Naast de zorgcentrum is de gemeente akkoord met zeven appartementen.
Naast de zorgcentrum is de gemeente akkoord met zeven appartementen. Joke van der Heide

‘Landelijk karakter Zegheweg in gedrang’

12 oktober 2021 om 14:36 Politiek

WOUDENBERG ,,Het steekt ons dat het college niets met onze uitgebreide zienswijze op het bestemmingsplan Zegheweg 8A doet en dat de woordvoerder van GBW dan wel de bewoners van de Huisstede min of meer oproept om niet naar de Raad van State te gaan.”

Dit is de reactie van de insprekers na afloop van de commissievergadering van 5 oktober. Zij vertellen blij te zijn dat de oppositiepartijen hun punten en vragen hebben opgepakt. Ze zijn echter teleurgesteld dat de coalitiepartijen nauwelijks hebben gereageerd op de inhoud. 

VEEL VRAAG De indieners hebben zienswijzen ingediend op de sloop van het ‘oude gemeentehuis’ en de bouw van zeven seniorenappartementen op het perceel van 1.000 m2 aan de Zegheweg 8A. Allereerst omdat het college tegen de wijzigingsbevoegdheid in los heeft gelaten dat er maximaal vier woningen mogen komen. Reden voor het college is dat het initiatief gaat om de bouw van seniorenappartementen. Uit het woningbehoefteonderzoek blijkt dat hier veel vraag naar is.

Als extra argument gaf wethouder Pieter de Kruif aan dat het volume van de zeven appartementen minder groot is dan van vier eengezinswoningen. Hij erkende dat de appartementen planologisch niet gelabeld kunnen worden als seniorenwoningen. De wethouder argumenteerde dat dit wel in de statuten van de Vereniging van Eigenaren kan worden opgenomen en dat het in de anterieure overeenkomst met de initiatiefnemer is genoemd.

Een tweede punt dat de indieners hebben benoemd is dat het college toestaat dat tot 3 meter van de Zegheweg gebouwd mag worden. In het bestemmingsplan Hoevelaar staat dat bebouwing op minimaal 5 meter van de berm van de Zegheweg dient te blijven. ,,Wij vinden het kwalijk dat het college deze fout na de bouw van de zorgappartementen nog een keer wil maken en het landelijke karakter van de Zegheweg verder wil aantasten”, stelden zij.

KASTANJEBOMEN De insprekers vroegen ook aandacht voor de dichte bebouwing van ongeveer 90 procent. Zij verzoeken het college om op te nemen in het bestemmingsplan welk percentage maximaal bebouwd en verhard mag worden, rekening houdend met de klimaatproblematiek. De toezegging dat de kastanjebomen blijven staan, wekte hilariteit aangezien er geen kastanjebomen op het perceel staan, maar aan de overkant.

Een volgend punt is de parkeernorm, die ligt tussen de 11 en 17 parkeerplaatsen. De insprekers vinden het jammer dat de wethouder de gekozen parkeernorm van 12 parkeerplaatsen ruim voldoende vindt. ,,Hij gaat er kennelijk vanuit dat senioren maximaal één auto bezitten en opperde zelfs dat bezoek maar terug moet rijden naar de rondweg en de wijk Hoevelaar in om daar een plek te vinden en dan lopend naar de Zegheweg 8A te gaan. In de directe omgeving zijn geen parkeerplaatsen beschikbaar voor dit bouwplan.”

Verder zijn zij verbaasd dat de wethouder opmerkte dat het aantal verkeersbewegingen minder vaak en minder zwaar zal worden. ,,Dat klopt gewoon niet. Nu is er nauwelijks sprake van verkeersbewegingen, want het pand is lange tijd voor opslag gebruikt. Jammer ook dat het college niet zuinig is op het historische gebouw waarin veel materialen uit het oude gemeentehuis zijn verwerkt.”

GESPREK De omwonenden zijn volgens hen niet goed meegenomen in de plannen. Tijdens de voorjaarsvakantie ontvingen zij alleen een folder en de mogelijkheid om binnen een week te reageren. De wethouder erkende dat dit niet erg lang is. De SGP vertelde aan de Woudenberger dat hun fractie vindt dat er wel goed overleg met de omwonenden noodzakelijk is voordat erover dit plan door de gemeenteraad kan worden besloten. Daarom hebben zij het college gevraagd om een gesprek met de betrokken partijen te faciliteren voor de raadsvergadering van 28 oktober.

De eigenaar en initiatiefnemer van het bouwplan vertelde dat hij al met oud-wethouder Schreuder besproken had hoe zij voor elkaar bij plan Hoevelaar wat kunnen betekenen. De eigenaar wil hier zijn oude dag doorbrengen en vertelde trots dat alle appartementen energieneutraal zijn en dat de belangstellenden allemaal Woudenbergers zijn.

Joke van der Heide