Afbeelding
anp / Robin van Lonkhuijsen

Vaccinatiegraad per gemeente: Scherpenzeel en Renswoude blijven achter

9 september 2021 om 16:20 Corona

SCHERPENZEEL/RENSWOUDE Zestig procent van de Scherpenzelers van 12 jaar of ouder was op 30 augustus volledig gevaccineerd tegen corona. In Renswoude ligt dat percentage op 58 procent. Beide gemeenten zitten daarmee ruim onder het landelijke gemiddelde van 70 procent. In de regio scoort Barneveld het laagst: Hier is 54 procent van twaalf-plussers volledig gevaccineerd.  

Dat blijkt uit data van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid & Milieu (RIVM), dat woensdag voor het eerst gegevens over de vaccinatiegraad per gemeente publiceerde. Volledige vaccinatie wil zeggen dat een gevaccineerde één Janssen-prik heeft gekregen of twee vaccins van andere farmaceuten. 

Uit de RIVM-cijfers blijkt verder dat de prikbereidheid van tieners in Scherpenzeel en Renswoude fors achterblijft bij die van de volwassenen. Van de 12 tot en met 17-jarigen is in Scherpenzeel iets meer dan een kwart volledig gevaccineerd. In Renswoude is dat 29 procent. Barneveld spant op de vlak de kroon met slechts 23 procent. Ook landelijk is dit beeld te zien, al is het percentage geprikte jongeren (39 procent) in deze leeftijdscategorie gemiddeld wel hoger dan Scherpenzeel, Renswoude en Barneveld. 

De Barneveldse prikgegevens zijn vergelijkbaar met andere gemeenten waar veel mensen wonen die uit geloofsovertuiging vaccinatie afwijzen. Verreweg de minste gevaccineerden zijn op Urk te vinden: 20 procent van alle twaalf-plussers heeft alle prikken tegen corona ontvangen. Staphorst scoort het met 44 procent hoger, al is het percentage nog altijd ver onder het landelijk gemiddelde. Ook in enkele grote steden blijft de vaccinatiegraad achter. Op de Waddeneilanden is de opkomst juist heel hoog. 

De Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM), scoort met een prikpercentage van 69 procent van alle mensen boven de twaalf jaar redelijk gemiddeld. Binnen deze veiligheidsregio valt Barneveld met haar 54 procent behoorlijk uit de toon en zitten Scherpenzeel en Renswoude regionaal gezien aan de onderkant. Van alle omliggende gemeenten is er één die het landelijk gemiddelde percentage overtreft: Leusden. De prikgegevens in Amersfoort zijn zo’n beetje gelijk aan het landelijk gemiddelde (70 procent). Hierachter volgen Nijkerk (68 procent), Woudenberg (66 procent), Ede (65 procent), Veenendaal (64 procent) en Putten (63 procent).