Op de vraag of de visie verrassend is, antwoordde Patrick Kolfschoten: ,,Natuurlijk niet.''
Op de vraag of de visie verrassend is, antwoordde Patrick Kolfschoten: ,,Natuurlijk niet.'' Jumbo

DES: ‘Visie op de Retail is niet verrassend’

23 november 2021 om 11:07 Winkels

WOUDENBERG ,,Wij zijn blij dat de Visie op de Retail gereed is en dat alle partijen nu duidelijk weten wat gewenst is in Woudenberg.’’ Dit is de reactie van Patrick Kolfschoten, voorzitter winkeliersvereniging DES, op het rapport Visie op de Retail dat bureau Broekhuis Rijs en de Gier afgelopen week overhandigde aan de DES en de gemeente. ,,Nu kunnen we met elkaar – vastgoedeigenaren, winkeliers en gemeente – de schouders er onder zetten om toe te werken naar een goed en leefbaar dorpshart.’’

De visie is er gekomen doordat de DES zich hier sterk voor heeft gemaakt in februari van dit jaar. Het beschrijft onder andere welke kansen er liggen voor de gemeente Woudenberg en het gaat helpen om besluiten te nemen over nieuwbouwplannen om het centrum een impuls te geven. Dit geldt voor plannen van Woudenbergse partijen die er al liggen én voor toekomstige plannen. De visie ondersteunt winkeliers en eigenaren ook bij het vinden van nieuwe ondernemers.

Op de vraag of de visie verrassend is, antwoordde Patrick Kolfschoten: ,,Natuurlijk niet. Belangrijk is dat het de gemeente duidelijke kaders biedt om te toetsen of een plan past binnen de visie. Hopelijk voorkomt het onwenselijke situaties, zoals het geven van een tijdelijke woonvergunning voor de Voorstraat 14 en 16.” Met de visie in de hand is de vraag of deze ontwikkeling echt onwenselijk is, want in de visie staat dat de Voorstraat over 10 jaar mogelijk geen winkelstraat meer is, vanwege de leeftijd van de ondernemers en het toekomstperspectief voor nieuwe ondernemers.

Patrick Kolfschoten legt uit: ,,Hierbij is wel een ‘maar’, want dit is mede afhankelijk van de uitbreiding van de Jumbo. In de visie wordt aangegeven dat supermarkten moeten kunnen uitbreiden om in de toekomst een interessante supermarkt te kunnen blijven. Daarbij staat onder andere de Jumbo wel voor een uitdaging, want komt de in- en uitgang meer richting de Voorstraat, dan kunnen speciaalzaken daarvan profiteren.’’ 

,,Uit onderzoek blijkt dat één op de twee bezoekers van de supermarkt geneigd is om ook een bezoek aan de speciaalzaak te brengen, wanneer deze maximaal 70 meter van de in-/uitgang afligt. Bij 90 meter afstand gaat dit nog om één op de drie klanten.” Een tweede uitdaging is dat de Jumbo zo dicht mogelijk bij een parkeerterrein wil liggen, omdat 95 procent van de bezoekers met de auto komt.

Voor de Nieuwe Poort ziet het onderzoeksbureau perspectief voor commerciële functies, waarbij breder gekeken moet worden dan alleen detailhandel. Daar komen zij naast het voorstel voor daghoreca met een leuke aanbeveling volgens Patrick Kolfschoten. ,,Het bureau noemt bijvoorbeeld een sportschool of dokterspraktijk. Functies waarvoor mensen naar het dorpscentrum moeten komen. Er heeft al eerder een sportschool interesse getoond, maar dat kon toen niet vanwege de detailhandelsbestemming. De bestemming zal dan ook aangepast moeten worden om dit mogelijk te maken.” 

Hij sluit zich aan bij de aanbeveling dat het Poortplein, met name de zonnige plek voor het pand van de makelaar, in de toekomst een potentieel interessant dorpsplein voor Woudenberg zou zijn.

Belangrijke conclusie is om het project Kostverloren met prioriteit op te pakken als sterk commercieel hart voor Woudenberg. Met als aanbeveling om dit via een integraal plan te doen, rekening houdend met de stedenbouwkundige structuur, detailhandelstructuur en verkeers- en parkeersituatie. 

,,Bij uitbreiding van Albert Heijn op de nieuwe locatie en mogelijke uitbreiding van Aldi in het oude pand van Albert Heijn liggen dezelfde uitdagingen als voor de Jumbo richting de speciaalzaken als de slager en banketbakker. Hier wordt de afstand misschien niet gehaald, maar is een aansluitend winkelfront in de toekomst een goede optie.”

Een tijdelijke regisseur detailhandelsontwikkeling gaat de komende periode aan de slag met de ontwikkelgebieden Kostverloren en ’t Schilt. De regisseur zal ook individuele ondernemers begeleiden in hun toekomstperspectief.