Wethouder Anita Vlam (rechts) beantwoordt de begrotingsvragen van de raad.
Wethouder Anita Vlam (rechts) beantwoordt de begrotingsvragen van de raad. Joke van der Heide

'Wat raad heeft besloten voer ik uit'

11 oktober 2021 om 08:59

Raad komt met extra voorstellen

WOUDENBERG De gemeenteraad heeft ook voor de bezuinigingsronde voor het tweede herstelplan de intentie om samen met een reactie te komen. 


Het probleem is echter dat, wil de gemeente dat het preventieve toezicht van de provincie wordt beëindigd, alle bezuinigingsvoorstellen uit het tweede herstelplan door de raad moeten worden goedgekeurd en er niets valt te kiezen. 

Jhony Stalman (VVD) reageerde dat zijn fractie alternatieve voorstellen voor bezuinigingen heeft. Peter van Schaik (GBW) sloot zich hierbij aan. Zijn fractie heeft een A4 met alternatieve ideeën, waardoor misschien de verhoging van de OZB niet nodig is, vertelt hij aan De Woudenberger. 

Daarom vindt Peter van Schaik dat het verzoek van Moniek van de Graaf over een eerlijkere manier om de OZB tussen woningen en niet-woningen te verdelen te vroeg. Uit de financiële scan blijkt dat de OZB voor woningen in Woudenberg 12 procent hoger ligt en de OZB voor niet-woningen 33 procent lager ligt dan het landelijke gemiddelde. Bij niet-woningen gaat het om winkels, kantoren, bedrijven, scholen, het cultuurhuis, het uitvaartcentrum en bijvoorbeeld de bedrijfsgebouwen van een agrarische ondernemer. Moniek van de Graaf wil voorstellen om voor volgend jaar te kiezen voor een stijging van woningen met 0,5 procent en voor niet-woningen met een beperkte stijging van 2,5 procent. De meeste partijen wilden dit voorstel binnen hun fractie bespreken. De extra afweging die genoemd wordt is de coronacrisis. ,,Een horeca-onderneemster vertelde mij deze week dat ze maar net kan rondkomen”, gaf de VVD als voorbeeld.

Op de vraag van Moniek van de Graaf aan wethouder Anita Vlam waarom het college gezien het grote verschil tussen woningen en niet-woningen dit niet zelf eerder heeft opgepakt, is de reactie van de wethouder dat ze uitvoert wat de raad besloten heeft in juli. Moniek van de Graaf kreeg het ook aan de stok met wethouder Marleen Treep. De PvdA/GL heeft moeite met het feit dat de Klijnsma-gelden voor kinderen in armoede ook wordt besteed aan volwassenen. Op de vraag aan wethouder Marleen Treep om meer informatie over welk percentage bij de kinderen terecht komt, antwoordde de wethouder dat er geen capaciteit is op het gemeentehuis om dit uit te zoeken. Een antwoord wat veel door het college gegeven wordt. ,,Zo kan ik als raadslid mijn werk niet doen en eigenlijk alleen nog maar tekenen bij het kruisje”, diende zij de wethouder van repliek met de vraag om antwoord nadat het tweede herstelplan gereed is.

Binnen de begroting zitten nog veel onzekerheden, bijvoorbeeld door het feit dat in de begroting bij de energiekosten voor 2023 tot 2025 uit wordt gegaan van constante prijzen, terwijl de energiekosten op dit moment explosief stijgen.

Ook zijn er inkomsten die voorzichtig begroot worden. Dit gaat bijvoorbeeld om de extra uitkering voor jeugdzorg van meer dan een miljoen euro. Voorzichtigheidshalve boekt het college dit bedrag voor 75 procent op de begroting, omdat het afhankelijk is van een nieuw kabinet of het bedrag van de uitkering gelijk blijft in de jaren 2023-2025. Ook de uitkeringen vanuit het Rijk voor september zijn nog niet bekend.