Afbeelding
Pixabay

Amendement op begroting: ‘Belasting eerlijk verdelen’

8 oktober 2021 om 17:41 Politiek

WOUDENBERG Uit de financiële scan van de provincie Utrecht blijkt dat de OZB-belasting voor woningbezitters in Woudenberg 12 procent hoger ligt dan landelijk, terwijl de OZB-belasting voor bedrijven en dan met name voor eigenaren landelijk 33 procent lager ligt.

Gegevens die volgens de PvdA-GL reden kunnen zijn om in de begroting een andere keuze te maken dan de gemeente die opnieuw voorstelt om de OZB voor woningbezitters te verhogen met 1 procent bovenop de afgesproken 1,5 procent. Vorig jaar werd vanwege de noodzakelijke bezuinigingen al naar dit middel gegrepen en werd naast de afgesproken 1,5 procent de OZB met 7,1 procent extra verhoogd.

Moniek van de Graaf (PvdA-GL) vindt dat de pijn bij belastingen zo gelijk mogelijk verdeeld moet worden onder de Woudenbergers en vindt deze cijfers dan ook reden om een amendement in te dienen op de begroting. Zij wil voorstellen om dit jaar de OZB voor woningbezitters met extra 0,5 procent te laten stijgen en de OZB voor bedrijven met 2,5 procent te laten stijgen. Met deze nieuwe verdeling is de belastingopbrengst met 27.000 euro gelijk.

,,Wij kiezen er bewust voor om de OZB-stijging voor bedrijven stapsgewijs te doen. Met als doel om het verschil en daarmee de ongelijkheid minder groot te maken tussen belastingheffing aan de inwoners en bedrijven. Dat willen we niet te snel doen. We komen net uit de coronacrisis. Gelukkig trekt de economie wel aan. Wij vinden dit niet onredelijk aangezien bedrijven jarenlang weinig belasting betaald hebben. Naast oplossen van de tekorten wil onze fractie ook de reserves aanvullen in de komende jaren.”

De gemiddelde WOZ-waarde ligt in Woudenberg met 362.000 euro veel hoger dan het landelijke gemiddelde van 290.000 euro. De OZB-belasting en rioolheffing wordt bepaald vanuit de WOZ-waarde.