Ingrid Tjaden geeft muziekles op De Griftschool.
Ingrid Tjaden geeft muziekles op De Griftschool. Esmee Lam

Duurzame aanpak voor muziek op de Griftschool

24 november 2021 om 09:22 Onderwijs

WOUDENBERG De Griftschool in Woudenberg is dankzij de inzet van het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) begonnen met speciale muzieklessen voor de leerlingen van groep 4 tot en met 8. Deze lessen zijn vorige maand gestart en worden gegeven door muziekdocent Ingrid Tjaden. Met haar gitaar in haar armen leert zij kinderen meer over muziek.

Het NPO is een investeringsprogramma van het kabinet om de gevolgen van de coronacrisis voor leerlingen op te vangen. ,,Toen ik over de NPO-gelden hoorde, was voor mij gelijk duidelijk dat deze ook gebruikt moest worden voor cultuureducatie”, aldus schooldirectrice Dorine de Jong. 

De lessen zijn niet alleen bedoeld voor de kinderen, maar ook om de leerkrachten van de school door middel van praktische tips en verschillende muziekmethodes te inspireren om zelf aan de slag te gaan met muzieklessen. ,,Dit noemen we zelf een duurzame aanpak voor het vak muziek. Hierdoor hebben we straks nieuwe handvatten”, aldus De Jong.

Elke dinsdag geeft Ingrid alle leerlingen van groep 4 tot en met 8 muziekles. ’s Ochtends begint ze bij de eerste klas en ze eindigt ’s middags met de laatste. De lessen van afgelopen week waren geheel in Sinterklaasthema. Ingrid startte met een ‘Sinterklaashutspot’, een quodlibet, gevolgd door een ritmespel en De Chocoladeletterblues. Hoewel sommige kinderen er nog moeite mee hebben, doen ze allemaal enthousiast mee. Er wordt gezongen en geklapt.

Ingrid staat voor de klas met haar gitaar en leert de kinderen spelenderwijs meer over muziek. Ook is er ruimte om te praten over hun lievelingsliedjes. ,,Ik wil kinderen verschillende muziekstijlen leren, dus ook stijlen als rap en hiphop komen aan bod. Zo kunnen ze allemaal ontdekken wat het beste bij hen past.”

,,De Griftschool heeft kunst en cultuur als speerpunt. Het gaat niet alleen om taal en rekenen, maar ook ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen”, vertelt de directrice. ,,Daar is in de coronaperiode nauwelijks ruimte voor geweest. Daarom vind ik deze lessen zo belangrijk.” ,,En muziek stimuleert de hersenen van kinderen”, vult Ingrid aan.

Afbeelding
Afbeelding