Omwonende Lammert van Beek spreekt in bij het agendapunt Herstructurering Nico Bergsteijnweg
Omwonende Lammert van Beek spreekt in bij het agendapunt Herstructurering Nico Bergsteijnweg Joke van der Heide

‘Neem onze klachten serieus’

11 oktober 2021 om 13:12 Politiek

WOUDENBERG ,,Het plan voor de herstructurering van de Nico Bergsteijnweg is definitief door het college vastgesteld en wordt september 2022 uitgevoerd. Dit is de meest optimale oplossing binnen het beschikbare budget én rekening houdend met de resultaten van de bewonersenquête en de wensen en bedenkingen van de bewoners en politiek.”

Dit was de reactie van wethouder Anita Vlam tijdens de commissievergadering van 5 oktober op de vragen van insprekers. De wethouder stelde dat zij vanuit diverse hoeken gehoord heeft dat het een mooi ontwerp is dat automobilisten dwingt om langzamer te rijden, voetgangers de mogelijkheid biedt om veilig over te steken en meer veiligheid voor fietsers biedt, met behoud van groen. 

NIET GEHOORD CDA, PvdA/GL en SGP hadden gevraagd om dit onderwerp op de agenda te zetten, omdat inwoners zich niet gehoord voelen. Afgelopen week stond hierover een artikel in de Woudenberger. De wethouder is het niet eens met de kritiek van CDA en PvdA/GL. ,,Als je wensen niet worden uitgevoerd, wil dat niet zeggen dat je niet gehoord wordt. Een periode na de aanleg gaan we de maatregelen evalueren. Als dan blijkt dat er nog veranderingen nodig zijn, pakken we dat op”, beloofde de wethouder.

Henk van de Wetering (PvdA/GL) vindt dat er te snel aan de zorgen van de bewoners voorbij is gegaan en dat de wethouder selectief luistert. ,,Veel van de ervaren problemen zijn in dit ontwerp door de gemeente niet weggenomen. De gemeente heeft altijd de mond vol van bewonersparticipatie. Dit wordt hier helaas niet succesvol toegepast.” Hij deed nogmaals een oproep om met de bewoners te praten en stelde dat er anders na de evaluatie weer kosten gemaakt moeten worden.

Henry van Veldhuizen (SGP) vindt het een mooi ontwerp, maar vertelde opnieuw veel zorgen te hebben over de verkeersveiligheid en handhaving. Michel Hardeman (CDA) benadrukte dat het onderwerp leeft bij de bewoners. ,,Ook vanavond zitten er weer veel mensen op de tribune en spreken er vier in.”

SMILEY Inspreker Van Zuijlen vroeg het college om camera’s op te hangen als handhaving. Irene Houtsma (GBW) reageerde dat haar fractie dit een vergaande maatregel vindt. GBW ziet meer in handhaving via het plaatsen van de Smiley en het feit dat inwoners elkaar aanspreken.

De heer Rutgers bracht de problematiek van de drie bestaande verkeersplateau’s aan de orde. De buurt is hierover al sinds 2011 in gesprek met de gemeente. ,,De verkeersplateaus voldoen niet aan de CROW-normen (adviezen over het wegbeheer, red.). Dit leidt tot trillingen in de woningen en schade.” Hij sprak de hoop uit dat ook CU, GBW en VVD de klachten van de omwonenden serieus nemen. ,,Help ons!”, was zijn ‘noodkreet’.

Duidelijk werd dat de drie nieuwe verkeersplateaus wel voldoen aan de CROW-norm. Op nadrukkelijke vragen van het CDA en CU werd in de reactie van de wethouder niet duidelijk of de drie bestaande verkeersplateaus met de herinrichting worden aangepast aan de norm. Uiteindelijk beloofde de wethouder dit na te vragen.

OVERSTEEKTIJD Lammert van Beek sprak in namens het bewonerscollectief en vroeg aandacht voor het feit dat slechts één van de drie gewenste oversteekplaatsen gerealiseerd wordt, namelijk ter hoogte van de Ekris. De reactie van de wethouder was dat bij een 30-kilometerstraat dit alleen bij hoge uitzondering gebeurt, omdat de oudere dorpsgenoten in de wijk meer tijd nodig hebben om over te steken.

Ook wees het bewonerscollectief de gemeente op haar inspanningsverplichting naar de bewoners van de Nico Bergsteijnweg over de problematiek rond de bedrijfsbussen. Zij vragen om de parkeervlakken voldoende groot te maken, zodat bedrijfsbussen hier kunnen parkeren zonder dat deze uitsteken over de naastgelegen fietsstrook. Daarbij bestreed het bewonerscollectief dat de CROW-parkeernorm wordt gehaald.

Op het verzoek van mevrouw van Beek wilde de wethouder wel ingaan. Dit gaat om het ongewenste gebruik van het trottoir door fietsers ter hoogte van nummer 125. In plaats van het voorstel van de gemeente om grastegels aan te leggen doet de indiener het voorstel om heesters te plaatsen, zoals in het naastgelegen stukje heestersplantsoen.

Voor Laan 1940-1945 en de Kennedylaan laat de wethouder weten dat er fietssuggestiestroken worden gerealiseerd.

Joke van der Heide