Er is onder andere een uitbraak gemeld in Groenewoude in Woudenberg.
Er is onder andere een uitbraak gemeld in Groenewoude in Woudenberg. Flits

Coronasterfte ouderen neemt toe in Woudenberg

29 november 2021 om 08:34 Corona

WOUDENBERG Uitvaartondernemer Sjoukje van Krimpen-Statema ziet dat het aantal mensen dat overlijdt aan corona in verpleegtehuizen in de regio toeneemt. ,,Ik vind dat heel verdrietig. Ik merk dat ook ouderen die wel gevaccineerd zijn bij een uitbraak in een verpleeghuis toch corona krijgen. Er zijn meerdere verpleeghuizen in de regio waar geen bezoek meer kan zijn vanwege een uitbraak”, vertelt ze.

De cijfers laten een zelfde beeld zien. Op 17 november zijn er in totaal 747 besmette verpleeghuislocaties in Nederland. Op deze locaties is de afgelopen 28 dagen minsten één nieuwe corona-besmetting op basis van een positieve test gemeld. Die 747 besmette verpleeghuislocaties zijn 30,48 procent van het totaal aantal verpleeglocaties. Op één dag kwamen er op 17 november maar liefst vijftig locaties bij. Ook in verpleeghuis Groenewoude in Woudenberg is een uitbraak gemeld.

Sjoukje van Krimpen-Statema reageert geschrokken te zijn van de cijfers. Zij ziet in de praktijk hoeveel extra leed er is wanneer kwetsbare ouderen aan corona overlijden. 

,,Er wordt gedaan wat mogelijk is. Ze krijgen vaak zuurstof, maar gaan niet altijd meer naar het ziekenhuis. Het is schrijnend om te zien hoe de familie afscheid van hen moet nemen gekleed in blauwe pakken, spatbrillen en mondkapjes. Knuffelen en troosten wordt dan heel moeilijk. Mensen met dementie weten helemaal niet wat hun overkomt.”

Als uitvaartondernemer past zij zich qua beschermende kleding aan het verpleegtehuis aan. ,,Ieder verpleeghuis heeft eigen regels hiervoor. Meestal gaan wij in pakken naar binnen. Ik begrijp dat de verpleeglocatie bang is voor meer besmettingen. Op zich zijn overledenen niet besmettelijk meer. Alleen bij de eerste verzorging van de overledene is het verstandig om voorzichtig te zijn.”

Vanuit het leed dat zij ziet in de praktijk doet zij een oproep aan iedereen om voorzichtig te zijn met onze kwetsbare ouderen om hen het leed van sterven aan corona te besparen.