De Schans biedt onderdak aan zorgaanbieders in de gemeente Woudenberg.
De Schans biedt onderdak aan zorgaanbieders in de gemeente Woudenberg. joke van der Heide

Bezuinigingen in het Woudenbergse sociaal domein

8 december 2021 om 11:00 Politiek

WOUDENBERG Op 1 juli 2021 heeft de gemeenteraad aan het college van b en w opdracht gegeven om drie denkrichtingen voor de bezuinigingen verder uit te werken. Deze staan in december op de raadsagenda. Het gaat om vermindering van het re-integratiebudget, het aanscherpen van de voorwaarden voor het verstrekken van Wmo-hulpmiddelen en het uit de medische sfeer halen van Jeugdzorg en ambulante begeleiding Wmo. De voorstellen zijn ter onderbouwing van de al in de begroting opgenomen bezuinigingen.

AANSCHERPING Voor een besparing van 39.500 euro vanaf 2023 op het re-integratiebudget wordt een combinatie van maatregelen voorgesteld. Er wordt onder andere gekozen om de re-integratiemedewerker twee uur per week minder in te huren, door minder personen te begeleiden of de begeleiding per persoon te verkorten. Verder wordt voorgesteld om het aantal beschutte werkplekken te in te perken en als alternatief te kiezen voor een laagdrempelige lokale voorziening, waarbij de gevolgen voor de inwoners beperkt zouden zijn. Ook is er besparing mogelijk doordat het aantal huishoudens, 88, met een bijstandsuitkering nog nooit zo laag is geweest.

Bij de aanscherping van de voorwaarden voor het verstrekken van Wmo-hulpmiddelen blijkt dat dit vanaf 2022 kan leiden tot een besparing van 25.000 euro. Deze besparing is mogelijk wanneer er scherper wordt gekeken of een inwoner in aanmerking komt voor een Wmo-hulpmiddel of dat deze valt onder andere voorzieningen of eigen verantwoordelijkheid. Hiervoor zal de lokale regelgeving moeten worden aangepast. In de raad van 23 december komt hiervoor een voorstel.

KOSTENSTIJGING BETEUGELEN Wethouder Marleen Treep geeft aan dat er veel gemeenten zijn die kiezen voor een aanscherping van de voorwaarden voor Wmo- en maatwerkvoorzieningen. ,,Dit komt mede door de stijging van vragen na de invoering van het abonnementstarief. In het licht van de omvorming van de zorg kijken andere gemeenten ook verder hoe zij de zelfredzaamheid en eigen kracht van inwoners kunnen versterken om de enorme kostenstijging te kunnen beteugelen.”

Het uit de medische sfeer halen van de jeugdzorg en ambulante begeleiding Wmo kan een enorme besparing realiseren van 319.600 euro in 2022 oplopend naar 347.000 euro vanaf 2024. Het gaat hierbij om een doelbewuste, andere aanpak. Voorbeelden zijn het aanbieden van collectieve opvoedingsondersteuning aan ouders met kinderen met gedrags-, ontwikkelings- en/of emotionele problemen, een collectief aanbod voor jongeren met gevoelens van somberheid en depressies, preventieve ondersteuning voor kinderen bij echtscheiding of het aanbieden van een zogenaamde gezinsparaplu. De gezinsparapluhouder is een ervaren pleegouder die praktische ondersteuning geeft. Dit voorkomt vaak uithuisplaatsing.

ALTIJD WENNEN Treep vertelt dat de uitwerking van de besparingsvoorstellen zijn gebaseerd op de realisatiecijfers 2019 en 2020. ,,Wij menen dat de besparing door de inzet van interventies, oftewel een doelbewuste andere aanpak, reëel is. Het kan wel zijn dat de kosten iets stijgen door een hoger gebruik van de zorg, als gevolg van de groei van het aantal inwoners en loon- en prijsstijgingen. De voorstellen voor interventies zijn allemaal bestaande interventies die ook in andere gemeenten worden toegepast. We zetten zo een belangrijke stap in de omvorming van de zorg, en daar zijn we blij mee. Op basis van de gesprekken met de deelnemers tijdens de bezuinigingsdialoog hebben we er vertrouwen in dat Woudenberg hier klaar voor is. Wat niet wegneemt dat veranderingen altijd wennen zijn.”

Joke van der Heide