Jan de Smit op de fiets in het Kampje met daarachter de Goliath met opbouw.
Jan de Smit op de fiets in het Kampje met daarachter de Goliath met opbouw. Fotoarchief familie De Smit

‘Met piepers door een scherpe bocht’

26 augustus 2021 om 18:22

Deel 24G door Ot Beigelsteijn


In de bochten was enige voorzichtigheid geboden. Op de twee achterwielen rustte een bak met een stellage waarop de groentekisten en een Berkel weegschaal op stonden. De degelijkheid werd nogal eens op de proef gesteld als er te veel ‘piepers’ waren geladen. Gebroken dragers van het chassis waren dan geen uitzondering en de toenmalige handelaren hadden deze reservedelen dan ook ruimhartig op voorraad liggen. Vele duizenden van deze pruttelende karretjes bevolkten de wegen, zo ook in Scherpenzeel waar groenteman Aart Stuivenberg ook zo’n driewieler reed. En ook in Bunschoten maakte Lammert Muijs met zijn mobiele moestuin de straten onveilig.


Als IJsbrand zijn nering uitoefende was ook zoon Rinus, als hij niet naar school hoefde, vaak in gezelschap van zijn vader. Later koesterde hij echter andere ambities. Mkb-er zijn vond hij maar niks.


Jan, de oudste zoon van IJsbrand, was meestal in de groentewinkel te vinden, evenals dochter Betsy vanaf het einde van de jaren ’50 en Adri, die in september 1945 tijdens de bevrijdingsfeesten het levenslicht zag. Die feesten waren een paar maanden uitgesteld omdat de voorbereiding dan gedegen was en er direct na de daadwerkelijk bevrijding in mei geen materialen ter beschikking waren.

Daarna zijn nog twee jongens geboren, Hans en Wim. Geen van de kinderen zou later hun vader als zelfstandig groenteman opvolgen. 


Eind jaren ’70 is de winkel overgenomen door ene Mostert, voornaam onbekend, maar die heeft de zaak maar een korte tijd gehad. 


Na een jaar werd de groente- en fruitwinkelopnieuw overgenomen. Toen door een pas getrouwde Gerrit Schimmel als jong enthousiast ‘broekie’, die minimaal zo ver wilde springen als zijn polsstok lang was! Die bevlogenheid werd helaas meteen de kop ingedrukt door een kritische en cynische IJsbrand de Smit die hem recht voor zijn raap zei: ,,Dat wordt toch niks met jou”! Ondanks dat liet Gerrit zich niet uit het veld slaan en heeft het samen met zijn vrouw wel meerdere jaren aan de Poort volgehouden.


Toen kwam de scheiding. Helaas. Daarna heft Gerrit het niet lang meer aan de Poort uitgehouden.

Na een aantal jaren is Gerrit op markten gaan staan en is in Doorn begonnen, waar hij heden ten dage nog steeds een groente- en fruitzaak heeft.


Zijn opvolger heeft het aan de Poort nog enkele jaren volgehouden, maar heeft tenslotte het loodje gelegd. Begin jaren '90 kwam er een Pizzeria met de naam Sphinx.

(vervolg in deel 25A)


Bronnen: Archief Oud Woudenberg, Jubileumboek