Overlast ondanks verbod

29 november 2021 om 13:06

Opening meldpunt vuurwerkoverlast

Joke van der Heide

WOUDENBERG De werkgroep Partij voor de Dieren Woudenberg opent een meldpunt vuurwerkoverlast. Dit omdat vuurwerk veel angst en stress veroorzaakt bij dieren en ook mensen veel overlast ervaren door het illegaal afsteken van vuurwerk. De gemeente verzoekt inwoners echter overlast te melden bij de politie en/of gemeente.


De werkgroep Partij voor de Dieren wil iets doen aan het harde geknal in de weken richting de jaarwisseling. ,,Mensen voelen zich onveilig op straat en in hun eigen buurt. Dieren raken in paniek. Er zijn veel voorbeelden van dieren die gewond raken door het onverantwoord afsteken van (illegaal) vuurwerk. Daarnaast moeten er jaarlijks miljoenen kilo's vuurwerkafval worden opgeruimd. Afval dat zeer giftig is voor dieren, natuur en milieu. Alle schade, overlast en vervuiling kost de samenleving bovendien veel geld”, aldus de werkgroep.

p 3



Partij voor de Dieren is voor een verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk. De partij ziet dat haar oproep tot een algeheel verbod steeds meer gehoor bij artsen, burgemeesters, brandweer en politie krijgt. Het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling is dit jaar opnieuw geheel verboden, maar ondanks dat worden inwoners en dieren dagelijks opgeschrikt door harde knallen. Via het meldpunt www.meldpuntwoudenberg.nl kunnen inwoners dit aangeven. Met de resultaten van het meldpunt wil de werkgroep laten zien hoeveel mensen zich storen aan en hinder ervaren van het illegaal afsteken van vuurwerk en hoe vaak en waar dit gebeurt in Woudenberg.


Hoewel de gemeente vindt dat een meldpunt een makkelijk medium is, spreekt de gemeente de voorkeur uit dat inwoners overlast melden bij de politie en/of gemeente. ,,Zo hebben wij zicht op de meldingen die binnenkomen en kan er, indien nodig, actief ingezet worden op toezicht”, reageert de woordvoerder van de gemeente. Dit gebeurt ook. De afgelopen weken heeft de gemeente op verschillende dagen, locaties en tijdstippen meldingen ontvangen van het afsteken van vuurwerk. Deze meldingen komen bij de gemeente binnen via de telefoon, mail en de FIXI-app en worden meegenomen in de route van de BOA.


Afgelopen jaar was er voor het eerst een éénmalig vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling in verband met corona. Een groep van 80 raddraaiers bekogelden elkaar, politie en de panden van de omwonenden aan het Poortplein met zwaar illegaal vuurwerk en flessen. Een bewoner stelde zelfs dat er sprake was van oorlog. De politie en ME zijn tot 3.00 uur ’s nachts bezig geweest om de rellen te stoppen. Burgemeester Titia Cnossen was als burgermoeder ter plekke aanwezig. Tijdens de evaluatie sprak zij haar verbazing uit dat zoveel mensen lak hadden aan het vuurwerkverbod, terwijl iedereen die opgepakt wordt een strafblad krijgt.

Op de vraag van De Woudenberger wat de gemeente extra gaat doen om dergelijke rellen bij het tweede éénmalige vuurwerkverbod te voorkomen werd aangegeven: ,,Wij zijn op dit moment druk bezig met de voorbereidingen op de jaarwisseling.”