met huurders Cultuurhuis over bezuinigen’

7 december 2021 om 17:58 Maatschappelijk

WOUDENBERG Het tweede herstelplan voor extra bezuinigingen wordt in december door de gemeenteraad vastgesteld en voorgelegd aan de provincie Utrecht. 

In een interview vertelt wethouder Anita Vlam dat het vaststellen van de bezuinigingsvoorstellen voor het tweede herstelplan een ‘hele zware opgave’ was.

BAAS OVER EIGEN FINANCIËN De wethouder kan niet zeggen welke bezuinigingsmaatregel zij het moeilijkste vindt. ,,Elke maatregel doet pijn of dit nou gaat over bezuinigingen in het openbaar groen, de biodiversiteit of de Stichting Cultuurhuis. Het is echter nodig om weer baas te worden over onze eigen financiën, opdat wij als gemeente weer zelfstandig besluiten kunnen nemen en het preventieve toezicht van de provincie Utrecht wordt opgeheven. Dat wil volgens mij iedereen”, aldus de wethouder.

In het tweede herstelplan doet het college van b en w drie voorstellen. Een voorstel voor de verwerking van 50.000 euro extra middelen vanuit de septemberuitkering van het rijk. Een voorstel voor de invulling van een bezuinigingspercentage van 20 procent op voorstellen uit de eerste bezuinigingsronde én een voorstel voor de invulling van de bezuinigingsopgave in de programma’s 2 tot en met 4.

NIET UITROEIEN Het uitgangspunt dat is vastgesteld door de raad bij de bezuinigingsvoorstellen voor de programma’s 2 tot en met 4 is ook ‘snoeien en niet uitroeien’. Er zijn onder andere meerdere voorstellen voor het verlagen van de ‘beeldkwaliteit’ van de openbare ruimte van b/c naar c gedaan. Dit gaat om onder andere het wegenonderhoud, het vegen van de goten, het minder vaak maaien van het gazon en het machinaal knippen van hagen.

Over de beeldkwaliteit van het openbaar groen vertelt de wethouder dat Woudenberg een hoge beeldkwaliteit heeft. ,,Dat varieert wel per plek. Voor bijvoorbeeld het centrum en de begraafplaats is de kwaliteit hoog. Op een aantal andere plekken is deze iets lager.” 

VEILIGHEIDSNIVEAU Teruggaan in beeldkwaliteit is volgens de wethouder voor het voorzieningenniveau aanvaardbaar. Het heeft wel gevolgen voor het veiligheidsniveau. Denk aan losliggende stoeptegels. Maar zo stelt zij: ,,Voor veiligheid en verkeer is een potje om opeens aandienende knelpunten op te lossen.”

Ook zijn er voorstellen voor bezuinigingen op het gebied van biodiversiteit. Het gaat volgens haar om relatief lage kostenposten, die leiden tot initiatieven van inwoners, zoals de Heuvelrugtuinen. Ook bij deze voorstellen reageert de wethouder dat elk besluit pijn doet, maar dat bezuiniging nodig is.

MILIEUSTRAAT PRIVATISEREN Een ander voorstel is om het dividend van de Rova op de afvalkosten niet in mindering te brengen op de afvalprijs die aan de inwoners wordt doorberekend. ,,De gemeente Woudenberg behoort bij de weinige gemeenten die het dividend niet in de algemene middelen laat vloeien. Dit voorstel kost de inwoner zo’n 7 euro extra.” 

De wethouder beaamde dat de afvalkosten in Woudenberg relatief hoog zijn vergeleken met andere gemeenten. Voor het bezuinigingsvoorstel om de Milieustraat te privatiseren moet nog onderzoek gedaan worden.

BESPAREN IN CULTUURHUIS Door de gemeenteraad is meermaals gevraagd naar de mogelijkheid om bezuinigingen door te voeren bij de gemeenschappelijke regelingen. Hiervan werd aangegeven dat dit niet haalbaar was, omdat de gemeente Woudenberg maar een kleine speler is in het geheel. Bezuiniging blijkt nu wel mogelijk op de kosten van de Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht. ,,In deze gemeenschappelijke regeling zitten minder gemeenten, waarvan een aantal door de financiële krapte hetzelfde belang hebben als onze gemeente”, aldus de wethouder.

Voor een aantal bezuinigingsvoorstellen uit het eerste herstelplan heeft de gemeenteraad het college van b en w opdracht gegeven om voor volgend jaar 20 procent te bezuinigingen. ,,Dit is al opgenomen in de begroting voor volgend jaar. In januari zullen er gesprekken plaatsvinden met de organisaties en stichtingen wat er mogelijk is om boven de 20 procent tot de 50 procent van het bezuinigingsvoorstel te besparen. Dit gaat onder andere over de huurders van Stichting Cultuurhuis.”

Joke van der Heide