Goede trainers, daarvan benadrukt Van Dijk echt het belang.
Goede trainers, daarvan benadrukt Van Dijk echt het belang. Aurora

'Groeien voor en door onze leden'

6 september 2021 om 14:58

KV Woudenberg wil meer kinderen kennis laten maken met korfbal

WOUDENBERG Vijf studenten journalistiek verzorgen een reeks video’s over vrijwilligerswerk in Woudenberg, Scherpenzeel en Renswoude. Aflevering 2: Korfbalvereniging Woudenberg.

Gevraagd naar het uiteindelijke doel van de korfbalvereniging, weet de voorzitter van de jeugdcommissie Gerben van Dijk dat in enkele volzinnen samen te vatten: ,,Wij willen groeien, zowel qua leden als korfbalniveau. Daartoe willen wij opgeleide trainers hebben, omdat goede, leuke trainingen met bijbehorende coaching zorgen voor meer korfbalplezier en dat leidt weer tot ledenbehoud én nieuwe leden.”


AMBASSADEURS VAN DE CLUB Goede trainers, daarvan benadrukt Van Dijk echt het belang. Niet alleen vanuit zijn rol als voorzitter van de jeugdcommissie, maar ook vanwege de verantwoordelijkheid die zij dragen.  Om dat aan te kunnen, is een minimaal trainersniveau vereist. Zij zijn immers de ambassadeurs van de club; langs de lijn zijn zij het aanspreekpunt voor de ouders, tegenstanders en spelers. ,,Hoe je erbij staat en te werk gaat, is dus heel belangrijk.” 

,,En dat betekent heel concreet dat alle trainers een bepaalde trainerscursus nodig hebben. Als zij die niet hebben gevolgd, zoals jonge trainers die net zijn begonnen, dan zijn ze ermee bezig met behulp van ervaren coaches die hen voorzien van feedback en meekijken. Daaruit blijkt onze waardering voor de trainers, door hen de mogelijkheid te geven om zichzelf op te leiden.” Voornamelijk pedagogiek wordt hen bijgebracht. ,,Hoe sta je voor de groep, hoe breng je je boodschap over en hoe ga je om met kinderen.”


WOUDENBERGSE KORFBALMISSIE Daarnaast biedt de club ook andere mogelijkheden om via vrijwilligerswerk de club van dienst te zijn. ,,In willekeurige volgorde: scheidsrechters, zonder hen geen wedstrijd, maar ook een materiaalcommissie die erop toeziet dat er voldoende ballen en korven zijn”, vertelt Gerben. 


Hij somt de praktische kant van de organisatie, zoals onder andere het bar- en kantinepersoneel snel op, maar vergeet daarbij niet oog te hebben voor de bestuurlijke kant waar hij zelf deel van uitmaakt. ,,De praktische kant houdt de boel draaiende, en voor het organisatorische aspect heb je natuurlijk het bestuur en de commissies die daaronder zitten.” Hierbij wordt kortom een beleidsonderdeel zoals de jeugd afgebakend/gedelegeerd.

Alhoewel iedere vrijwilliger een andere rol kent, is het doel van de verenging nooit ver weg. ,,Ik persoonlijk - maar dit is ook hoe de club erin staat - wil meer kinderen kennis laten maken met korfbal. En de bestaande leden met plezier op hun eigen niveau laten korfballen in een veilige omgeving. Dat is eigenlijk de missie, en daaraan hangt eigenlijk alles wat hiervoor is besproken. Om dat doel te bereiken hebben wij goed opgeleide trainers nodig en een goede organisatie, zodat er op maandag, woensdag en zaterdag gekorfbald kan worden.''

De video van Aurora Stories staat op de website van De Woudenberger.