Teun Breedijk: ,,We zijn extra voorzichtig.
Teun Breedijk: ,,We zijn extra voorzichtig." Edward Doelman

Ploegleider Teun Breedijk ook in de zomer elke dag bezig met schaatsen

9 december 2021 om 07:00 Mensen

WOUDENBERG In het marathonschaatsen is Teun Breedijk een bekend gezicht. De Woudenberger is ploegmanager van Hoolwerf Heiwerken-AB Vakwerk, dat de afgelopen dagen ongenaakbaar was in de Trachitol Trophy. ,,Het was wel belangrijk dat onze rijders niet zouden vertrekken naar andere ploegen.”

Evert Hoolwerf was van donderdag tot en met zondag niet te kloppen. Hij won alle wedstrijden van de marathonvierdaagse, waarmee de 26-jarige Spakenburger zijn ploegleider Teun Breedijk een glimlach op het gezicht bezorgde. 

De Woudenberger, voorzitter van schaatsvereniging Woudenberg en het Oranjecomité, werkte bij schaatsbond KNSB toen hij in 2014 met pensioen ging. Daarna werd hij benaderd door het bedrijf AB Vakwerk dat een marathonploeg op touw wilde zetten. ,,Omdat ik de weg in het wereldje kende, werd mij gevraagd of ik daarbij wilde helpen. Zo zijn we deze ploeg begonnen.” 

En met succes, want AB Vakwerk behoort al jarenlang tot de sterkte marathonteams van Nederland. Dit seizoen gaat de ploeg als Hoolwerf Heiwerken-AB Vakwerk door het leven, omdat laatstgenoemd bedrijf zich de komende jaren zal terugtrekken uit de sport.

LASTIG KAREI Maar het vinden van een nieuwe hoofdsponsor was een lastig karwei, schetst Breedijk. ,,Vorig jaar werd het marathonschaatsen niet als topsport aangemerkt. Door corona is er toen geen enkele marathon verreden. Dat maakt zo’n zoektocht naar een nieuwe hoofdsponsor wel moeilijk.”

Als ploegmanager was hij daar namelijk mee belast. ,,Ik vertrouwde erop dat het goed zou komen, maar het was wel belangrijk dat onze rijders niet zouden vertrekken naar andere ploegen. Want als je geen schaatsers meer hebt, houd je geen product meer over om aan de man te brengen”, lacht de 73-jarige Breedijk.

Het werd een zomer van de lange adem. ,,Ik was er van de zomer elke dag mee bezig.” Uiteindelijk had hij succes bij Hoolwerf Heiwerken, dat al als co-sponsor aan de ploeg was verbonden. ,,De eigenaren hebben ook een passie voor het schaatsen. We zijn heel blij dat het gelukt is.”

TAKENPAKKET Het takenpakket van Breedijk als ploegmanager is nog vele malen groter: zo regelt hij zaken als trainingskampen, teamkleding, meetings en vliegtickets wanneer er in het buitenland getraind of geschaatst wordt. ,,Alle facilitaire zaken rondom de ploeg, maar met het sportieve aspect bemoei ik mij niet, hoor. Daar hebben we coach Roy Boeve voor.”

Breedijk is uiteraard in zijn nopjes dat de marathonschaatsers na de deceptie van vorig jaar deze winter wél hun rondjes mogen rijden. Dat dat wordt gekoesterd, bleek ook wel uit het feit dat er langs de buitenbaan in Amsterdam mondkapjes verplicht waren. Ook was een coronatoegangsbewijs (QR-code) niet voldoende voor toegang. Alle rijders en begeleiders moesten ook een negatieve test tonen. 

,,We zijn extra voorzichtig, want we hebben vorig jaar ervaren hoe het is om een hele winter stil te staan. Dat heeft er flink ingehakt. We doen er nu dus alles aan om zo’n scenario te voorkomen.”

Edward Doelman