Je kan je inschrijven bij de vrijwillige brandweer vanaf 18 jaar.
Je kan je inschrijven bij de vrijwillige brandweer vanaf 18 jaar. Brandweer Woudenberg

Brandweer Woudenberg zoekt nieuwe vrijwilligers: ‘Dat onverwachte, dat geeft een kick’

9 september 2021 om 08:44 Maatschappelijk

WOUDENBERG ‘Durf jij in te stappen?’, zo luidt de flyer van veiligheidsregio Utrecht. Brandweer Woudenberg is een actie begonnen om nieuwe vrijwilligers te werven. ,,Voor de brandweer maakt het niet uit of je man of vrouw bent, zolang je maar van een uitdaging houdt”, vertelt postcommandant René Mulder.

Op dit moment beschikt de post in Woudenberg over dertig brandweervrijwilligers, vijf vrouwen en vijfentwintig mannen. ,,Dat zijn er nu genoeg om 24 uur per dag, 7 dagen per week onze voertuigen te kunnen bemannen, maar we weten dat er de komende jaren een aantal vrijwilligers gaan stoppen. Daarom zijn we nu al opzoek naar nieuwe enthousiaste mannen en vrouwen”, verklaart Mulder.

VUURPROEF Je kan je inschrijven bij de vrijwillige brandweer vanaf 18 jaar. Eerst worden er een paar testen en keuringen uitgevoerd voordat je aan de slag mag. ,,Als iemand zich heeft ingeschreven wordt diegene eerst uitgenodigd voor een selectiegesprek om te kijken of je binnen het team past en of je geschikt bent als vrijwilliger. Dan volgt er een kennismaking met het hele team en moet je een fysieke test uitvoeren om te kijken of je technisch genoeg bent. Tot slot krijg je een medische keuring”, aldus René. 

,,Als je voor alles geslaagd bent, mag je de opleiding starten. Die duurt ongeveer twee jaar, waar je één avond per week bezig bent met de basisopleiding. Tijdens de opleiding mag je boven de sterkte mee op de uitruk om zo ook in de praktijk te kunnen leren. Na de opleiding ben je volledig inzetbaar als brandweerman- of vrouw.”

OMSCHAKELEN Elke dinsdagavond wordt er getraind met het team. Het afgelopen jaar zijn veel van deze trainingen verstoord door de corona, maar René hoopt vanaf september het wekelijkse oefenprogramma voort te kunnen zetten. ,,We oefenen in ploegen en bootsen scenario’s na waar we dagelijks mee te maken krijgen. Dat kan natuurlijk een brand zijn, maar ook technische hulpverlening. Alles komt voorbij.”

Als vrijwilliger van de brandweer is het belangrijk dat je binnen enkele seconden kan omschakelen. ,,Je kan op elk moment van de dag gealarmeerd worden voor een incident. Het is dan de bedoeling dat je laat vallen waar je mee bezig bent en naar de kazerne komt.” Zelf vindt postcommandant René dat het mooiste aan het vak: ,,Je kunt het nooit plannen. Dat onverwachte en daarbij ook nog hulp verlenen aan mensen en dieren in nood, dat geeft mij een kick.”

ONDERZOEK Uit recent onderzoek van Brandweeracademie van het Instituut Fysieke Veiligheid blijkt dat het werven en behouden van vrijwilligers voor het grootste deel van de brandweerkorpsen in het hele land moeizaam verloopt. ‘Ervaren wordt dat het steeds lastiger is om geschikte vrijwilligers te werven en vrijwilligers stoppen sneller dan voorheen’, constateren de onderzoekers in het rapport ‘Vrijwilligheid bij de brandweer in Nederland; Een onderzoek naar het werven en behouden van brandweervrijwilligers’ wat in maart is gepubliceerd. 

Daarnaast heeft de coronacrisis en de bijbehorende maatregelen impact op brandweervrijwilligers en -posten. Potentiële vrijwilligers kunnen soms niet meedraaien op oefenavonden en andere activiteiten zijn tijdelijk stopgezet.

VRAAGT VEEL TIJD Bij de brandweer in Woudenberg is zowel het werven als het vasthouden van de vrijwilligers tot op heden nog geen probleem geweest. Hoe dat komt kan René niet verklaren. ,,De brandweer vraagt veel tijd en je doet het naast je normale werk. Maar je krijgt er ook veel waardering en genoegdoening voor terug.’’

,,Een bijkomstig voordeel bij ons is dat veel van onze vrijwilligers binnen het verzorgingsgebied van onze post werken of zelfstandig ondernemer zijn in ons dorp. Voor hen is het dus wat gemakkelijker om de stap te maken. Daarmee hebben we een luxepositie.”

Interesse in de brandweer? Woon en/of werk je binnen het verzorgingsgebied? Neem dan contact op met René Mulder postcommandant brandweerpost Woudenberg, 088-8783907 of via r.mulder2@vru.nl.