Dick Veldhuizen: ,,Sjoukje heeft geen advies van mij nodig. Het is heel mooi dat ze het doen wil.”
Dick Veldhuizen: ,,Sjoukje heeft geen advies van mij nodig. Het is heel mooi dat ze het doen wil.” BSW

Sjoukje van Krimpen-Statema: ‘Ik wil meer het gesprek aangaan met onze leden’

12 oktober 2021 om 16:07 Zakelijk

WOUDENBERG Tijdens de Algemene Ledenvergadering van de Bedrijvenkring Scherpenzeel Woudenberg (BSW) donderdag 7 oktober droeg Dick Veldhuizen de voorzittershamer over aan uitvaartondernemer en lid van de BSW Sjoukje van Krimpen-Statema. De opkomst voor de ledenvergadering was groot met 40 van de 89 leden.

Het is voor mij na vijf jaar een goed moment om te stoppen. Het gezicht van de BSW moet niet iemand zijn die al zo lang gepensioneerd is. Ik ben er geweldig mee ingenomen dat zo’n actieve ondernemer als Sjoukje de voorzittershamer overneemt.” 

Met de komst van Sjoukje van Krimpen-Statema als voorzitter wordt er gebroken met een traditie dat voorzitters meestal geen lid zijn van de BSW en puur gekozen worden om hun bestuurlijke ervaring. Dat gold ook voor Gijs de Kruif en Jan Schreuder.

EYEOPENERS Dick Veldhuizen was op het moment dat hij vijf jaar geleden gevraagd werd ook al niet meer actief in zijn agrarische bedrijf. ,,Ik had inmiddels wel wat bestuurlijke ervaring en was destijds onder andere voorzitter van Rijnvallei Heemraad bij het waterschap. Daar bouw je een netwerk op, waardoor er weer andere dingen op je pad komen zoals de BSW”, vertelt hij.

Hij kijkt terug op zijn tijd als voorzitter. ,,Het bestuur was één club. Ook de sfeer binnen de bedrijvenkring is informeel en goed. Dat merk je aan de opkomst tijdens activiteiten”, vertelt hij enthousiast. De BSW organiseert zo’n zes activiteiten per jaar, waaronder bedrijfsbezoeken, een spreker, een golfmiddag, kerstborrel en de algemene ledenvergadering. Eén keer in de twee jaar wordt er ook een regionale bijeenkomst georganiseerd met ondernemersverenigingen van diverse gemeenten. ,,De regionale bijeenkomst is een goed moment om te netwerken. De bedrijfsbezoeken zijn ook altijd heel leuk. Vaak zijn het eyeopeners, omdat je de kans krijgt om een kijkje in de keuken te nemen van een andere ondernemer, zoals bij het duurzame bedrijf Intersolve, Groendak en zorgorganisatie Reinaerde.”

LANGE ADEM De BSW is in 1964 opgericht door de heer Reusink, directeur van de Roomboterfabriek. ,,Door de geweldige groei, waren er sterk stijgende lonen en trokken ondernemers uit de agrarische industrie werknemers bij elkaar weg. Om dit te voorkomen en meer met elkaar op te trekken is de ondernemersvereniging opgericht”, aldus Dick Veldhuizen. In die tijd stond in de statuten dat alleen bedrijven met meer dan vijfentwintig medewerknemers lid konden worden. ,,Die voorwaarde bestaat al lang niet meer. We hebben ook bedrijven met minder medewerkers en ZZP’ers die lid zijn.”

De afgelopen jaren probeert de BSW zichtbaarder te zijn. Ze heeft 17 procent nieuwe leden gekregen. ,,Wij hebben bedrijven en ZZP’ers persoonlijk benaderd. Dat is succesvol gebleken.” Hij vervolgt dat de BSW een informele netwerkclub is. Daarnaast behartigt de BSW de belangen van haar leden. 

Als voorbeeld van die belangenbehartiging vertelt hij dat het bestuur de afgelopen jaren actief is geweest met het realiseren van glasvezel voor bedrijventerreinen en het buitengebied. Ook heeft het bestuur veel tijd gestoken aan het verzoek voor een nieuw bedrijventerrein. ,,Als BSW hebben wij lokaal, in de regio en bij de provincie Utrecht de grote behoefte aan een nieuw bedrijventerrein op de agenda gezet. Er is enorme vraag van ook startende ondernemers naar bedrijfsruimte. Dat is belangrijk voor een dorp als Woudenberg, omdat maar liefst 50 procent van de inwoners lokaal werkt én bijna al onze bestaande bedrijventerreinen gerevitaliseerd zijn. Heeft het nut gehad, dat weet je niet. De gemeente geeft aan dat je een lange adem moet hebben”, vertelt hij.”

Het bestuur heeft in dit traject opgetrokken met de gemeente Woudenberg. De politieke contacten met de gemeente Woudenberg en Scherpenzeel noemt hij prettig. ,,Het zijn beiden ondernemersdorpen. Je ziet dat de gemeenten, colleges en de gemeenteraden oog hebben voor het belang van de ondernemers.” Hij wil wel een oproep doen aan beide gemeenten om met elkaar in contact te treden over de problemen op de N224. ,,Met de realisatie van Hoevelaar en bedrijventerrein Zwarteland II wordt de al zwaarbelaste N224 nog drukker. Ga samen aan de slag hiermee”, roept hij hen op.

GEEN ADVIES NODIG Achter de geraniums zal hij niet gaan zitten. Op korte termijn is hij actief als plaatsvervangend voorzitter voor Oud Woudenberg en is hij kerkrentmeester in Maarsbergen. Hij heeft groot vertrouwen in zijn opvolger. Op de vraag of hij nog een advies heeft voor haar is zijn antwoord nee. ,,Ze is wijs genoeg. Ze heeft geen advies nodig. Het is heel mooi dat ze het doen wil.”

De nieuwe voorzitter reageert dat ze er zin in heeft. ,,Ik vind het leuk om met mensen om te gaan en wat voor andere ondernemers te betekenen.” Zij is 53 jaar en is al zeventien jaar uitvaartondernemer in Woudenberg en omstreken. Daarnaast is zij eigenaar van de aula in Maarn en Leersum. Ze was al enkele jaren een actief lid van de BSW, en zoals dat dan vaker gebeurt als zij ergens lid van is, werd zij gevraagd als voorzitter. ,,Ik heb daarom veel bestuurlijke ervaring. Ik ben als voorzitter actief geweest voor de Rotary Scherpenzeel-Woudenberg, bij de vrouwennetwerkclub SWOT en ook bij besturen in mijn vakgebied.”

Lachend vertelt ze dat Dick haar heeft aangegeven dat haar nieuwe functie soms wat abstract zal zijn. Zij is echter meer van het doen. ,,We zijn er voor de bedrijven. Ik wil graag meer het gesprek met de ondernemers aangaan en hen beter leren kennen. Om er zo achter te komen wat wij als BSW voor hen kunnen betekenen. De leden moeten bij ons aan kunnen kloppen als zij vragen hebben. Wij kunnen ook contacten voor hen leggen met andere ondernemers.” ZZP’ers wil zij ook de mogelijkheid bieden om meer zichtbaar te worden door het geven van een bedrijfspresentatie en zo ook zakelijke contacten met andere leden te stimuleren.

Op politiek terrein zal zij de inspanning van haar voorganger voortzetten, als het gaat om het nieuwe bedrijventerrein. ,,Politiek heb ik geen ervaring. Ik heb al wel een spoedcursus gehad van Dick en heb de toezegging dat ik hem altijd kan bellen”, vertelt ze. Zij is al actief betrokken bij de klankbordgroep voor de energietransitie. ,,Daar doe ik kennis op over wat er mogelijk is op dit terrein en kan ik onze leden zo ontzorgen.”

Naast Dick Veldhuizen neemt ook Gijs de Kruif afscheid. Voor hem komt Marco van Essenburg, directeur/eigenaar van bouwbedrijf Osnabrugge in het bestuur.

Joke van der Heide