Oud-burgemeester Titia Cnossen stak in 2019 de Amnesty-kaars aan.
Oud-burgemeester Titia Cnossen stak in 2019 de Amnesty-kaars aan. Hannie van de Veen

Brieven schrijven tegen onrecht: ‘Dwingt machthebbers onrecht aan te pakken’

3 december 2021 om 17:04 Maatschappelijk

WOUDENBERG De Amnesty Werkgroep Woudenberg organiseert dit jaar weer de Write for Rights-actie in het dorp. Elk jaar in december schrijven mensen overal ter wereld miljoenen brieven voor tien personen die onterecht gevangen zijn gezet of bedreigd worden. ,,De Write for Rights-actie is opgezet om dit onrecht te stoppen en de mensen een steuntje in de rug te bieden”, aldus Marianne Maasland, lid van de werkgroep.

Honderdduizenden brieven worden geschreven naar koningen, ministers en premiers om te vragen om een vrijlating, bescherming of aanpassing van een discriminerende wet. En kaarten aan de tien personen zelf, om hen een hart onder de riem te steken. Door de massale stroom aan brieven en kaarten vanuit de hele wereld zorgen ze voor verandering voor deze mensen.

VOLLE POSTZAKKEN De tien mensen naar wie geschreven wordt zijn zorgvuldig bepaald door de mensenrechtenorganisatie. Eén van die tien personen is Mikita Zalatarou uit Wit-Rusland. Hij stond op een vriend te wachten toen hij verzeild raakte in een demonstratie waar hij niks mee te maken had. 

De volgende dag werd de 16-jarige jongen gearresteerd omdat de politie hem beschuldigde van het gooien van een molotovcocktail naar de oproerpolitie. In gevangenschap werd hij geslagen en kreeg hij elektrische schokken toegediend, terwijl hij epilepsie heeft. Ondanks gebrek aan bewijs werd Mikita veroordeeld tot vijf jaar gevangenschap.

,,En het schrijven van de brieven werkt”, vertelt de Woudenbergse Marianne. ,,Vorig jaar zijn er wereldwijd 4,5 miljoen brieven en kaarten geschreven tijdens Write for Rights. Ook de inwoners van Woudenberg hebben daarbij een handje geholpen. Met postzakken vol brieven dwingt Amnesty machthebbers onrecht aan te pakken. Vijf van de tien mensen zijn vrijgelaten en daar mogen we trots op zijn.”

AMNESTY WOUDENBERG De Werkgroep Amnesty Woudenberg bestaande uit zes vrijwilligers en maakt onderdeel uit van Amnesty Nederland, wat weer een onderdeel is van Amnesty International. Ze geven gastlessen op basisscholen om kinderen zich bewust te laten worden van mensenrechten en organiseren schrijf- en groeten-acties in de Protestantse Kerk De Voorhof en in de H. Catharinakerk in Woudenberg.

Voor de Write for Rights-actie heeft Amnesty groep Woudenberg verschillende op- en afhaalpunten voor de schrijfpakketten verdeeld over Woudenberg. In een schrijfpakket zitten tien brieven bedoeld voor de machthebbers en tien kaarten voor de mensen die gevangen zijn gezet. 

Marianne: ,,Vanaf 29 november kunnen de pakketten worden opgehaald bij de balie van het Cultuurhuis. Deze kunnen daar ook weer op 11 december worden ingeleverd of tot 18 december op andere locaties in het dorp.” De schrijfactie in het Cultuurhuis zelf is op zaterdag 11 december van 11.00 tot 14.30 uur. 

Meer informatie over Write For Rights in Woudenberg? Ga naar www.woudenberg.amnesty.nl.