Wethouder Anita Vlam.
Wethouder Anita Vlam. Gemeente

‘Woudenberg werkt financieel tekort weg’

7 december 2021 om 10:31 Politiek

WOUDENBERG De najaarsrapportage roept het beeld op dat de gemeente Woudenberg dit jaar financieel goed doorkomt. Een uitgavenstop, meer geld van het rijk en corona-vergoedingen hebben hieraan bijgedragen. Ook is er sprake van onverwachte meevallers.

‘Een mooi resultaat’ geeft de gemeente Woudenberg in een persbericht aan. Op basis van de werkelijke cijfers tot en met oktober van dit jaar verwacht de gemeente een positief saldo van 5.000 euro, terwijl bij de start van de begroting najaar vorig jaar een tekort verwacht werd van 709.000 euro. Bij de eerste financiële rapportage van dit jaar liep het tekort zelfs op naar 751.000 euro. Deze rapportage heeft ervoor gezorgd dat het college een uitgavenstop heeft ingesteld.

Uiteindelijk kijkt wethouder van Financiën Anita Vlam tevreden terug op het financiële verloop van dit jaar. ,,Het is een mooi resultaat als je bedenkt dat we eerder te maken hadden met een flink tekort. Na een aangekondigde uitgavenstop, is er door de ambtelijke organisatie keihard gewerkt om dit tekort weg te werken en dat is gelukt. Ik spreek hiervoor mijn waardering uit.” Voor de jaarrekening 2021 zijn er nog wel onduidelijkheden als het gaat om de invloed van corona op de gemeentelijke processen. 

Ook het feit dat sommige werkzaamheden deels of helemaal niet zijn doorgegaan is nog niet verrekend in de jaarrekening van dit jaar.

Voor de komende jaren, van 2022 tot 2025, rekent de gemeente met positieve saldi van rond de 100.000 euro. De vraag is of dit haalbaar is, gezien de grote onzekerheden die er zijn. Zo vindt er een herijking plaats van de algemene uitkering van het rijk aan gemeenten. Van de zesentwintig gemeenten in de provincie Utrecht worden er twintig zwaar getroffen door deze herijking. Voor de gemeente Woudenberg betekent het een daling van de uitkering met 1,5 miljoen.

,,Het is een slecht te verteren boodschap. Het uitgangspunt van de raad bij de bezuinigingen is snoeien en niet uitroeien. Dat wordt dan wel heel moeilijk. Zeker naast alle grote taken als klimaatadaptatie en de Regionale energie strategie”, aldus de wethouder. Besluitvorming zal pas plaatsvinden na de kabinetsformatie. Vanuit onder meer de provincie Utrecht en de Vereniging van Nederlandse gemeenten worden kritische vragen gesteld aan het ministerie. De wethouder geeft aan dat als deze herijking via een groeipad zal worden ingevoerd, als het doorgaat.

Een andere onzekere post die zal drukken op de begroting, is de aangekondigde stijging van de personeelskosten. Het college heeft dit bewust al aangekondigd, zodat het geen verrassing zal zijn bij de Kaderbrief in juni 2022, laat de wethouder weten. Het gaat om een uitgewerkt plan dat zal worden voorgelegd aan het nieuwe college en de nieuwe gemeenteraad, met aandacht voor het doorontwikkelen van de organisatievisie voor integraal werken en het werkplezier van de ambtenaren, waarop onder meer door de begeleiding en uitwerking van de bezuinigingsdialoog een zware druk heeft gelegen.

Joke van der Heide