Gerben Heldoorn is sinds vorig jaar hij betrokken bij de 4 mei-herdenking in het dorp.
Gerben Heldoorn is sinds vorig jaar hij betrokken bij de 4 mei-herdenking in het dorp. Joke van der Heide

Gerben Heldoorn op 3 bij SGP: ‘Samenwerken is mijn drive’

4 december 2021 om 07:57 Politiek

Volgend jaar, op 16 maart, zijn er verkiezingen voor de gemeenteraad. De politieke partijen presenteren in deze periode hun kandidatenlijst. De Woudenberger stelt Gerben Heldoorn (46 jaar) voor als de nieuwkomer op plaats 3 van de SGP-kandidatenlijst. Gerben Heldoorn is geboren in Zwartsluis en opgegroeid in Harderwijk. Hij is zesentwintig jaar geleden in Woudenberg komen wonen, omdat zijn echtgenote toen net een huis had gekocht in de Middenstraat. 

Het leek hem een enorme overstap van de stad naar een dorp, maar hij woont met veel plezier in Woudenberg. Het gezin heeft vier kinderen in de leeftijd van 18 tot 25 jaar. De oudste zoon is getrouwd en heeft twee kinderen.

LEIDINGGEVEN Zowel de opleidingen als werkervaring van Heldoorn raken aan de politiek. Hij heeft mbo Sociaal Werk gedaan en de Pabo, de hbo-lerarenopleiding basisonderwijs. ,,Ik heb op drie reformatorische basisscholen gewerkt, twee in de regio Amersfoort en één in Niewer ter Aa. Vanaf mijn zesentwintigste was ik schooldirecteur. Leidinggeven spreekt mij erg aan, je kunt het verschil maken voor een organisatie.”

In de politiek is veel aandacht voor de werkdruk in het onderwijs. Hij bevestigt dat het leraar zijn een forse job is. ,,Er zijn echter meer functies met een hoge werkdruk. Punt is dat je die banen niet verdeeld over zo’n veertig weken uitoefent. In het onderwijs ben je in die ‘korte’ periode continue aan het pieken.”

De nieuwe burgemeester van Woudenberg, Magda Jansen, heeft op de basisschool gezeten waar hij zijn onderwijsloopbaan begon. ,,Ik stond voor de combinatiegroep 5/6 en zij zat in groep 7 of 8. Ik heb wel eens ingevallen voor haar groep.” Wat Heldoorn las in de Woudenberger over de nieuwe burgemeester past bij zijn beeld. ,,Ze is niet bang, heel authentiek, kan goed haar woordje doen en is sociaal.’’

HULPVERLENING In de avonduren besloot Heldoorn een master Bestuurs- en organisatiewetenschap te doen. Zijn drive was dat hij in de praktijk zag dat waar mensen samenwerken en er chemie is er mooie dingen gebeuren. Zowel de psychologische als de zakelijke kant van samenwerking vindt hij interessant. Deze interesse is een belangrijke reden dat het vraagstuk van het sociaal domein hem dicht aan het hart ligt. ,,Ik vind het erg dat dit niet goed functioneert. Op het gebied van participatie, oftewel samenwerken met de burgers en het gebruik van hun netwerken, is nog winst te behalen.”

Hij maakte in 2019 een nieuwe stap in zijn carrière. Hij werd directeur van ‘Kom over en help’, een christelijke hulpverleningsorganisatie werkzaam in zes landen in Oost-Europa. ,,De slogan van deze organisatie is ‘geroepen om te dienen’. Dat is ook mijn motivatie voor het werk in de Woudenbergse politiek”, legt hij uit. Zijn functie heeft veel raakvlakken met het sociaal domein. ,,Wij werken met lokale partnerorganisaties aan een hoopvolle toekomst voor kwetsbare mensen. Zo werken wij aan onderwijs, werk en inkomen en maatschappelijke zorg. ,,Deze functie is een extra motivatie om mij als raadslid kandidaat te stellen. In de landen waar wij werken, zie je wat er gebeurt als de overheid niet goed functioneert en er geen vertrouwen is van de burgers. Gelukkig begint het langzaam wel iets te veranderen.”

Als profielschets geeft Heldoorn aan dat hij creatief, maar ook doelgericht en zakelijk is. ,,Je moet je altijd de vraag blijven stellen waarom je iets vindt en bereid zijn om iets met innovatieve kracht in beweging te brengen als het niet goed is. Bij het beoordelen van vraagstukken speelt wat mij betreft ook hoe deze vraagstukken zich verhouden tot de tijd waarin we nu leven.” Als argumentatie voor deze visie verwijst hij naar een tekst uit de Bijbel: ,,Zoek de vrede voor de stad. In die vrede zult u vrede hebben.” Hiermee verwijst hij naar het feit dat veel SGP’ers zich verantwoordelijk opstellen voor hun familie en buren, maar daarbij soms te intern gericht blijven.

EIGEN WERELD Bij zijn visie gaat het voor Gerben over samenwerking en verbinding met elkaar. Als voorbeeld geeft hij zijn vrijwilligerswerk voor de Oranjevereniging. ,,Ik voelde mij als één van de ouders van de kinderen van De Wartburg verantwoordelijk om een bijdrage te leveren aan het Oranjecomité. Van 2010 tot 2017 zat ik in het lokale bestuur. Dit heeft tot verbinding geleid. Als je dat werk doet, snapt iedereen dat je anders denkt over sommige dingen, maar je kunt er wel het gesprek over voeren. Ik vind het belangrijk om je niet terug te trekken in je eigen wereld. Dit geldt niet alleen voor de SGP, maar ook voor bijvoorbeeld ideologische partijen als de PvdD. Het gaat om breed kijken naar de samenleving en de vraagstukken die er spelen.”

Ondanks alle verschillen is Koningsdag voor hem een evenement dat leidt tot samenhorigheid in Woudenberg. In 2017 besloot hij plaats te maken voor andere Woudenbergers in het bestuur. Hij is lid geworden van het bestuur van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen en is sinds vorig jaar betrokken bij de 4 mei-herdenking in het dorp.

Zijn visie dat de SGP zich niet moet terugtrekken in haar eigen wereld sluit zich aan bij zijn politieke motivatie. ,,De SGP in Woudenberg wil een partij zijn voor alle Woudenbergers met bloeiende verenigingen, kerkgenootschappen, participatie in de zorg en oog voor elkaar. Een dorp met een sociaal gezicht en aandacht voor duurzaamheid. Als rentmeesters moeten we goed zorgen voor de aarde.”

De SGP is volgens hem een partij die zich sterk maakt voor de agrariërs. Op de vraag hoe hij dit ziet in verhouding met duurzaamheid vertelt hij enthousiast over de bijeenkomst die de SGP in het najaar heeft georganiseerd met agrariërs. Landelijk is er discussie over de hoeveelheid fijnstof die wordt uitgestoten door deze beroepsgeroep. Hij reageert: ,,De agrariërs gaven aan dat er veel over hen gepraat wordt in plaats van met hen. Zij kwamen zelf met oplossingen. Ik ging met respect voor hen naar huis. Mijn oproep is om hen een podium te geven en mee te laten denken. Zij verzorgen onze voedselproductie en moeten niet weggezet worden als milieucriminelen.”

Ook het thema verkeersveiligheid vindt hij belangrijk. ,,De file op de N224 is vervelend. Daar moet wat aan gebeuren. Ik wil mij vooral sterk voor maken dat kinderen veilig over straat kunnen fietsen in het dorp.”