Plantdag van de eerste voorbeeld-Heuvelrugtuin in Woudenberg aan de Vijverhof.
Plantdag van de eerste voorbeeld-Heuvelrugtuin in Woudenberg aan de Vijverhof. Suzy Bollen

Subsidie groene buurt of sportclub

22 november 2021 om 14:36

Provincie geeft subsidie aan instellingen voor klimaatadaptie

WOUDENBERG De provincie Utrecht heeft een subsidie 'Klimaatadaptatie', waar onder andere buurten, clubs en bedrijven gebruik van kunnen maken. 


Bij klimaatadaptatie horen maatregelen waardoor we beter om kunnen gaan met de gevolgen van klimaatverandering. Het zal vaker veel harder gaan regenen. Dan is het dus handig als die regen snel weg kan en niet de hele straat blank zet. Maatregelen die dat bereiken, vallen onder klimaatadaptatie. 


GEZONDE LEEFOMGEVING De subsidie kijkt nog wat breder, want ook biodiversiteit en een gezonde leefomgeving zijn onderdeel.

De provincie wil een aantrekkelijke, gezonde, groene en klimaatbestendige provincie zijn waar mensen prettig kunnen wonen en werken. Deels gaat dit natuurlijk al goed, maar het kan beter. Dat gaat niet zomaar en daarom stelt de provincie subsidie ter beschikking. Het kan om een concrete uitvoering van iets gaan, maar ook onderzoek of het maken van plannen valt onder de regeling. 

Helemaal ideaal zijn projecten die innovatief zijn en ergens anders ook ingezet kunnen worden.


GROEN-BLAUWE SCHOOLPLEINEN De provincie heeft zelf een aantal ideeën. Zo denkt ze aan groen-blauwe schoolpleinen. Dit zijn schoolpleinen waar kinderen kunnen spelen tussen bomen en planten en met water. Voor initiatieven met minimaal vijf buren liggen misschien groene daken of gevels voor de hand. Maar ook een samenwerking van bedrijven om het bedrijventerrein te vergroenen, kan op subsidie van de provincie rekenen.


INHEEMSE BEPLANTING Ook projecten die helpen om een gedragsverandering te weeg te brengen of de betrokkenheid, de kennis, het draagvlak en de beleving van mensen te verhogen, kunnen mogelijk voor deze subsidie in aanmerking komen. Belangrijk is dat de activiteit binnen twee jaar na verstrekking van de subsidie wordt uitgevoerd. En als het gaat om het aanbrengen van planten, dan mogen ze niet invasief zijn en moeten ze voor minimaal 50 procent uit inheemse beplanting bestaan. Op 11 december start er een cursus over Heuvelrugtuinen, dus hoe optimaal van lokale planten gebruik gemaakt kan worden, is voor iedereen binnenkort te leren. Meer informatie hierover is op te vragen via Suzy Bollen van Stichting Duurzaam Woudenberg: s.bollen49@kpnmail.nl.


100 PROCENT KOSTENDEKKEND De subsidie kan tot en met 25.000 euro maar liefst 100 procent van de subsidiabele kosten dekken. Het minimale subsidiebedrag is 2.000 euro, maximaal kunt u 50.000 euro voor uw idee krijgen. Let op: er zijn subsidievoorwaarden van toepassing. 

Uiteindelijk kiest de provincie Utrecht welke projecten er wel en welke projecten er geen subsidie kunnen krijgen. Voor alle vragen over de subsidie heeft de provincie een speciaal e-mailadres: klimaatgroengezond@provincie-utrecht.nl. Meer informatie over de subsidie zelf, is te vinden via: provincie-utrecht.nl/loket/subsidies/klimaatadaptatie.