Douchen brengt veel warme, vochtige lucht in huis die afgevoerd moet worden.
Douchen brengt veel warme, vochtige lucht in huis die afgevoerd moet worden. Baarnsche Courant

'Goed ventileren in huis is een must'

4 oktober 2021 om 14:24

Belangrijk voor de gezondheid

WOUDENBERG Midden jaren zeventig zijn de huizen gebouwd met mechanische ventilatie. 


Echter in Woudenberg is 45 procent van de huizen van voor de midden jaren zeventig. En dat terwijl ventilatie belangrijk is voor de gezondheid. Goed geventileerde huizen geven minder last van schimmel, hebben schonere binnenlucht, minder warmteverlies, en minder kou en tocht. 


BALANSVENTILATIE Juist dat laatste is belangrijk. In huizen met veel naden, kieren en ventilatieroosters is veel ventilatie. Maar dit voelt vaak aan als tocht en dit geeft een onprettig woonklimaat. In sommige gevallen worden dan niet alleen kieren gedicht, maar ook roosters dicht gezet. Hierdoor stopt de tocht, maar ook de ventilatie.

Een systeem waardoor verse lucht wordt opgewarmd en indirect binnen komt, geeft een veel prettiger binnenklimaat. In nieuwe woningen wordt tegenwoordig dan ook gebruik gemaakt van balansventilatie. Deze mechanische ventilatie voert niet alleen lucht af, maar ook aan. De aangevoerde lucht wordt voorverwarmd door de afgevoerde lucht. Dit is een vorm van warmte terugwinning. Als deze ventilatie dan gekoppeld is aan een CO2-meter en dus ingrijpt op het moment dat de luchtkwaliteit niet op orde is, wordt het comfort nog verder verhoogd en is het ook nog eens energiezuinig.


LUCHT AFVOEREN Het kan zijn dat het op momenten nodig is om extra te ventileren. Huishoudelijke activiteiten als het te drogen hangen van de was, koken of douchen brengen veel warme, vochtige lucht in huis die afgevoerd moet worden.

Als de lucht namelijk te vochtig is, kunnen luchtwegklachten optreden. In vochtige lucht gedijen huisstofmijten en schimmels namelijk vaak beter. 

Als er in huis gerookt wordt, is het evident dat de luchtkwaliteit afneemt door de sigarettenrook. Meeroken is dodelijk: er overlijden jaarlijks in Nederland enkele honderden mensen door longkanker en enkele duizenden door hart- en vaatziekten (een gevolg van het roken).

Dan zijn er nog gassen als koolmonoxide, stikstofdioxiden, vluchtige organische stoffen en formaldehyde die kunnen ontstaan binnenshuis. Bijvoorbeeld door geisers en open kachels (CO), gasfornuizen (NO2), verf (VOS) of spaanplaat (formaldehyde). Andere gassen uit bouwmaterialen, die schadelijk zijn voor de gezondheid, zijn radon en thoron. 

Ook is het belangrijk als er geventileerd wordt, om ventilatiekanalen goed schoon te houden. Anders neemt de effectiviteit van de ventilatie af.


LUCHTEN EN VENTILEREN Overigens kan de luchtkwaliteit in huis gemonitord worden. Een makkelijke manier is een installeren van meters voor de CO2 en het vocht. Het vochtpercentage in huis zou veertig tot zeventig procent moeten zijn. Van CO2 mogen niet meer dan 750 deeltjes per een miljoen deeltjes in de lucht zitten.

Er is een verschil tussen luchten en ventileren. Luchten is goed om in korte tijd veel vuile lucht af te voeren, bijvoorbeeld na een nacht slapen. Meer dan een half uur is meestal niet nodig. Ventileren is het verversen van de lucht op continue basis, dit moet de hele dag door gebeuren.