Joey Kooij, vierde van links, is het middelpunt van de Woudenbergse feestvreugde na zijn knappe vrije trap. Guido de Boer

Op de solide Noorse toer: VV Woudenberg zet Geinoord simpel met 4-0 opzij

8 september 2021 om 14:02 Voetbal

WOUDENBERG Woudenberg is overtuigend begonnen aan het districtsbekertoernooi. Het luisterde de viering van het 60-jarig bestaan van de vereniging op met een eclatante 4-0 bekerzege op Geinoord Nieuwegein. Volgens coach Jeroen Peters een goede stap op weg naar de competitiestart op 25 september. ,,Wij moeten een beetje het Noorwegen van de eerste klasse worden.”

Daarmee doelt de oefenmeester uit Leusden op de WK-kwalificatiewedstrijd die het Nederlands Elftal vorige week tegen de Noren speelde. ,,Wie goed naar die wedstrijd keek, zag hoe slim de Noren waren. Goed positief verdedigen, een compacte organisatie, discipline in de uitvoering. Verder gaat natuurlijk elke vergelijking mank, maar die manier van spelen streven wij na. In de competitie zullen wij ook vaak kwalitatief betere tegenstanders tegenkomen, dus daar zullen we ons tegen moeten wapenen. De manier waarop Noorwegen Nederland bestreed, is een mooi voorbeeld.”

Tegen Geinoord werden met het oog daarop ook bewuste tactische keuzes gemaakt. Woudenberg begon in eerste instantie met een 4-4-2 opstelling in een ruit en gaf veel druk op de defensie van de bezoekers uit Nieuwegein. Maar dat duurde slechts een kwartiertje. Daarna werd ervoor gekozen om met de vier middenvelders op één lijn te gaan spelen. Daan Banning op links, Rick Staal rechts en in de as Joey Kooij en Tom de Greef. ,,Een vlak middenveld, zodat de tegenstander in balbezit drie compacte blokken van ons kapot moet zien te spelen.”

Over de uitvoering daarvan was Peters zeker te spreken. ,,Aan de bal hebben we het heel behoorlijk gedaan, maar ook zonder balbezit klopte het tegen Geinoord. Ik ben erg tevreden over de manier waarop we dit, op wat concentratieverlies na, hebben ingevuld.”

CORNERVARIANT Het leidde tot een zorgeloze middag op De Grift, waarbij de thuissupporters getrakteerd werden op vier treffers. Binnen tien minuten was het al 2-0, dankzij een puntgave vrije trap van Joey Kooij en spits Mark Radstaake. Na een kwartiertje genoot Peters bovendien van de ingestudeerde cornervariant, een facet dat dit seizoen uit moet groeien tot serieus wapen. Het schot dat uit de corner voortkwam, raakte de lat. ,,Maar ook hier zie je dat je met trainingen een verschil kunt maken.”

Geinoord was voor rust met een bal op de paal nog wel dichtbij de aansluitingstreffer, maar vlot na de pauze werd de wedstrijd beslist. Nadat Kooij zijn traptechniek voor rust had bewezen, etaleerde Tom de Greef na rust zijn trapkunst: 3-0. ,,Daarna was het een kat-en-muisspel, we werden niet meer echt getest”, vond Peters, die vijf keer wisselde en zag dat de voorsprong geconsolideerd werd. Sterker nog, de zege werd in de slotfase opgepoetst met een vierde treffer. Invaller Jarie van Egdom liet zien dat hij over een neusje voor de goal beschikt.

Peters: ,,Ik hoop dat we nu eens verder komen in de beker. Dat is mij met Woudenberg nog niet eerder gelukt.” Komende zaterdag kan dat doel alvast bij De Kennemers in Beverwijk bereikt worden. Een overwinning volstaat.