Jan Mulder SGP vindt dat het college het besluit een half jaar moet uitstellen.
Jan Mulder SGP vindt dat het college het besluit een half jaar moet uitstellen. SGP

'We hebben een stevig punt'

6 september 2021 om 13:26

DES vraagt raad om college te corrigeren

Joke van der Heide

WOUDENBERG Het college van B en W heeft aan de hand van het advies van de gemeentelijke onafhankelijke bezwarencommissie een heroverweging gemaakt voor het tijdelijk omzetten van winkel naar wonen aan de Voorstraat 14 en 16. Zowel het collegebesluit om het advies gedeeltelijk over te nemen en de termijn aan te passen van 10 naar 5 jaar als het niet overnemen van het bezwaar dat een onjuiste procedure is gevolgd, roept reacties op bij de DES en de politiek.


Als indiener van het bezwaar reageert de DES: ,,Wij hebben begrepen dat de aanvragers niet hebben gevraagd om een tijdelijke termijn van 10 jaar en dat het college vreemd genoeg zelf tot deze termijn heeft besloten. Natuurlijk is de verkorting een positieve aanpassing, maar we blijven van mening dat het college deze vergunning nooit had moeten verlenen. De commissie heeft aangegeven dat het college haar besluit onvoldoende heeft onderbouwd en geeft aan dat de DES een stevig punt heeft.''


,,Het bestuur van de DES blijft van mening dat het college nog steeds geen goede onderbouwing heeft voor het besluit, een eenzijdige belangenafweging maakt en daarmee de kruimelbevoegdheid misbruikt. We zijn benieuwd of de gemeenteraad het college nog gaat corrigeren.”


UNANIEME STEUN De opmerking van het college over de chronologie vindt de DES erg flauw en van geen betekenis. ,,Het college heeft eind maart een besluit genomen ten aanzien van de vergunningsaanvraag, terwijl het krediet voor het visieproces van 166.600 euro al door de raad is aangenomen in februari en er in januari al duidelijk was dat hiervoor unanieme steun zou zijn.”


De PvdA-GL vindt de reactie van de gemeente op de uitspraak treurig. ,,Hierdoor is het vertrouwen van de winkeliers in de gemeente opnieuw geschaad en voelen zij zich niet serieus genomen. Dan maken we er toch voor 5 jaar wonen van in plaats van 10 jaar is de reactie van het college op de uitspraak, terwijl het er juist de komende jaren op aankomt om ons centrum nieuw leven in te blazen. Er zijn ook politici die zeggen dat in tijden van woningnood elke woning telt. Daar is PvdA-GL het als woonpartij 100% mee eens, maar niet ten koste van hardwerkende middenstanders en met als resultaat een minder bruisend dorpshart”, aldus Moniek van de Graaf.


GOED OVERLEG Het CDA laat weten blij te zijn dat de uitspraak van de commissie in de richting komt van de wensen van de DES. Het CDA vindt het goed om te zien dat het college deze uitspraak niet naast zich neerlegt. ,,Tegelijkertijd vinden wij het wel jammer dat een gang naar de bezwaarschriftencommissie nodig was. Goed overleg vooraf met alle belanghebbenden en daaropvolgend zorgvuldige besluitvorming is natuurlijk altijd beter dan achteraf corrigeren. En met de gemeentelijke heroverweging denken wij dat de kous nog niet af is. Belanghebbenden kunnen nog altijd niet tevreden zijn met een periode van 5 jaar én wij zijn erg nieuwsgierig naar de verbeterde motivering vanuit het college. Het hele plaatje is dus nog niet compleet”, reageert Jan Bessembinders.


VERHOUDING De SGP stelt dat het collegebesluit om de termijn aan te passen van 10 naar 5 jaar nog steeds geen succes verzekert. Waarom is er niet een half jaar gewacht met de besluitvorming, vraagt Jan Mulder zich af. De verhouding burger versus overheid is de afgelopen jaren echt een thema geworden, stelt hij. ,,Het besluit om alleen de termijn te verkorten tot 5 jaar laat zien dat er geen wijziging is van het standpunt van het college. Dit klemt, omdat nota bene over een half jaar de totale retailvisie besloten gaat worden door de raad en er een duidelijke uitspraak ligt op de bezwaren van de DES.”


FORMELE STUKKEN GBW en VVD geven aan door De Woudenberger op de hoogte gesteld te zijn over het collegebesluit. De formele stukken komen pas in de raadsvergadering van september. 


GBW heeft al wel vragen gesteld aan het college. ,,Vooruitlopend op die vragen is onze eerste reactie dat de periode van 5 jaar een aanzienlijke verbetering is. Wij hebben eerder gepleit voor 2 à 3 jaar. Echter, gezien de binnenkort te verwachten retailvisie zouden wij op dit moment verwacht hebben dat de beslissing van het college tot dan toe zou worden uitgesteld”, aldus Wim Merkens.


Jhony Stalman (VVD) heeft het idee dat het college met 5 jaar gehoor geeft aan de wens voor een kortere termijn en is benieuwd wat zowel de DES als de pandeigenaren van de uitspraak vinden. Los van de uitkomst van de retailvisie spreekt hij de wens uit dat iedereen gezamenlijk in beweging komt om aan de slag te gaan.


De pandeigenaren willen geen reactie geven aan de pers.