Sinds de eerste sluiting van de horeca, in maart vorig jaar, vertrok bijna een kwart van het Nederlandse horecapersoneel.
Sinds de eerste sluiting van de horeca, in maart vorig jaar, vertrok bijna een kwart van het Nederlandse horecapersoneel. Klaas Haitsma

Personeelstekort in Woudenbergse horeca: ‘We moeten twee keer zo hard werken’

6 oktober 2021 om 09:33 Maatschappelijk

WOUDENBERG ,,Ik kan niet meer het aantal gasten draaien wat we voorheen deden”, vertelt Sandra Eppink, eigenaresse van Ribhouse Texas. De reden: personeelstekort. Verschillende horeca in Woudenberg schreeuwt, net als op andere plekken in het land, om personeel. Bij Brasserie 1885 in hotel Schimmel kennen ze het probleem ook. ,,Normaal deel je personeel in op het aantal gasten wat je hebt, nu is dat andersom. Je deelt het aantal gasten in op het personeel wat je hebt.”

Sinds de eerste sluiting van de horeca, in maart vorig jaar, vertrok bijna een kwart van het Nederlandse horecapersoneel, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook bij Theeschenkerij Eldorado aan de Griftdijk in Woudenberg moesten ze hun vaste personeelsleden laten gaan omdat ze deze niet meer konden betalen. ,,Gelukkig hebben we nog een aantal jongeren en studenten die bij ons een bijbaantje hebben, maar we kunnen van hen natuurlijk niet verwachten om vier dagen in de week te komen werken.”

ANDER WERK Bij Brasserie 1885 hebben ze wel hun vast personeel kunnen behouden, maar hebben ze geen nieuw personeel aangenomen in verband met de lockdown. ,,Omdat we ook een hotel zijn kunnen we niet zomaar een dag sluiten”, aldus Corné Kleverlaan, eigenaar van Schimmel 1885. ,,Daarom moeten we voor elke dag kijken wat we die dag open doen. Als we bijvoorbeeld een bruiloft hebben, kunnen we geen vol restaurant erbij nemen. En soms moeten we ook de bowlingbaan dicht houden, omdat we daar geen werknemer neer kunnen zetten.”

Tijdens de lockdowns zochten veel personeelsleden bij horecazaken naar andere banen of bijbaantjes. De welbekende 0-uren contracten van veel horecawerknemers, waaronder veel studenten en jongeren, waren ineens niet meer interessant gezien de huidige coronacrisis. In de zorg of bij de GGD was er meer werk voor hen, dus zijn er daar veel mensen aan de slag gegaan. Daarom is volgens de restaurants nieuw horecapersoneel vinden nu na de lockdown nog steeds een moeilijke klus.

OPLOSSINGEN Bij Theeschenkerij Eldorado is het personeelstekort zelfs zo groot dat ze op sommige dagen genoodzaakt zijn om vrienden en kennissen te vragen om te komen helpen: ,,In het weekend hebben we meestal wel voldoende mensen die kunnen werken, maar doordeweeks hebben we vaak hulp nodig van vrienden, familie en andere kennissen”, aldus Margareth Kampinga, eigenaresse van de theeschenkerij. ,,En verder moeten we gewoon twee keer zo hard werken.”

Bij Brasserie 1885 zijn ze met een andere creatieve oplossing gekomen. Vakschool Wageningen stuurt ze verschillende studenten van horecaopleidingen die zij geschikt vinden om daar te komen werken. En de koks uit de keuken van Ribhouse Texas moeten soms de bediening in. ,,Op deze manier redden we het wel. In de keuken staan er bij ons namelijk voldoende. Een paar nieuwe cowboys zou ik erg fijn vinden, maar met het personeel wat ik heb, ben ik ontzettend blij.”