Welkom in verschillende opzichten

8 november 2021 om 08:42

Afgelopen week had ik een bijzondere ontmoeting. Dinsdagmiddag waren de inwoners van Woudenberg uitgenodigd die in 2020 het Nederlanderschap hebben verkregen. In normale jaren wordt zo’n moment luister bij gezet op een speciale bijeenkomst waarbij iedereen zijn eigen besluit tot verlening van het staatsburgerschap krijgt overhandigd. Maar vorig jaar kon dat helaas door de coronapandemie niet doorgaan. 

Om deze bijzondere gebeurtenis toch nog de gepaste aandacht te geven, kwamen we afgelopen dinsdag samen in de Raadzaal van ons gemeentehuis. Het was een gezelschap dat in leeftijd varieerde en bijna zonder uitzondering afkomstig was uit Syrië. De enige voormalig Eritrese bewoner bleek de rest van het gezelschap uitstekend te verstaan omdat het Arabisch de gemeenschappelijke voertaal bleek.


We hebben met elkaar gesproken over de overgang van het moederland naar het nieuwe vaderland. De zorgen over achtergebleven familieleden, maar ook wat hen vandaag de dag bezighoudt; werk, school, dromen en ambities. Ik vond het heel mooi om te mogen ervaren wat het hebben van een paspoort voor iemand kan betekenen. Vooral als je voor het eerst in je leven een paspoort in handen hebt omdat je tot dan toe altijd statenloos bent geweest. Voor de meeste Woudenbergers een onvoorstelbare gedachte. We eindigden ons samenzijn op het bordes van het gemeentehuis voor een gezamenlijke groepsfoto. Het werd een vrolijk plaatje!


Datzelfde bordes blijft komende zaterdag leeg. Het traditionele welkom dat Sinterklaas ieder jaar ten deel valt gaat ook dit jaar niet door in de oorspronkelijke vorm. Gelukkig komt de Goedheiligman dit jaar wel zelf naar Woudenberg, maar hij zal door middel van een optocht door de verschillende wijken van Woudenberg zoveel mogelijk kinderen persoonlijk toewuiven. Er zullen pepernoten zijn en misschien wel kleine kadootjes. Er is muziek, mandarijnen en veel gezelligheid. Door de drukke agenda van Sinterklaas heeft hij helaas geen tijd om op het gemeentehuis de burgemeester te ontmoeten.


Daarom spreek ik hier, via de krant, Sinterklaas heel graag toe: ,,Sinterklaas, heel hartelijk welkom in Woudenberg! We zijn heel erg blij dat u weer in ons dorp bent. Er zijn veel nieuwe kinderen bij gekomen en de kindjes van twee jaar geleden zijn erg gegroeid en allemaal heel blij om u te zien. Ik wens u een goede optocht en een fijne tijd in Woudenberg!"