Als advies aan de toekomstige raad geeft Elli van Oostrom mee: ,,Blijf jezelf.”
Als advies aan de toekomstige raad geeft Elli van Oostrom mee: ,,Blijf jezelf.” Pieter de Kruif

'Tijd om het stokje [over te dragen]'

Na 16 jaar neemt Elli van Oostrom afscheid

6 september 2021 om 11:43

Fractievoorzitter van de ChristenUnie (CU) Elli van Oostrom stopt na 16 jaar met haar politieke werk. ,,Ik heb alle smaken gehad. Ik heb als schaduwfractie vanaf de tribune gewerkt in de coalitie en oppositie. Vervolgens heb ik als raadslid achtereenvolgens gewerkt in de oppositie en coalitie. Nu is het tijd om het stokje over te dragen”, geeft zij lachend aan.

Ze vond het moeilijk om het besluit te nemen, maar toen de kogel door de kerk was, gaf het haar wel rust. ,,Ik heb het heel erg leuk gevonden. Het gaat ergens over en ik heb er ook heel veel van geleerd. Je leert compromissen sluiten, beseft hoe belangrijk empathisch vermogen is en je krijgt een kijkje in de keuken van het gemeentelijke bedrijf dat op een andere manier werkt dan het bedrijfsleven”, vertelt ze.


Ze is zowel vanuit haar eigen familie als schoonfamilie besmet met het politieke ‘virus’. ,,Mijn opa is vanaf de oorlog tot de jaren’70 wethouder geweest in Maarn voor de CHU. Mijn schoonfamilie was actief voor de RPF, de voorloper van de ChristenUnie. Zo kwam ik terecht in het bestuur van de lokale RPF en ging ik af en toe op de tribune naar raadsvergaderingen kijken. Ik dacht toen: zet mij niet in de fractie, daar word ik ongelukkig van. Het is een tak van sport waar je je thuis in moet voelen.”


Het liep anders. Via deelname aan de schaduwfractie met als raadsleden Nico van den Bergh en Gerco Wolfswinkel en wethouder Erris Zandbergen ontdekte zij dat als je je verdiept in de onderwerpen, deze steeds meer gaan leven. Toen beide raadsleden in 2011 opstapten, wilde Van Oostrom echter niet direct fractievoorzitter worden en de debatten leiden tijdens de verkiezingen. Nieuwkomer Marleen Treep nam deze taak op zich. De CU behaalde echter in de verkiezingen niet genoeg stemmen voor twee zetels. Marleen Treep kwam vervolgens alleen in de raad en Elli van Oosterom zat voor een tweede termijn op de tribune. Deze keer als oppositiepartij.


SAMENWERKING Trots vertelt ze dat tijdens de volgende verkiezingen de CU wel weer genoeg stemmen voor twee zetels in de raad behaalde en zij beiden in de raad kwamen. Ze kijkt positief terug op de goede samenwerking met Marleen Treep. Zij zaten toen opnieuw in de oppositie. ,,Ieder deed zijn ding. Ik was verantwoordelijk voor Ruimtelijke Ordening en Marleen voor het sociaal domein. De ondersteuning van lokale raadsleden is vanuit de landelijke partij ook goed georganiseerd.”


Na de verkiezingen van 2018 behaalde de CU opnieuw twee raadszetels en kwam de partij in de coalitie. ,,Marleen Treep is wethouder geworden. Ik ben opnieuw in de raad gegaan. Als coalitiepartij is dat wel pittig. Als oppositiepartij hoef je met niemand rekening te houden. Nu moet ik soms wel eens slikken. De coalitie werkt echter constructief samen en we hebben in de coalitie onze stem goed laten horen, wel altijd met respect voor andere standpunten”, besluit ze. 


Als ze terugkijkt stelt ze tevreden vast dat ondanks de financiële problemen de voorzieningen de afgelopen jaren op peil zijn gehouden, dat er een prachtige aula is en ook het Cultuurhuis een mooie toevoeging aan de voorzieningen was. Ook op woningbouwgebied is veel gedaan.


TRANSFORMATIE VAN DE ZORG In de discussie rondom de transformatie van de zorg heeft de CU een belangrijke bijdrage geleverd vindt zij. ,,Het gaat niet om de zorg waar je recht op hebt, maar die je nodig hebt”, is de visie die de CU heeft ingebracht. Ook het vinden van een passende woning voor iedereen komt van de CU. 


,,Dat duurt even, mede door de fusie van Vallei Wonen met Omnia Wonen, maar er worden kleine stapjes gezet. Ook op het gebied van ‘Klein maar fijn wonen’ worden kleine stapjes vooruitgezet. De fietsroute van oost naar west, waar alle fracties het nu over hebben, komt ook vanuit onze koker. Doordat er te weinig geld beschikbaar is, komt het idee helaas niet helemaal uit de verf.”


FRISSE BLIK Na de verkiezingen zal zij een stapje terug doen. ,,Ik wil nieuwe mensen zelf de kans geven om hun plek in de raad in te nemen. Het is weer tijd voor een frisse blik. Als zij mij om advies vragen zal ik dat zeker doen, maar het moet wel vanuit de mensen zelf komen.” Als advies aan de toekomstige raad geeft zij mee: ,,Blijf jezelf.”


De afgelopen vier jaar heeft zij gezien dat de verschillen tussen de partijen worden uitvergroot, terwijl zij veel meer wil kijken wat de partijen bindt. Om te kijken hoe je Woudenberg met elkaar mooier kunt maken. Op één punt tegen een begroting stemmen vindt zij bijvoorbeeld niet constructief. 'Ja' stemmen met een stemverklaring heeft dan haar voorkeur. Zij vond het dan ook mooi dat alle fracties samen een besluit hebben genomen over de bezuinigingsdialoog.


Aan het verkiezingsprogramma zal Van Oostrom niet meeschrijven. Dat wordt geschreven door de eerste vijf kandidaten op de lijst. Marleen Treep en zij zullen wel meelezen. Op de vraag wat de volgende stap zal zijn, geeft ze aan dat die niet in de politiek zal liggen. ,,Ik ben ooit in de politiek gegaan om mee te praten over mijn eigen lokale leefomgeving. Provinciale Staten trekt mij dan ook niet. Ik wil ook geen bestuurder worden. Ik vond het leuk om erbij te doen, maar ik wil het niet als mijn baan doen.”


IN DE FAMILIE Van Oostrom vertelt dat ze eerst gaat genieten van wat meer tijd. Het raadswerk kostte haar 10 tot 16 uur per week. Daarnaast werkt ze drie dagen per week bij Geijtenbeek en Boers makelaars in Woudenberg. ,,Vervolgens ga ik opruimen en dan zie ik wel weer verder. Er komt vast wel weer wat voorbij.” 


Tot slot vertelt ze dat haar kinderen niet beter weten dan dat zij actief is in de politiek. Toen zij vertelde dat ze ging stoppen, vroeg haar oudste zoon of ze niet door wilde gaan tot hij het van haar over kon nemen. ,,Je ziet het, de ChristenUnie zit echt in de familie."