José van Zuijlen, tweede van rechts, met haar cursisten.
José van Zuijlen, tweede van rechts, met haar cursisten. Joke van der Heide

Expositie José van Zuijlen en haar cursisten: ‘Jij hebt een steen gelegd in Woudenberg’

16 september 2021 om 09:15 Kunst

WOUDENBERG  ,,Jij hebt een steen gelegd in Woudenberg, het dorp is creatiever dan voorheen.” Met deze aangepaste tekst van Bram Vermeulen opende Ria Veldhuis zaterdag de expositie van José van Zuijlen en haar ‘buitengewone cursisten’ portretschilderen in het Cultuurhuis.

Met deze expositie sluit José van Zuijlen zestien jaar lesgeven in portretschilderen en buitenschilderen voor Kunst en Cultuur Woudenberg af. Haar liefde voor kunst en voor lesgeven gaat echter veel verder terug. In De Woudenberger van 31 augustus vertelde zij dat zij vijftig jaar geleden bijna vanaf de start betrokken was bij wat heette het Projekt op het gebied van kunst in Woudenberg. Voor haar is schilderles geven het leukste dat er is.

Daarom wil zij met deze afsluitende expositie haar cursisten in het zonnetje zetten. In haar openingsspeech vertelt ze: ,,Zonder jullie had ik niet zoveel plezier gehad. Jullie zijn allemaal een beetje kunstenaars. De één gaat vlug, de ander iets langzamer, maar een aantal van jullie streeft mij voorbij.”

De expositie heeft als titel ‘Inspiratie, uitdaging en groei’. Ria Veldhuis gaf aan dat inspiratie een rode draad is door het creatieve leven van José. ,,Jij wist de cursisten altijd te inspireren door bijvoorbeeld uitdagende opdrachten als het schilderen van een model in Woudenbergse klederdracht. De grootste uitdaging vormde het schilderen van het mutsje.”

De aanwezige cursisten vertelden veel van de creatieve en veelzijdige lerares geleerd te hebben en daardoor gegroeid te zijn in het schilderen. Jeanne Szabo had de schilderlessen gekregen van haar kinderen. ,,Ik wist niet dat ik het kon. Samen met José heb ik eerst alle schilderspullen aangeschaft. José heeft mij echt de basisvaardigheden geleerd. Ik had nog nooit een penseel vastgehouden en wilde van jongs af aan niet vies worden. Nu klieder ik wat af en vind ik het heel leuk om te doen.” 

Marijke Eikenaar heeft ook veel van José geleerd. Zij schilderde al wel landschappen en bloemen, maar had nog nooit een portret geschilderd. ,,Je gaat anders naar gezichten kijken”, vertelt ze lachend. ,,Je leert ook dat een gezicht niet roze is, maar allerlei kleuren heeft, zoals grijs, geel en oranje of groen en blauw als schaduweffect.” De lessen van José waren voor haar ‘inspirerend en gezellig’. Zij roemt ook de enorme energie van de 86-jarige kunstenaar. ,,Een diepe buiging is op zijn plaats.” Judith Dubas heeft geleerd om iets losser te schilderen. ,,Ik wilde te realistisch en perfect schilderen. José heeft mij hierin gestimuleerd.”

De expositie loopt tot en met 5 november. Er is ook een prijsvraag aan verbonden. De bezoekers wordt gevraagd welke bekende Nederlanders en Woudenbergers geschilderd zijn door de cursisten. Eén portret is van Cor van Harskamp. ,,Mooi dat zijn portret meedoet in de prijsvraag. Hij is recent overleden”, reageert José van Zuijlen. Er zijn voor de deelnemers drie prijzen. De hoofdprijs is drie gratis schilderlessen naar keuze, de tweede prijs twee gratis schilderlessen naar keuze en de derde prijs één les.

Afbeelding