Peter van Walsem (midden) bij de Primera in Scherpenzeel.
Peter van Walsem (midden) bij de Primera in Scherpenzeel. ...

‘Baal ervan, maar ook begrip voor aanpak van overheid '

2 december 2021 om 07:49

Verkopers over landelijk geldend vuurwerkverbod

Henk van IJken

SCHERPENZEEL/WOUDENBERG De landelijke overheid heeft vrijdag bekend gemaakt dat particulieren, net als vorig jaar, de komende jaarwisseling geen vuurwerk mogen afsteken en dat het ook niet mag worden verkocht.


,,Voor ons betekent dit geen strop, omdat we het vuurwerk rechtstreeks vanuit de leverancier, Weco uit Veenendaal, verkopen. Wij zijn met andere woorden alleen maar een tijdelijk verkooppunt vanuit de leverancier. Voor hen kan dit wel een strop zijn’’, zegt Remko Hendrikse, die zonder verbod drie dagen in het jaar een pop-up winkel aan de Stationsweg-Oost in Woudenberg zou openen. 


LANDELIJK VERBOD Dit jaar zou dat zijn op woensdag 29, donderdag 30 en vrijdag 31 december. Maar dat gaat niet door. Ook door de wegvallende online verkoop wordt Hendriksen niet getroffen, ,,omdat het ook hierbij gaat om verkoop rechtstreeks via de leverancier.’’

Vorige jaarwisseling was er voor het eerst een algeheel landelijk vuurwerkverbod, ook in verband met de hoge besmettingsgraad en volle ziekenhuizen. Maar sinds begin december 2020 was sowieso al een groot deel van het vuurwerk verboden. Alleen siervuurwerk is sindsdien nog toegestaan, zo had het kabinet al voor de corona-pandemie besloten. Knalvuurwerk zoals rotjes, vuurpijlen, knalstrengen en enkelschotsbuizen zijn verboden. Vuurwerkverkopers mochten deze producten ook al voordat het recente vuurwerkverbod inging, niet meer in bezit hebben of verkopen.


LEUKE AFSLUITING ,,De vuurwerkverkoop is voor onze een leuke afsluiting van het jaar en een leuke extraatje dat we aan het einde van het jaar zouden hebben gehad in de omzet, valt weg’’, reageert Peter van Walsem, eigenaar van de Primera aan de Dorpsstraat in Scherpenzeel. 

,,Daar baal ik wel van, maar tegelijkertijd begrijp is dat je als overheid iets wilt doen om het coronavirus terug te dringen. Ik zou niet graag in de schoenen van onze landsbestuurders willen staan, en die zin heb er wel begrip voor. Wij zouden het vuurwerk vanuit de Primera veilig kunnen aanbieden. De overheid probeert om deze manier te voorkomen dat mensen samen oud en nieuw vieren en dat de ziekenhuis overspoeld raken met vuurwerkslachtoffers. We worden wel gecompenseerd, net als vorig jaar, maar je moet je klanten ook weer terug zien te krijgen voor de tijdelijke verkoop, drie dagen per jaar.’’


GEMEENTEN Het demissionaire kabinet geeft aan dat het vuurwerkverbod zich dit jaar richt op het afsteken en de verkoop van consumentenvuurwerk. Professionele vuurwerkshows van gemeenten vallen niet onder dit tijdelijke verbod. Gemeenten mogen zelf bepalen of deze vuurwerkshows doorgaan, hoewel dit volgens de regering ook nog kan afhangen van eventuele nationale vervolgmaatregelen. De sector krijgt net als vorig jaar een vergoeding voor de veilige opslag van niet verkocht vuurwerk en het transport naar veilige opslaglocaties. Ook verkopers worden gecompenseerd voor gederfde inkomsten, aldus de rijksoverheid.