De Jan Ligthartschool organiseert al jaren een kinderdebat in verkiezingstijd op de eigen school.
De Jan Ligthartschool organiseert al jaren een kinderdebat in verkiezingstijd op de eigen school. Joke van der Heie

CDA organiseert kinderdebat voor Woudenbergse basisscholen

25 november 2021 om 09:19 Politiek

WOUDENBERG Om de politiek dichterbij de Woudenbergse kinderen te brengen, organiseert het CDA op 16 februari een debatmiddag in De Camp voor leerlingen van groep 8. Alle basisscholen en lijsttrekkers van de politieke partijen zijn enthousiast over dit idee en hebben toegezegd mee te doen.

Het idee is ontstaan tijdens de informatiesessies van het CDA om voor de vaststelling van het verkiezingsprogramma op te halen wat er speelt in het dorp. Dit heeft de partij gedaan voor alle thema’s die er spelen. Voor het thema onderwijs kwamen de CDJA-leden, Carlijn de Smit en Simon van Oosterom, met het idee om de jeugd te betrekken bij de politiek en een kinderdebat te organiseren voor alle leerlingen van groep 8. Dit gaat om zo’n 125 kinderen in het dorp.

,,Fijn dat het een debatmiddag wordt voor het hele dorp”, reageert Christel Gilsing, locatieleider van de Jan Ligthartschool. Deze basisschool organiseert al jaren een kinderdebat in verkiezingstijd op de eigen school. ,,Ieder jaar weer zie je hoe leuk de leerlingen dat vinden. Onderwerpen zoals natuur, verkeer, sport en onderwijs staan dicht bij de kinderen en leven heel erg. Kinderen komen bijvoorbeeld met het advies voor extra prullenbakken op straat, meer speeltuinen, voorrang voor fietsers of meer winkels, zodat ze in eigen dorp kunnen shoppen”, vertelt ze enthousiast.

Een vraag die de Jan Ligthartschool aan kinderen stelt is bijvoorbeeld: ,,Stel dat jij straks de baas in Nederland bent of degene die het dorp leidt, wat vind jij dan belangrijk?’’ Ieder kind krijgt de opdracht om dit zelf op te schrijven en gaat vervolgens klasgenoten interviewen op zoek naar gelijkgestemden. Soms zijn dat vriendjes, maar vaak wordt er serieus gekeken naar elkaars standpunten, vertelt Christel Gilsing. Als de kinderen het vervolgens eens zijn, worden ze een partij en maken ze een folder en poster. Ook vinden er op school verkiezingen plaats. ,,Het is verrassend om te zien wat er leeft en speelt bij de kinderen. Hoe zij daarmee om willen gaan en hoe zij willen dat de politiek er mee om gaat”, reageert zij.

Leuke herinneringen van de afgelopen jaren zijn voor Christel Gilsing bijvoorbeeld het jaar dat de winnende partij hun programma mocht presenteren aan de gemeenteraad of het bezoek van oud-burgemeester Titia Cnossen tijdens de verkiezingsperiode op school. Ook zijn groep 8 leerlingen van de Jan Ligthartschool samen met kinderen van twee andere scholen uitgenodigd voor een debat in de Eerste Kamer. Zij moesten toen drie stellingen met voor- en tegenargumenten inleveren. Daar leerden de kinderen via de voorzitter spreken en debatteren.

CDA-campagneleider, Jeffrey Korlaar, vertelde veel energie te krijgen van de leuke reacties van de basisscholen. Ook de andere basisscholen besteden aandacht aan de verkiezingen en vinden het leuk om deel te nemen aan het centrale kinderdebat. ,,Op 25 november is er een bijeenkomst met alle basisscholen om samen te bespreken op welke manier het centrale kinderdebat in De Camp wordt ingevuld en hoe het voortraject op de scholen zal plaatsvinden”, legt hij uit.

Michel Hardeman (CDA) voegt toe dat er vier jaar geleden ook een debat is georganiseerd door de Wartburg met de drie christelijke partijen. Deze opzet met alle scholen en alle politieke partijen is nog niet eerder gedaan. ,,Als CDA maken wij ons graag sterk hiervoor. Wij willen de kinderen betrekken bij wat er gebeurt in de politiek”, aldus Michel Hardeman. Hij heeft zelf als wens dat niet alleen de nieuwe burgemeester Magda Jansen aanwezig is bij het debat, maar ook de nieuwe kinderburgemeester die in de raad van 26 november wordt geïnstalleerd. Christel Gilsing deed alvast een voorzet voor haar wensen. ,,Het zou leuk zijn als een raadslid voorafgaand aan het debat op school komt om uit te leggen wat zijn of haar werk inhoudt. Een bezoek aan het stembureau zou ook geweldig zijn.”