Peter de Weert zegevierde in 2018 in de Sportklasse-wedstrijd.
Peter de Weert zegevierde in 2018 in de Sportklasse-wedstrijd. Wil Weerd

'De liefhebbers vinden onze ronde [mooi]'

17 september 2021 om 14:09

Getrainde wielrenners rijden graag het Scherpenzeelse ‘rondje om de kerk’. Dat heeft vooral te maken met het parcours. In Scherpenzeel wordt namelijk geen route over het industrieterrein met mooie asfaltlaag uitgezet. ,,Hier rijden we in het dorp, met een paar lastige bochten erin. Plus een paar drempels en stukken met klinkertjes. Renners moeten hier telkens opletten en krijgen een uitdagend parcours voorgeschoteld”, vertellen Bas Vlug, Jeroen de Mik en Remon Brink namens het organiserende comité. De koers in Scherpenzeel is daardoor relatief zwaar ten opzichte van andere lokale wielerrondes, leggen ze uit. ,,Voor de bocht rem je af, daarna trek je weer op. Dat kost renners allemaal veel kracht.”

Er zijn renners uit de sportklasse, renners met een wedstrijdlicentie van wielerbond KNWU, dat het zware parcours op het lijf geschreven is. ,,De echte liefhebbers vinden dit mooi, er zijn renners die deze wedstrijd lang van tevoren in hun agenda zetten en ieder jaar terugkomen.” 

Een andere mooie bijkomstigheid van het feit dat de route, met start en finish op de Vijverlaan, in het dorp verreden wordt, is de gezelligheid rondom het evenement: Zeker rond het horecaplein zat de sfeer er de afgelopen jaren goed in. ,,Ook dat vinden de renners prachtig. Zeker als de wedstrijd naar het einde toegaat, geeft dat net wat extra’s.” 

De organisatie - Vlug, De Mik en Brink vormen samen met Aline Pels, Bart van Koerten en Monique Schuur een team – is erin geslaagd om in een coronajaar de lokale koers alsnog door te laten gaan. Het wordt zaterdag de negende uitgave van de Wielerronde, waar de Ondernemersvereniging Scherpenzeel de handen voor ineenslaat met WV Eemland. De Amersfoortse wielervereniging zorgt voor een wedstrijdjury die toeziet op het verloop van de wedstrijden. Mooie sport voor jong en oud in combinatie met gezelligheid, dat zijn de pijlers onder het evenement.

Dat laatste komt zeker tot uitdrukking in de wedstrijd voor de locals, komende zaterdag het klapstuk van de Wielerronde. Renners uit het eigen dorp of directe omgeving zonder wedstrijdlicentie, nemen het in deze race tegen elkaar op. Een familielid, een goede vriend, de buurman uit de straat of iemand die lid is van dezelfde sportvereniging; er trappen zaterdag veel Scherpenzelers mee in de wedstrijd bij de locals. ,,Op deze race komt het publiek af. En na de wedstrijd blikken we met een hapje en een drankje op het horecaplein nog een keer terug op de dag. Dat is de kracht van onze ronde”, weet de organisatie.

De wedstrijd voor de locals (zaterdag om 18.00 uur is de start) is niet alleen voor ‘lokale renners’. Ook renners uit omliggende dorpen, op maximaal 20 kilometer van Scherpenzeel, mogen hier aan het vertrek verschijnen. Het zorgde er de afgelopen jaren voor dat vaak een ‘buitenlander’ deze wedstrijd won. ,,Natuurlijk is er elk jaar een Scherpenzeels klassement, maar wij hopen natuurlijk dat een dorpsgenoot zaterdag ook daadwerkelijk gaat winnen.” 

Overigens opvallend is het feit dat deze race voornamelijk mannen trekt, terwijl er ook veel vrouwen aan wielrennen doen. Dat ziet de organisatie ook. ,,Volgend jaar wordt de tiende editie gehouden. Het zou mooi zijn als we dan ook een vrouwenwedstrijd voor locals kunnen houden. We gaan kijken of daar interesse voor is.” Ook op andere manieren kijkt het organisatiecomité alvast uit naar de lustrumeditie van volgend jaar. ,,Met het Scherpewoud willen we graag een toertocht voor de oudere wielrenners uitzetten. Het zou mooi zijn als we elkaar kunnen versterken.” 

Dat zijn nog plannen die in de pijplijn zitten, eerst het wielerspektakel van komende zaterdag. De organisatie hoopt dat de negende editie net als de voorgaande keren weer een schot in de roos is. ,,We zijn door corona natuurlijk uitgeweken naar een andere datum, maar de vooruitzichten zien er goed uit.” 

Uiteraard is er ook voldoende vermaak voor de jeugd voorhanden. Naast de springkussens kunnen kinderen deelnemen aan een pumptrack, een baan waarop kinderen zich op een bmx-fiets, skateboards, skeelers of een step uit kunnen leven. Voor de bmx-fietsen wordt gezorgd. ,,Ook dat belooft uitdagend te worden”, bevestigt de organisatie. ,,We willen er met jong en oud uit het dorp weer wat moois van maken.”

Wie zaterdag het evenemententerrein (horecaplein en springkussens) van de Wielerronde wil bezoeken, wordt gecontroleerd een geldig corona- én identiteitsbewijs. Dit geldt ook voor alle deelnemers aan de koppeltijdrit, KNWU-sportklasse en de Locals-race. Meer informatie is te vinden op www.wielerrondescherpenzeel.nl.

De Wielerronde, in de jaren 60 al populair, werd in 2011 door de Ondernemersvereniging opnieuw op de kaart gezet,
De drijvende krachten achter de negende Wielerronde van Scherpenzeel, die komende zaterdag verreden wordt.