Rob Kröber op simpele wijze uit hoe de radiator te ontluchten en de cv-ketel te vullen.
Rob Kröber op simpele wijze uit hoe de radiator te ontluchten en de cv-ketel te vullen. Duurzaam Woudenberg

'Breng cv-ketel in topconditie'

4 oktober 2021 om 15:05

De winter komt er aan

WOUDENBERG Met de winter voor de deur wil iedereen er straks warmpjes bij zitten. Dat kan alleen als de cv-installatie op orde is. 


Naast het goed ventileren van de ruimtes met name waarin nog een oudere cv ketel staat, zijn er tal van eenvoudige zaken die helpen de ketel goed zijn werk te laten doen en energielasten zo laag mogelijk te houden.

Zorg ervoor dat de cv-ketel in goede conditie is. Een controle door een cv-specialist is beslist aan te raden omdat deze kan constateren of de ketel goed is afgesteld, en geen gevaar oplevert voor de gezondheid.  

Een cv-ketel die goed is afgesteld is veiliger, zuiniger en geeft meer comfort in huis. Deze verbruikt minder gas. 


ONTLUCHTINGSNIPPEL Zet de thermostaat niet hoger dan noodzakelijk en draai de radiatorkranen daar waar geen of weinig warmte nodig is dicht of zo nodig een beetje open, met name indien er sprake is van vorstgevaar waardoor leidingen kunnen knappen.

Ontlucht de verwarmingsinstallatie op het hoogste punt. Daar is de lucht tijdens het langdurige stilstaan van de installatie naar toe gegaan. Meestal zit er bij of op de ketel een ontluchtingsnippel. Op de websites duurzaamwoudenberg.nl en energie-in-woudenberg.nl staat een voorbeeld hoe dit te doen.


De druk in de cv-installatie moet tussen de 1,5 en 2 bar zijn. Indien nodig moet deze worden bijgevuld. Laat eerst de slang vol met water lopen anders komt er onnodig lucht in de installatie. Ook hiervan staat een filmpje op eerder genoemde websites.


BESPARING Zet de temperatuur van de cv-ketel (het water dat naar de radiatoren toegaat) op 50 of 60 graden. Op de website zetmop60.nl staat voor elk type ketel hoe dat moet. Een fluitje van een cent en een besparing van tientallen euro’s. De nachttemperatuur moet echter maar 1 á 2 graden lager dan de dagtemperatuur, anders moet de ketel te veel zijn best doen om de ruimtes weer behaaglijk te krijgen.

De meeste ketels zijn uitgevoerd als combi-ketel. Die zorgen ook voor het warme tapwater. Ook deze en een boiler kan op 60 graden (nooit lager vanwege risico op legionella).

Veel cv-ketels hebben voor warm water een ecostand en een comfortstand. In de comfortstand blijft de warmtewisselaar in de cv-ketel op temperatuur, waardoor er sneller warm water is. Hierdoor verbruikt de ketel ook meer gas. De ecostand bespaart flink op gas.

 

Maak radiatoren en convectoren regelmatig stofvrij. De lucht in huis wordt hierdoor gezonder en de radiatoren geven beter warmte af.

Sluit de gordijnen, maar zorg er wel voor dat deze niet voor de radiatoren hangen, zodat ze de warmte-afgifte ervan niet belemmeren. Zorg dat openslaande deuren en ramen goed dicht gaan en plaats tochtstrippen. Isoleer verwarmingsbuizen daar waar geen warmte gevraagd wordt. Pas radiatorfolie toe op buitenmuren. Op de eerder vermeldde websites staan voor deze laatste twee maatregelen ook een filmpje.


[Het komende energiecafé van vrijdag 8 oktober 14.00-15.30 gesproken over vocht onder de woning, wat ook tot hogere stookkosten leidt.