Het gaat om een gebouw met een lengte van 48 meter en een breedte van 9 meter, deels twee en deels drie bouwlagen.
Het gaat om een gebouw met een lengte van 48 meter en een breedte van 9 meter, deels twee en deels drie bouwlagen. Gemeente Woudenberg

'Klein Maar Fijn-woningen niet hier'

8 november 2021 om 12:57

p voorpagina

Zijn broertje woont nu bij hem in, omdat hij geen huis kan krijgen. Voor zijn broertje is dit dan ook een goed project. Voor hemzelf voelt het echter alsof er een wijk in zijn wijk komt. Het gaat om een gebouw met een lengte van 48 meter en een breedte van 9 meter, deels twee en deels drie bouwlagen met 14 parkeerplaatsen. De afstand met de huizen van de Vermeerlaan van gevel tot erfgrens is 34,15 meter.

Omwonenden hadden kritiek op de gekozen plek. Het hondenuitlaatveld aan de Vermeerlaan is volgens hondenbezitters het enige park in Woudenberg dat intensief gebruikt wordt om honden uit te laten en heeft een sociale functie. Op kleine veldjes komen mensen niet volgens één van de aanwezigen.

De grote vraag was dan ook: waarom hier? Wethouder Pieter de Kruif legde uit dat uit onderzoek is gebleken dat alleen deze locatie in het dorp geschikt is. Op de vraag waarom de locatie bij de manege niet is doorgegaan, vertelde de wethouder dat dit niet kan, omdat er sprake is van erfpacht tot 2029. Op de suggestie van een omwonende om de woningen op het industrieterrein te plaatsen, antwoordde de wethouder dat ook deze inwoners recht hebben op een volwaardige en prettige woonplek. De suggestie om de woningen te verdelen over twee of meerdere kleinere veldjes in het dorp is geen optie, omdat het project dan financieel niet haalbaar is.

Er was ook kritiek op het participatietraject. Omwonenden mistten empathie bij de gemeente en hadden geen vertrouwen in de toezegging dat er geen bomen zullen verdwijnen. Verder werd ook de wens voor meer afstand tussen de woningen en het gebouw genoemd plus angst voor geluidsoverlast. De aanwezigen konden hun reactie op het ontwerp achter laten of op een later moment aangeven. De gemeente heeft de toezegging gedaan daar samen met Omnia Wonen en Barli naar te kijken en waar dat kan verwerken in het ontwerp. Op 3 november is het voorgestelde ontwerp ook gepresenteerd aan de brandweer. De brandweer heft wat suggesties ingebracht waarvan de gemeente gaat kijken of deze mogelijk zijn. 

Als positief punt noemde Gavin Hoogeveen van Omnia Wonen dat het bouwtraject heel kort is en niet voor overlast zorgt. Deze woningen worden in de fabriek klaar gemaakt en zorgen niet voor een bouwput van een jaar.