'Borstonderzoek moet om de twee jaar'

4 oktober 2021 om 08:16

WOUDENBERG Demissionair staatssecretaris voor Volksgezondheid heeft besloten om het tijdsinterval voor het periodiek borstonderzoek voor vrouwen tijdelijk te verlengen van twee- naar driejaarlijks. Met een motie wil het CDA, breed ondersteund door de raad, een signaal vanuit Woudenberg afgeven dat de maatregel ongewenst en onverantwoord is en moet worden herzien.

Als reden voor het besluit stelt de staatssecretaris dat het momenteel en de komende drie jaar niet mogelijk is landelijk consequent aan de termijn van twee jaar te kunnen voldoen. Michel Hardeman (CDA) geeft aan dat ongeveer 1 miljoen vrouwen vanaf 50 jaar in Nederland van deze preventieve voorziening gebruikmaken en dat in ons land 1 op de 7 vrouwen borstkanker krijgt. ,,Het bevolkingsonderzoek is bedoeld om borstkanker zo vroeg mogelijk te ontdekken. De kans op een succesvolle behandeling is dan groter. Ook is vaak een minder ingrijpende behandeling nodig. Dit signaal moet worden overgebracht aan de staatssecretaris”, stelt hij.

Jhony Stalman (VVD) is het eens met de wens dat er iedere twee jaar een borstonderzoek zou moeten worden uitgevoerd. De VVD stemt echter als enige tegen de motie. Voor de VVD zit het in het woordje ‘moet'. ,,Door corona is er achterstand en is de motie niet uitvoerbaar.”

Hoewel Elli van Oosterom (CU) een groot voorstander is van het periodieke onderzoek en de termijn van 2 jaar, stelde ook zij dat de motie door de lockdown niet uitvoerbaar is. ,,Er is simpelweg niet genoeg personeel. Praktisch betekent het terugdraaien van de maatregel dat het voor sommige vrouwen zelfs langer dan drie jaar gaat duren.” Michel Hardeman deed nogmaals een beroep op de VVD en CU. ,,U beroept zich op officiële punten. Het gaat hier om een signaal, het liefst unaniem, dat er meer geld beschikbaar moet komen voor de zorg.” VVD bleef bij haar standpunt. Elli van Oosterom stemde met een stemverklaring alsnog voor. ,,Door de mooie discussie en de hoop dat vrouwen gehoor blijven geven aan de oproep voor borstonderzoek stem ik alsnog voor.”