Henk-Jan Molenaar: ,,Hoevelaarfase 3 zie ik steeds meer als optie voor bedrijventerrein.''
Henk-Jan Molenaar: ,,Hoevelaarfase 3 zie ik steeds meer als optie voor bedrijventerrein.'' Joke van der Heide

Henk-Jan Molenaar, lijsttrekker SGP: ‘Ik zie dat dingen anders moeten’

13 november 2021 om 07:08 Politiek

WOUDENBERG Er zijn op 16 maart 2022 verkiezingen voor de gemeenteraad. Een moment voor lokale politici om te besluiten of zij nog een periode doorgaan of dat zij stoppen met hun raadswerk. Deze week vertelt Henk-Jan Molenaar (SGP) waarom hij nog vier jaar wil doorgaan. Henk-Jan Molenaar werd op 21 juni tijdens de ledenvergadering door het bestuur voor de derde keer als lijsttrekker voorgedragen en gekozen. 

Met een jong gezin en zijn baan als planeconoom heeft hij er wel even over na moeten denken toen het bestuur hem benaderde. Zijn antwoord was vervolgens vol overtuiging ja. ,,De afgelopen vier jaar heb ik gezien dat dingen anders moeten. Dat gevoel geeft mij energie om vier jaar verder te gaan en mij opnieuw in te zetten voor het dorp en de inwoners.”

EMPATHIE Hij vindt bijvoorbeeld dat het college de afgelopen periode steken heeft laten vallen op het gebied van de participatie. ,,Natuurlijk kan je het niet altijd iedereen naar de zin maken. Ik mis in het participatietraject echter empathie en betrokkenheid van het college richting de inwoners. Dat kan beter. Ik zou zelf die kant als bestuurder meer laten zien”, stelt hij. Een ander belangrijk punt is dat hij vanuit de provincie signalen krijgt dat de relatie tussen de provincie en de gemeente Woudenberg de afgelopen jaren minder is geweest.

Als inhoudelijke veranderpunten noemt hij allereerst de financiële positie van de gemeente Woudenberg. ,,Het is een illusie om te denken dat als wij aan het roer hadden gestaan, wij deze financiële problemen niet gehad zouden hebben. Ik ben er wel van overtuigd dat wij eerder aan de slag waren gegaan. Ons advies in 2019 om meer te bezuinigen werd toen door de wethouder van financiën weggewuifd. Het is politiek makkelijker om te wachten tot het echt te laat is”, aldus Molenaar.

Naar de toekomst toe maakt hij zich zorgen over de herverdeling van het gemeentefonds. ,,Het doel om de herverdeling beter te objectiveren maakt de problemen voor onze gemeente wel erg groot. Het gaat om zo’n kleine 1,5 miljoen minder inkomsten vanuit het rijk. Voorlopig is het nog niet zover. De Raad Openbaar Bestuur en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten hebben kritisch gereageerd op het rapport richting de minister. Ik hoop dat dit leidt tot een aanpassing of dat het in ieder geval geleidelijk wordt ingevoerd.”

HUISWERK Terugkijkend naar de bezuinigingsdialoog vindt Henk-Jan het mooi dat de dialoog gevoerd is in samenspraak met de inwoners en organisaties. Doordat het einde van het proces niet goed doordacht was, mist er volgens hem draagvlak. Het resultaat vindt hij positief. Alleen gaat het wel om heel veel voorstellen die nog nader moeten worden uitgewerkt. ,,De vraag is of we het niet anders hadden moeten doen. Ik denk dat het college en het ambtenarenapparaat eerst hun huiswerk hadden moeten doen. Dan hadden de deelnemers concrete voorstellen gehad om uit te kiezen. Nu merkte je dat de deelnemers aan tafel het geheel niet goed konden overzien. Wij hebben als raad onze verantwoordelijkheid gepakt en gezocht naar een unanieme oplossing. Dat gaan we ook voor het tweede Herstelplan in december doen. Als er echte problemen zijn weten we elkaar als raad te vinden.” 

Een tweede inhoudelijk punt is voor Henk-Jan het realiseren van een nieuw bedrijventerrein. ,,Naarmate de tijd vordert, vind ik ons advies om een bedrijventerrein te realiseren in Hoevelaar fase 3 steeds realistischer. Dat heeft zeker kans van slagen en komt tegemoet aan de grote vraag van bedrijven naar bedrijfsruimte.”

De zondagsrust zal ook in 2022-2025 een belangrijk verkiezingspunt zijn voor de SGP-fractie. Vier jaar geleden bood de SGP zelfs aan het coalitieprogramma van CDA en GBW te steunen, op voorwaarde dat de zondagsrust werd gerespecteerd. ,,Dat konden wij aanbieden, omdat wij veel vertrouwen hadden in de toenmalige wethouder Gijs de Kruif. De situatie is deze keer anders. De SGP wil graag deelnemen aan het college.”

KRACHT SAMENLEVING Als nieuw punt in het verkiezingsprogramma stelt Henk-Jan dat de afgelopen vier jaar de SGP steeds meer in de kracht van de Woudenbergse samenleving gelooft. ,,Ik zie die kracht van de gemeenschap met haar netwerken. Door deze meer te benutten, kunnen de kosten van het sociaal domein beter in de hand worden gehouden. Er zal in de toekomst niet meer over mensen moeten worden gepraat, maar met mensen en hun netwerk. Juist door het geloof in die kracht van de gemeenschap ben ik ervan overtuigd dat Woudenberg zelfstandig kan blijven en alleen voor bepaalde vraagstukken bestuurlijk en ambtelijk zou moeten optrekken met buurgemeenten.”

Wonen is een belangrijk punt in het SGP-verkiezingsprogramma. ,,Ik ben zelf verhuisd naar het Groene Woud, een mooi voorbeeld van een wijk met een mix aan woningen van tussenwoningen tot vrijstaande woningen. Ik vind dat er aanbod moet zijn voor alle doelgroepen, waarbij er wel meer nadruk moet liggen op woningen voor starters en senioren.” Hij is geen voorstander van de tijdelijke woningen aan de Vermeerstraat. ,,De SGP steekt liever energie in permanente woningen. Dit is een hobbyproject van andere partijen”, stelt hij kritisch.

Op de Regionale Energie Strategie is de SGP ook kritisch, omdat de plannen ‘niet van onderaf komen’. ,,Dan is er geen draagvlak”, reageert Henk-Jan. Hij vindt het jammer dat agrariërs wel windmolens van 40 tot 50 meter hoog willen om zelfvoorzienend te kunnen ondernemen, maar geen kans krijgen. Bij boerderijen mogen slechts windmolens tot 25 meter, terwijl er langs de A12 windmolens met een hoogte van 200 meter staan gepland.

Naast het verkiezingsprogramma is afgelopen week ook de SGP-verkiezingslijst bekendgemaakt. ,,Ik ben blij met de nieuwe lijst. Er is verjonging en verfrissing”, aldus Molenaar. Op 2 staat het huidige raadslid Henry van Veldhuizen. Op 3 staat Gerben Heldoorn, actief lid van de Oranjevereniging. ,,Gerben komt uit het onderwijs en zal een creatieve input hebben in onze fractie”, geeft Henk-Jan blij aan. Op 4 en 5 staan twee jongere fractieleden, Johanan de Vogel en Vincent Holleman. Jan Mulder stopt na 17,5 jaar als raadslid. Tot slot vertelt Henk-Jan dat zijn functie als raadslid hem veel gebracht heeft. ,,Als planeconoom werk ik deels voor gemeenten. Zij geven aan het leuk te vinden dat ik ‘s avonds een andere pet op heb en zijn benieuwd naar mijn mening als raadslid. Het heeft mij als mens rijker gemaakt en een bredere blik gegeven.”