Burgemeester Yvonne van Mastrigt.
Burgemeester Yvonne van Mastrigt. Gemeente Woudenberg
Column

Wat hebben Druijff en de Ruijter met elkaar gemeen?

7 december 2021 om 18:00 Column

Misschien heeft u het zelf wel eens gelezen; het verhaaltje op de achterkant van de gestampte muisjes, hagelslag of vlokken. Het verhaal hoe een familiebedrijf in Baarn met goed ondernemerschap steeds nieuwe producten aanbood en na 100 jaar Hofleverancier werd. Ik heb het hier over de Ruijter. Nu zult u denken: waarom begin ik hier mijn column mee? Ik zal het u vertellen.

Sinds afgelopen vrijdag kennen wij in de gemeente Woudenberg namelijk ook zo’n succesverhaal als dat van de Ruijter. Ik heb het hier over het verhaal van de familie Druijff die vier generaties geleden begon met een transportbedrijf in onze gemeente. Toen nog met paard en wagen, om spullen die niet in Woudenberg verkrijgbaar waren van elders te gaan halen. Later kwam daar de transportfiets bij. Een stevig stalen ros met een indrukwekkende bagagedrager aan de voorzijde, waarop allerlei materialen vervoerd konden worden. En nu, 100 jaar en vier generaties later, stond er een prachtig opgepoetste vrachtwagen te blinken in de nieuwe loods van familiebedrijf Druijff. 

In al die 100 jaar is hoogstwaarschijnlijk de inboedel van menig Woudenberger vervoerd in een van de verhuiswagens van Druijff. Afgelopen vrijdag mocht ik als burgemeester komen vertellen dat het Zijne Majesteit de Koning had behaagd om het bedrijf bij Koninklijk Besluit tot Hofleverancier te benoemen. Wat een mijlpaal. Dat betekent natuurlijk niet dat de firma Druijff binnenkort Prinses Amalia gaat verhuizen. Al weet je het maar nooit. Maar het betekent wel een erkenning en onderscheiding van kwaliteit, betrouwbaarheid en jarenlang vakkundig ondernemerschap. Ik ben er trots op dat een Woudenbergs bedrijf is bekroond met de titel ‘Hofleverancier’. Een bijzondere prestatie, want je komt niet zomaar in aanmerking voor dit predicaat. En mocht ik ooit verhuizen naar de regio, fan weet ik waar ik moet zijn. 

Woudenberg kent veel mooie, veelal familiebedrijven. Bedrijven waar producten worden gemaakt en diensten worden geleverd tot ver buiten onze provinciegrenzen. We horen daar niet zo veel van. Er wordt gewoon hard gewerkt zonder zich op de borst te kloppen. 

Toch zouden we dat best een keertje mogen doen; uitspreken dat we trots zijn op al die ondernemers in Woudenberg die in onze gemeente aan velen een baan bieden en die de ruggengraat zijn voor onze lokale economie. Zij maken mede mogelijk dat het goed wonen, werken en leven is in Woudenberg. Hulde aan al deze bedrijven en vandaag in het bijzonder aan Druijff Verhuizingen en Transporten.