Links Peter van Schaik, de nieuwe fractievoorzitter.
Links Peter van Schaik, de nieuwe fractievoorzitter. GBW

Peter van Schaik nieuwe fractie-voorzitter GBW: ‘Voorzitterschap is in goede handen’

14 september 2021 om 08:09 Politiek

WOUDENBERG In verband met het afscheid van Marco van de Hoef uit de Woudenbergse politiek na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 wordt Peter van Schaik, met volledige steun van de huidige fractie, nu al de nieuwe fractievoorzitter van GBW. Marco van de Hoef is blij dat Peter van Schaik het fractievoorzitterschap van hem overneemt. ,,Op deze manier kan Peter zich inwerken en kan ik hem bijstaan waar dat voor hem handig en zinvol is. De continuïteit van het fractievoorzitterschap is bij Peter in meer dan goede handen. Ik heb alle vertrouwen in de capaciteiten van onze nieuwe fractievoorzitter en draag met plezier de fractievoorzittershamer over.”

Peter van Schaik heeft er zin in. ,,Ik ben in het zomerreces naar Marco van de Hoef toe gegaan en heb aangegeven dat ik nog een raadsperiode door wil gaan en interesse heb in de functie van fractievoorzitter. Ik heb daarbij aangegeven niet langer te willen wachten. Zo kan ik in deze periode ervaren hoe het is om fractievoorzitter te zijn en heb ik Marco als sidekick naast mij als ik vragen heb”, vertelt hij. Vervolgens kan hij beslissen of hij zich na de verkiezingen kandidaat wil stellen. Het is dan aan de nieuwgekozen fractie wie de fractievoorzitter zal worden.

Er zal niet veel geschoven worden met portefeuilles. De kersverse fractievoorzitter zal wel de woordvoerder worden voor de portefeuille van de Bezuinigingsdialoog en het tweede Herstelplan. In oktober/november staan deze punten opnieuw op de agenda. Vanuit zijn nieuwe functie zal hij ook een rol spelen bij het vaststellen van het verkiezingsprogramma. Hiervoor is hij samen met Pieter de Kruif, Ronald de Snoo en Marco van de Hoef verantwoordelijk. Over zijn insteek geeft hij aan: ,,Ik houd van concreet zijn, man en paard noemen en zo herkenbaar zijn voor de kiezers.”

De afgelopen vier jaar heeft hij veel geleerd. ,,Ik heb over een diversiteit van onderwerpen informatie en kennis opgedaan. Ook heb ik leren doseren. Ik kan nog wel eens opstandig zijn als ik ergens voor ga. Dan wil ik graag zo snel mogelijk duidelijkheid. Ik heb geleerd dat het soms verstandiger is om even geduld te hebben en iedereen mee te krijgen.” De afgelopen jaren was hij ook een verbinder met de andere fracties, zowel coalitie als oppositie. Hij heeft samen met de SGP bijvoorbeeld de starterslening voor elkaar gekregen en een amendement ingediend voor de zelfbewoningsplicht om starters meer kans te geven op de woningmarkt. Verbinding vindt hij ook belangrijk bij de invulling van zijn nieuwe functie. 

,,In het debat wil ik openstaan voor uitleg van andere fracties, ook als deze niet aansluiten bij ons vooraf bepaalde standpunt. Ik vind het verder belangrijk om als coalitie niet alles dicht te timmeren. Natuurlijk moet je je houden aan het coalitieakkoord, maar verder moeten de coalitiepartners elkaar de ruimte geven”, vindt hij. Tot slot is hij blij met de leuke reacties van een aantal collega-raadsleden.