Huisartsenpraktijk De Zandbloem.
Huisartsenpraktijk De Zandbloem. André van der Velde

Woudenberg heeft behoefte aan meer huisartsen en praktijkruimte

11 december 2021 om 07:00 Zorg

WOUDENBERG Door het groeiend aantal inwoners in Woudenberg komt de praktijknorm voor het aantal huisartsen onder druk te staan. Deze is door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vastgesteld op 2.095 patiënten per huisarts. In Woudenberg is om die reden behoefte aan meer huisartsen en meer praktijkruimte. De zorgverzekeraar is verantwoordelijk voor het beschikbaar hebben en houden van voldoende huisartsen. De gemeente dient zorg te dragen voor voldoende gebouwen met een maatschappelijke bestemming, zodat huisartsen zich (betaalbaar) kunnen blijven vestigen.

TIJDELIJKE PORTOCABIN Huisartsenpraktijk De Zandbloem staat open voor nieuwe patiënten. Vanwege ruimtegebrek in het huidige pand is er in september vorig jaar een aanvraag bij de gemeente ingediend voor het plaatsen van een portocabin achter de praktijk. Na vergunningverlening is de portocabin in november geplaatst en maakt de praktijk er gebruik van. Dit is een tijdelijke oplossing. In het bestemmingsplan is ruimte geboden om ter plekke uit te breiden met een verdieping, daar wordt geen gebruik van gemaakt.

NIEUWBOUW EN UITBREIDING Huisartsenpraktijk De Zandbloem heeft zelf gezocht naar een vervangende locatie en is dan ook al enkele jaren in overleg met de Hervormde Gemeente van Woudenberg voor nieuwbouw en uitbreiding van de praktijk om het groeiend aantal patiënten te kunnen voorzien van adequate huisartsenzorg. Het gaat hierbij om de locatie Kerkelijk Centrum de Oosterpoort in de wijk Het Groene Woud.

KWALITEIT EN BEREIKBAARHEID Vanuit huisartsenpraktijk De Schans is er eveneens grote behoefte aan uitbreiding van de praktijkruimte. De huisartsen die er zijn gevestigd hebben deze wens meerdere keren besproken met Omnia Wonen, die eigenaar is van multifunctioneel centrum De Schans, waar de praktijk gevestigd is. 

Momenteel is nog niet duidelijk of er extra praktijkruimte binnen het gebouw kan worden gekregen. Vanwege de huidige praktijkgrootte is er bij huisartsenpraktijk De Schans momenteel een patiëntenstop om de kwaliteit van zorg en bereikbaarheid nu en in de nabije toekomst te kunnen waarborgen.