Kievitsbonen: een heel bijzondere boon die je eet als een bruine boon maar prachtige stippen heeft.
Kievitsbonen: een heel bijzondere boon die je eet als een bruine boon maar prachtige stippen heeft. Janneke Hek

[Herfst, herfst] wat heb je te koop?

6 september 2021 om 15:17

Al zijn die zonnige dagen die daarop volgen, ook zeer welkom. Nederlandse zomers blijven verrassen.

Voor onze groentetuin was deze zomer een wisselend succes. Zo oogstten we een recordaantal komkommers die inmiddels hun weg vonden naar de buren, familieleden en in potjes zoetzuur. Deze potjes laten zich dankbaar vullen met komkommers, paprika, uien, knoflook en een lekker pepertje. Aftoppen met azijn en een beetje suiker. En klaar is je bijgerecht bij nasi of bami. Of in een salade.


Wat ook goed verliep qua oogst is rabarber en ook de aardbeien deden het redelijk goed. Wat tegenviel was de frambozen- en bramenoogst. De aantallen waren zuinigjes en vooral de bramen zijn wat droog. Zo uit de hand eten, was geen onverdeeld succes. Wel lekker is het om er bramenjam, -siroop of -gelei van te maken. Die gelei gebruikte ik als basis voor minitaartjes.

Wat nu staat te shinen op de tuin is de andijvie. Vanavond maar eens een stamppot van maken. Heerlijk met een ui van de tuin en wat uitgebakken spekjes. Als vleesvervanger gooi ik er ook weleens wat gebakken champignons en paprika doorheen.


Als beloftes in zand staan de preitjes en de boerenkoolplantjes te wachten op hun groei. Hier poten we altijd ruime hoeveelheden van. Deze groenten blijven lang goed op de tuin en kunnen de hele winter door gegeten worden. Boerenkool van eigen tuin, is er iets wat meer winters is?

De rode bieten zijn bij ons favoriet als bietencarpaccio, met een salade met geitenkaas en pijnboompitten. Vrolijk versierde borden waar zelfs de kinderen van smullen. Ook kun je van bieten ook een lekkere stamppot maken met spekjes of blokjes geitenkaas. Uitgebakken uitje erdoor en smullen maar!


Op dit moment zijn we in afwachting van de oogst van de kievitsbonen. Een heel bijzondere boon die je eet als een bruine boon maar prachtige stippen heeft. De peulen hangen aan de ranken en hebben een gele basiskleur met een dieprood patroon. Nu zijn de wortels van de ranken los getrokken en kunnen de peulen drogen voordat ze geplukt worden. De peulen kleuren dan steeds donkerder rood. Fascinerend om te zien. De bonen worden na de pluk gedopt en gesorteerd. Daarna gaan ze 24 uur in een afgesloten zak in de vriezer om al het eventueel aanwezige ongedierte in de boontjes te doden. Hierna kun je de kievitsbonen in een afgesloten pot of fles heel lang bewaren. Wil je ze eten, dan moet je ze de dag van te voren in een bak water leggen. Hierna kun je ze koken tot ze gaar zijn. Chili con carne of natuurlijk sin carne, maar ook in stoofpotten of soep is dit een dankbaar peulvruchtje.

Dit weekend wilde ik wat proberen met de bramengelei die glanzend op mij wachtte in de koelkast. Voor mijn 40e verjaardag kreeg ik vorige maand een mooi boek over het bakken van kleine taartjes. Dat boek riep mij al even toe. En nu kon ik het openslaan. Met een eenvoudig basisrecept en wat bakringen maak je eenvoudig kleine taartjes die je naar smaak kunt vullen. Ik koos voor het blind bakken van het deeg waarna ik het vulde met bramengelei en banketbakkersroom. Wat bramen en frambozen van onze moestuin maakte het af. Strooi er wat poedersuiker overheen en voilà, het lijkt wel een patisserie bij je thuis. En die Franse slag, oftewel geen perfecte strakke deegrand, geeft het juist die 'home made' charme.

De herfst is voor mij de tijd van het oogsten, inmaken en verwerken in jam of gebak. Zo kon ik ook van ons kleine appelboompje in de voortuin een vijftigtal appels plukken. Heerlijk, ik ruik de appeltaart al. En met mijn taartjesboek ter inspiratie ga ik ook eens wat fijner te werk en mijmer ik over petieterige gebakjes met braam en appel. Of met karamel en chocola. Ook heel verleidelijk! En dat compenseren we weer met wandelingen in een verkleurend herfstbos.


KADER

Basisrecept minitaartjes

120 gram bloem

50 gram poedersuiker

20 gram amandelmeel

Mespunt zout

75 gram koude boter

1 ei

Doe de bloem, poedersuiker, het amandelmeel en de zout in een kom. Breek de koude boter in stukjes en verdeel over de droge ingrediënten. Wrijf de boter fijn net zolang tot er een kruimelig deeg ontstaat. Kluts het ei. Doe een eetlepel ei bij het deeg en kneed alles tot een samenhangende deegbal. Verpak het deeg in plasticfolie en leg een uur in de koelkast. Vet de bakringen in of gebruik aardewerken pasteibakjes. Rol het deeg plat en bekleed de ringen of vormen met het deeg. Leg eventueel een stukje bakpapier onderin, dat maakt het lossen makkelijker. Bak de vormen blind voor ongeveer 20 minuten op 170 graden. Laat afkoelen. Nu kun je het vullen met iedere vulling die je lekker vindt. Zorg voor een zoetje en een zuurtje en vergeet ook het krokantje niet, zoals ze in een bekend bakprogramma altijd zeggen.

Met een eenvoudig basisrecept en wat bakringen maak je eenvoudig kleine taartjes die je naar smaak kunt vullen.
Afbeelding