Sylvain Leupen: ,,Freerunning draait om totale controle van het lichaam.
Sylvain Leupen: ,,Freerunning draait om totale controle van het lichaam." Eigen foto

Freerunnen bij Longa in Woudenberg: ‘Een vrije sport met veel creativiteit’

19 november 2021 om 07:24 Overig

WOUDENBERG Het is een snel groeiende sport in Nederland én dus ook in Woudenberg: freerunning. Bij Longa geeft Sylvain Leupen inmiddels wekelijks les aan drie groepen in diverse categorieën wat leeftijd betreft. ,,Er zijn geen echte regels, behalve dat je respect hebt voor elkaar en dat je lekker beweegt.”

Sylvain Leupen vertelt over de vakantie die hij onlangs vierde. Hij koos voor een trip met de auto dwars door Europa. Hij reed naar Parijs, Bordeaux, Bilbao, Madrid en Barcelona, om vervolgens met tussenstops in andere steden weer ‘omhoog’ te rijden. Voor de 19-jarige freerunner is dat de ultieme vrijheid: ,,Je ziet mooie steden, architectuur vind ik ook interessant.” En op die plekken demonstreert hij uiteraard het freerunnen, zijn passie. ,,Een salto doen of verre sprongen in zo’n omgeving, daar zie ik wel kunst in.”

In sporthal De Camp zien de freerunlessen er natuurlijk compleet anders uit. Maar kijk over een paar jaar niet vreemd op als Woudenbergse tieners in het De Beaufortpark of voor het Cultuurhuis hun freerunskills etaleren. Een freerunner springt metersver tussen muren met verschillende hoogte, maakt een salto door van een bankje af te springen of maakt een radslag met behulp van andere obstakels die hij of zij in de openbare ruimte tegenkomt. ,,Het mooie van freerunnen is dat het niet om competitie draait, je doet het puur voor jezelf”, legt Sylvain uit.

CONTROLE Zelf is hij bijvoorbeeld erg goed in verre sprongen. Met speels gemak overbrugt hij een afstand van een meter of vijf. ,,En op het moment dat je landt, is het natuurlijk de uitdaging om stil te staan. We landen niet zoals in de atletiek met onze kont in het zand, maar komen tot stilstand op een klein muurtje. Het draait om totale controle van het lichaam.” 

Maar freerunnen is veel meer dan alleen springen of klimmen. ,,Een ander vindt het leuk om een freerunparcours zo snel mogelijk af te leggen of verwerkt er juist ritme of dans in. Het is een vrije sport, waarbij veel creativiteit mogelijk is.”

GEEN GOED OF FOUT Zo beoefent iedere freerunner de urban sport op het eigen niveau. ,,Je bent de baas over je eigen lichaam, over welke invulling je aan je sport geeft”, vervolgt Sylvain. Dat betekent dat er geen goed of fout is. ,,Er zijn geen echte regels, behalve dat je respect hebt voor elkaar en dat je lekker aan het bewegen bent. We juichen net zo hard voor iemand die haar eerste sprong gemaakt heeft als voor iemand die de spectaculairste tricks tussen twee gebouwen laat zien.”

Bij Longa zijn er inmiddels drie trainingsgroepen, van 7-9 jaar, 10-12 jaar en van 13 jaar en ouder. De Woudenbergse gymnastiekvereniging bood eerder in de persoon van Maarten Wolfswinkel het freerunnen aan, sinds september is Sylvain de nieuwe trainer in De Camp. Met de komst van de 19-jarige Amersfoorter is het aantal groepen van twee naar drie gegroeid.

Bij de trainingen in de zaal speelt Sylvain in op de verbeeldingskracht van de kinderen. ,,Ik laat kinderen vaak voorafgaand aan een les een filmpje zien, waarbij we situaties nabootsen. Dus stel dat je op dat filmpje ziet dat er van het ene dak naar het andere dak gesprongen wordt, dan probeer ik dat over te brengen op kinderen met behulp van twee banken of kasten en de mat eronder. Met veel enthousiasme en fantasie krijg je iedereen mee.”

SAMENWERKEN EN COMMUNICEREN Hij vervolgt dat een training voor een buitenstaander misschien wel op een chaos lijkt. ,,Maar dat is zeker niet zo. Ook in de sporthal leren we kinderen om met elkaar samen te werken en te communiceren. Zo gaat het er op straat ook aan toe: want wil jij op een drukke straat toch een stunt uithalen, dan moet je maat ervoor zorgen dat hij tegenliggers, zoals een scooter of voorbijgangers, even staande houdt. Ook dat soort dingen leren kinderen tijdens mijn trainingen.”

RAZEND ENTHOUSIAST Het freerunnen heeft de 19-jarige trainer, die zelf in Amersfoort woont, persoonlijk veel gebracht. Toen hij zelf in de brugklas zat, kwam hij in aanraking met de sport. ,,Ik deed toen aan voetbal, judo, kickboksen, reed ook nog rond op een bmx-fiets, maar na een paar clinics werd ik razend enthousiast. Ik bleef bij een freerunschool elke avond tot 22.00 uur hangen.”

Want naast de sportieve uitdaging waar elke freerunner zijn of haar eigen invulling aan mag geven, is de sociale component van de sport enorm belangrijk. Zelf maakt Sylvain deel uit van de Amersfoortse freerun-community die net als de sport zelf in rap tempo groeit. ,,Mijn leven is freerunnen. Loop ik met vrienden door de stad, dan hebben we het over de dingen die ons bezighouden en kijken we ondertussen waar we kunnen freerunnen.”

Hij juicht het dan ook toe wanneer de kinderen die nu bij Longa trainen over een paar jaar in het centrum van Woudenberg hun freerun kunsten vertonen. ,,Zeker, want dat zou betekenen dat nog meer jongens en meiden deze sport ontdekken. Ik zou dat zelfs supertof vinden.”

Benieuwd of freerunnen wat is voor je? Schrijf je in voor een proefles op www.longawoudenberg.nl/proefles en train op donderdagavond mee in De Camp.

Freerunners beoefenen hun sport in de buitenlucht.