Sporten bij de Fitfanaat in Scherpenzeel.
Sporten bij de Fitfanaat in Scherpenzeel. Fitfanaat

‘Balen, en dan snel schakelen’: Sportclubs passen zich aan coronaregels aan

8 december 2021 om 07:30 Corona

WOUDENBERG/SCHERPENZEEL In de topsport mag wel worden getraind en mogen wedstrijden worden gespeeld na 17.00 uur, maar zonder publiek. 

Voor publieke binnenruimtes van sportlocaties, zoals sportkantines, kleedkamers en toiletten, is een coronatoegangsbewijs verplicht voor iedereen vanaf achttien jaar. Ook anderhalve meter afstand houden en het dragen van een mondkapje zijn vanaf dertienjarige leeftijd verplicht.

WEDSTRIJDEN AFGELAST Volleybalvereniging Woudenberg verwijst in een nieuwsbericht op haar website naar het besluit van de Nederlandse Volleybalbond om met ingang van de nieuwe coronaregels in het laatste weekend van november alle in dit jaar nog te houden wedstrijden af te gelasten. 

Algemeen directeur Guido Davio van de volleybalbond: ,,We willen door de wedstrijden eruit te halen verenigingen de ruimte geven om op die momenten leden de zekerheid te bieden van trainingsaanbod, waardoor zoveel mogelijk mensen kunnen blijven volleyballen en onderdeel blijven van de vereniging.’’ De bond heeft dit besluit volgens hem genomen na een rondgang langs de leden, waaruit bleek dat het overgrote deel ervan de competities wil uitstellen. Daarom beveelt de bond aan om de volleybaltrainingen voorrang te geven en die zoveel mogelijk te laten doorgaan.

ALLEMAAL ANDERS Volleybalvereniging Woudenberg traint in sporthal De Camp aan de Bosrand in Woudenberg. Hoe lossen zij het vervallen van trainingen na 17.00 op? ,,Er stond dinsdagavond met een groot aantal bestuursleden van diverse sportverenigingen, aangesloten bij Sport in Woudenberg, al een digitale meeting gepland”, vertelt Imke Jacobs, PR-coördinator van de Woudenbergse volleybalvereniging en lid van het kernteam Sport in Woudenberg. ,,Uiteraard hebben we ook met elkaar besproken hoe de verschillende sportbonden het sporten na ingang van de nieuwe corona-maatregelen oplossen. Daaruit bleek vooral dat ze het allemaal anders aanpakken. Bij de voetbalvereniging in Woudenberg gaan de wedstrijden bijvoorbeeld (competitie in de B-categorie) tot 17.00 uur door, door het Koninklijk Nederlands Korfbalverbond (KNKV) is besloten wedstrijden voor die tijd ‘om niet’ door te laten gaan en wij als volleybalvereniging mogen dit kalenderjaar van de Nevobo helemaal geen wedstrijden meer spelen.’’

HERZIENING ,,Normaal gesproken trainen we op dinsdag en donderdag vanaf 18.00 uur in De Camp’’, vervolgt Jacobs. ,,Met De Camp hebben we kunnen afspreken dat we de oorspronkelijke ‘wedstrijdzaterdagen’ in ieder geval tot 19 december van 12.30 tot 17.00 uur invulling kunnen geven, met trainingen voor de ABC-jeugd, de senioren en de recreanten.” De speeltijden voor de teams staan op de website, www.volleybalwoudenberg.nl.

Jacobs: ,,In het overleg met de bestuursleden van de diverse Woudenbergse sportverenigingen kwam ook naar voren dat er vanuit het NOC*NSF, de sportbonden, de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) en het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS) een herziening van deze ‘avondsluiting’ is aangevraagd bij het demissionaire kabinet, zodat er ’s avonds toch tot 20.00 gesport kan blijven worden.’’ De regering heeft vorige week na een debat besloten dit niet te doen. 

MINDER TRAININGEN Volleybalvereniging Set Up ‘69 die in de Breehoek aan de Marktstraat in Scherpenzeel sport, heeft haar leden laten weten dat voor de ABC Jeugd, Senioren en recreatie de trainingen niet doorgaan tot 14 december van dit jaar. Normaal gesproken zouden ze na 19.00 uur trainen. De trainingen voor de mini’s gaan wel door, omdat ze altijd al ‘s middags trainen. In een mail aan haar leden laat Set Up ‘69 verder weten dat de wedstrijden niet doorgaan in de maand december. Ze zijn verplaatst van 18 december naar 22 januari volgend jaar. Dit geldt alleen voor de wedstrijden van de Scherpenzeelse Volleybalcompetitie.

Voor Set Up ‘69 komen deze maatregelen boven op de regels die al vanaf zaterdag 6 november gelden. Die hielden al in dat iedereen vanaf 18 jaar een coronatoegangsbewijs moest laten zien bij het betreden van de kleedkamers en de sporthal, bij zowel de wedstrijden als de trainingen. De tribune was vanaf die tijd al gesloten voor bezoekers. Het Grand Café de Breehoek was wel open, en is dat met ingang van de nieuwste maatregelen tot 17.00 uur. Ook gold vanaf zaterdag 6 november al de mondkapjesplicht voor openbare ruimtes, behalve de sporthal.

SUPER VEILIG De vestiging van Fit20 aan de Stationsweg in Scherpenzeel biedt sinds 2018 fitness aan inwoners van Scherpenzeel en Woudenberg. Net als de andere vestigingen in Nederland stelt Fit20 in Scherpenzeel dat je in twintig minuten per week fit kunt worden. In die tijd, waarvoor je een wekelijkse afspraak moet maken, krijg je begeleiding. Omkleden hoeft niet, omdat je volgens de fitnessclub traint in een gekoelde ruimte, op een laag tempo en met de juiste intensiteit aan gewichten. 

Ronnie van Iwaarden is samen met vennoot Alex Renes eigenaar van de studio van Fit20 in Scherpenzeel. Hij vertelt dat de aanscherping van de coronaregels voor hen inhouden dat de openingstijden zijn aangepast. Fit20 in Scherpenzeel is nu geopend op maandag, woensdag en donderdag tot 17.00 uur en op zaterdagochtend. ,,Alles op afspraak, dus super veilig’’, licht van Iwaarden toe. ,,Bij ons staan de mensen binnen twintig minuten alweer buiten. We zijn met maximaal drie personen tegelijk in de zaal en houden anderhalve meter afstand. Om besmettingen te voorkomen wast iedereen zijn handen, houden we anderhalve meter afstand en is de ruimte geventileerd. Dit ventilatiesysteem hebben we vorig jaar laten installeren, naast de al bestaande airco in de fitnessruimte. Ik vraag mij wel af of het nut heeft dat de sportclubs tegenwoordig om al 17.00 uur moeten sluiten, maar het zijn nu eenmaal de regels.’’

MEER TRAININGEN EN LESSEN Anders dan bij Fit20 werkt de Fitfanaat aan de Marktstraat in Scherpenzeel niet alleen op afspraak. Maar je kunt er wel meedoen aan lessen, en die zijn sinds de nieuwste maatregelen zijn ingegaan overdag uitgebreid. Eigenaresse Mariska van de Vliert: ,,Helaas moeten wij vanaf maandag drie weken om 17.00 uur dicht, balen! Gelukkig konden we snel schakelen en hebben we een nieuw rooster kunnen indelen, met extra trainingstijden en livestreams. Zo hebben we een nieuwe circuittraining op dinsdag 16.15 uur, extra bootcamp op woensdag om 7.30 uur en pilates op de zaterdag. Ook gaan we elke zondagochtend een afwisselende training aanbieden. En voor nieuwe Personal Trainings-klanten hebben we overdag extra plekken gecreëerd. Daarnaast starten we met livestreams Pilates en Yoga en staan er nog talloze lessen en podcasts online voor onze leden.’’ Voor actuele informatie verwijst ze naar de website www.defitfanaat.nl.

Henk van IJken

Overdag sporten bij de Fitfanaat in Scherpenzeel.
Sporten bij de Fitfanaat in Scherpenzeel.